Interviu Elena Nasta: “Am ales sa fac yoga cu copii pentru ca iubesc prezenta lor, naturaletea si energia lor” Skip to main content
Interviu Elena Nasta: “Am ales sa fac yoga cu copii pentru ca iubesc prezenta lor, naturaletea si energia lor”

Elena Nasta a traversat o perioada dificila, pe toate planurile, si aceea a fost clipa schimbarii, a asumarii curajului si a responsabilitatii creatoare pentru propria viata. Yoga a reprezentat instrumentul care a ajutat-o sa inceapa sa traiasca si sa perceapa diferit viata, apoi s-a transformat in noua sa meserie. Elena a devenit instructor de yoga si lucreaza cu cei mici, sprijinindu-i sa puna bazele unei educatii si dezvoltari sanatoase. Puteti afla mai multe despre Elena din interviul acordat in exclusivitate cititorilor Yogasat.

elena nasta 2

In momentul in care am incercat yoga acasa, eram intr-un moment instabil, atat pe plan profesional, cat si personal. Nu ma regaseam, nu ma adunam. Am plecat intr-o excursie in Japonia. Cu cateva luni inainte, am inceput sa caut pe youtube diverse video -uri cu si despre yoga. Am inceput sa  practic pentru fizic si usor, usor am reusit sa  meditez putin, atat cat simt nevoia. Yoga are efect de curatare atunci cand sunt obosit sau usor trista. Yoga imi da puterea de a ma autovindeca.

Efectele yoga sunt multe si pozitive. Din 2013 ma simt mai sanatoasa fizic, am ajuns sa imi cunosc corpul si sa ma autorelaxez in momente stresante. Sunt tonifiata, usoara si mult mai prezenta in viata mea. Am prins curaj sa renunt la ce este toxic si nepotrivit mie. Mi-am schimbat cariera si m-am eliberat de stresul care se numea un job nepotrivit. Am invatat sa spun acel NU si sa nu mai stau intr-o relatie care nu ma implinea total. Toate aceste efecte m-au transformat in ceea ce sunt acum.

Yoga mi-a schimbat  stilul de viata usor, usor. Nu atat de drastic. Treptat am inclus in viata mea sportul, bucuria de a fi in natura, constientizarea, si cumva am schimbat cateva alimentatia renuntand la mancarea care nu se potrivea organismului meu. 

CITESTE INTERVIU MAHA MANDALESHWAR SWAMIJI: “YOGA ESTE O FILOSOFIE PRIN CARE INTREAGA LUME SE POATE REUNI"

Simt ca stilul de viata intern este schimbat de cand am inceput practica. Cea mai mare schimbare am simtit-o cand am inceput cursul de 200h pe care l-am facut in in cadrul unei scoli din Viena. Atunci mi-am infrant multe frici si am ales sa fac un curs in germana tocmai pentru a ma autoprovoca sa vorbesc limba stiuta undeva in adancuri. De atunci sunt noua si tot evoluez spiritual.

Practic yoga zilnic. Cel putin jumatate de ora. Dimineata, seara si oricand simt nevoia in timpul zilei. Yoga poate fi practicata in orice moment fara sa stie cei din jur ca tu faci asta. Ceea ce este minunat.

elena nasta 4

Am ales sa fac yoga cu copii pentru ca iubesc prezenta lor, naturaletea si energia lor. De cand eram copil, bunica materna mi-a insuflat iubirea si grija fata de cei mici. Asa ca, dupa ce am inceput sa practic yoga, mi-a venit gandul ca cele mai mari beneficii le pot avea cei mici care invata sa creasca sanatos. Si de aici legatura. A fost ca o viziune, intr-un moment de meditatie. Am stiut ca voi schimba ceva, oricat de mic. Am simtit ca fac bine cand am ales sa fac cursul. Si asa a fost. Atunci a aparut Yogostories - proiectul meu de yoga combinata cu povesti. Ma puteti urmari prin Yogostories pe Facebook sau Instagram.

CITESTE INTERVIU MONICA FILIP: „ESTE INCREDIBIL SA AI CA MESERIE PROPRIA PASIUNE”

In mare parte, cu copiii fac yoga sportiva, dar cu momente de relaxare in care reusim sa ne detasam de viteza gandurilor si sa facem exercitii doar de respiratie si de imaginatie. Reusesc prin poveste sa ii fac constienti, prezenti, si sa isi puna pauza. Se calmeaza de parca ar fi alti copii, ceea ma umple de bucurie si de energie pozitiva. Sunt unele zile cand starea mea poate influenta momentele scurte de detasare. Atunci aleg sportul. Cu copiii, cel mai simplu este sa fii spontan, ceea ce pun zilnic in practica. Creez nonstop de cand lucrez cu ei. Si am de invatat de la ei ca poti ramane artistul propriei vieti.

elena nasta 3

Pentru mine, Yoga reprezinta liniste venita din interior, curajul de a evolua, de a ma regasi de fiecare data cand o practic. Yoga este autocunoastere mentala, fizica, emotionala si spirituala. Mai cred cu tarie ca yoga inseamna dezvoltarea inteligentei emotionale. De fapt, este o alta definitie a sanatatii prin unirea celor patru poli amintiti mai sus. 

M-am gandit adesea la faptul ca nu urmaresc un anume maestru, pur si simplu imi place sa citesc despre Yoga. Cel mai des am citit despre Patanjali. Poate inca nu sunt la nivelul la care sa aprofundez sau sa-mi aleg un anumit maestru care sa ma inspire total. Mereu invat ceva citind despre valentele yoga si despre valorile unor oameni care au adus-o printre noi. Asadar, cred ca asta este ceva potrivit sufletului meu curios si calator. 

Sunt convinsa ca yoga ar aduce multe schimbari benefice planetei noastre daca ar fi inclusa in institutiile de invatamant si la locul de munca. Pentru ca e nevoie de prezenta tot mai mult, de dezautomatizare, de focus si de relaxare. De cunoastere si mai ales de iubire de sine. De intentia de a elimina stres, nervi, autoimbolnavire. De corectarea pozitiei fizice. De multe elemente care sa ne ridice spiritual. Copiii au nevoie de modele echilibrate si de pozitii corecte care sa ii faca sa respire cat mai sanatos si constient.  

 

Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

Comenteaza cu Facebook