Plotinus și Mintea Divină Skip to main content
imagine-plotinus

Conceptul filosofic al lui Plotinus cu privire la mintea divină și scopul existenței umane a avut un impact deosebit asupra celor trei religii monoteiste ale lumii la acea perioadă. De aceea, este considerat a fi cel mai important filosof al lumii antice. Este fondatorul școlii de gândire cunoscută sub numele de Neo-platonism. 

Viața lui Plotinus

Locul de naștere al filosofului se presupune că a fost în colonia greacă Lycopolis în Egipt, însă originile sale rămân incerte. Tot ce se știe despre viața lui este ceea ce l-a lăsat pe discipolul său, Porphyry, să consemneze. Aproape de vârsta de 30 de ani, Plotinus s-a îndreptat spre Alexandria să studieze filosofia și adevărurile profunde, însă a fost dezamăgit de școala filosofică de acolo.

I s-a sugerat să îl caute pe filosoful platonian Ammonius Saccas, iar după prima întâlnire cu acesta, Plotinus a declarat că acesta este maestrul pe care l-a căutat toată viața. După zece ani de studiu sub îndrumarea lui Saccas, Plotinus s-a alăturat campaniei militare a împăratului Gordian III în Persia, pentru a studia filosofia persană și indiană. Când Gordian a fost asasinat de propriile trupe, acesta s-a retras la Roma, unde trăit până la vârsta de 66 de ani.

Citește și: Căile hinduismului și stările de conștiință atinse - a doua parte (yogasat.ro)

Plotinus și neo-platonismul

Neo-platonismul este un termen modern care definește renașterea filosofiei lui Platon, combinată cu elemente creștine și mistice. Spre deosebire de clasificările moderne, neo-platonistii antici nu considerau că filosofia lui Aristotel este fundamental diferită de cea la lui Platon.

Plotinus credea că doar pentru că Aristotel nu era de acord cu maestrul său în anumite aspecte ale conceptelor filosofice, nu însemna că acesta s-a îndepărtat de învățăturile maestrului și nici nu contrazicea cu nimic scrierile lui Platon.   

Filosofia Enneadelor

Enneadele sunt învățăturile lui Plotinus, scrise și editate de discipolul său. Scrierile au dezvoltat cosmologia lui Platon și credința absolută că există un adevăr suprem, dincolo de lumea simțurilor. Plotinus se referea la acest adevăr ca fiind “Unul” sau “Binele”, dar cum acest adevăr nu are limite, nu   fost niciodată creat și nici nu poate fi vreodată distrus. Este dincolo de puterea cuvintelor pentru a-l descrie, însă conceptul de “minte divină” se apropie cel mai mult de o descriere corectă.

“Mintea divină” a lui Plotinus este însuși scopul existenței. Trezirea sufletului pentru a accesa această stare mentală este calea prin care orice căutător al Adevărului își poate dedica viața conform planului divin. Acest concept a avut un impact uriaș asupra Sfântului Augustin și asupra conceptelor sale privindu-l pe Dumneze, creștinismul și datoria sa creștină în viață. Plotinus a scris “Dumnezeu nu este extern ființei, ci este prezent în toate lucrurile”, ceea ce reflectă perspectiva Sfântului Augustin în lucrarea sa, Orașul lui Dumnezeu.

Citește și: Suferinta poate fi depasita cu ajutorul invataturilor lui Buddha (yogasat.ro)

Răul este cauzat de atașamente

Conform filosofiei lui Plotinus, ceea ce numim “rău” este cauzat de atașamentele de lumea mundană, ceea ce ne împiedică să oferim devoțiune completă Minții Divine. Obiectele atașamentelor noastre nu sunt, în esență, rele, însă ne împiedică să urmărim și să atingem scopul existenței umane. Oamenii sunt proprii creatori ai “răului” prin alegerea lor de a se atașa plăcerilor lumești și obiectelor, în schimbul atașamentului față de Mintea Divină.

Credințele lui Plotinus sunt similare cu cele ale lui Buddha, care spunea “Suferința vine din dorință, frica vine din dorință. Cel ce este liber de dorință, este liber de frică și suferință”.

Scopul existenței fiecărui om este acela de a elibera de atașamente și de a realiza uniunea cu Mintea Divină. Doar că pentru ca acest lucru să se întâmple, nu este nevoie doar de filosofie. Este nevoie de o experiență mistică ce va face posibila unuiunea.

Sursa: Plotinus - World History Encyclopedia    

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook