Trezirea spirituală și „dansul” cu umbra Skip to main content
umbra-nori

“Până nu faci inconștientul conștient, acesta îți va conduce viața și îl vei numi destin” – Carl Jung

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că ai deja formată o părere despre propriile valori, credințe, dorințe și opinii. Ai un “cod” foarte bine definit despre ce înseamnă să fii un om bun și stii foarte bine cine ești. Și dacă, totuși, te înșeli…?

Înainte să devii defensiv cu privire la propria-ți moralitate, gândește-te când a fost ultima oară când ai spus sau ai făcut ceva aparent impulsiv, iar minute mai târziu ai regretat. Felicitări – tocmai ți-ai întâlnit Sinele din umbră

“Umbra este o problemă morală care provoacă identitatea egotică, deoarece nimeni nu poate deveni conștient de aceasta fără un efort moral considerabil. Pentru a deveni conștient este nevoie să recunoști toate aspectele întunecate ale ale personalității și să înțelegi că sunt reale. Acest lucru este o condiție esențială în orice practică de auto-cunoaștere“ – Carl Jung, Aion, 1951

Citește și: Neurostiinta confirma ca subconstientul creeaza realitatea 

Conceptul de “umbră” a fost abordat prima dată de psihiatrul elvețian Carl Jung, în urmă cu mai bine de 70 de ani. Teoria jungiană spune că avem tendința de a ne distanța de comportamentele care nu ne plac la noi înșine, până la faza în care le negăm și le reprimăm pentru că nu sunt social acceptate.

Nici teoriile religioase nu ne-au ajutat prea mult de-a lungul timpului în descoperirea și acceptarea umbrei. Este considerat imoral să ai gânduri neortodoxe, este văzută ca un păcat orice apariție a unui gând sau comportament considerate tabu în “lumea bună”. Doar că din punct de vedere spiritual, nu ai cum să crești autentic, organic, până când nu vei aduce subconștientul în conștient.

Ce înseamnă umbra?

Acele lucruri pe care nu poți să le spui nici prietenilor, nici terapeutului, nici preotului și niciunui om, pentru că ție însuți îți provoacă groază și teamă. Acele lucruri pe care oricât de mult ai medita sau te-a ruga, nu le poți anihila complet. Acele dorințe sexuale inacceptabile, acele pofte, experiențe rușinoase, impulsuri agresive, imagini mentale tabu sau frici iraționale. Toate acestea fac parte din tine și până nu le vei conștientiza și accepta ca atare, elevarea ta spirituală este limitată.    

Image
ego-subconstient

Atâta vreme cât înlocuiești gândurile și dorințele din umbră cu concepte spirituale sau religioase, nu vei avea parte decât de asta: concept și atât. Filozofii, teorii, fără experiența divinului.

Citește și: Dansul Divin al Creație - Shiva și Shakti 

Abordarea spirituală a umbrei

Orice practică spirituală validă te va invita în primă fază să încetezi să te mai minți. Să te analizezi suficient de profund încât să îți descoperi și să recunoști o mare parte dintre aceste trăiri și porniri lăuntrice. În momentul în care ai apucat-o pe o cale corectă iar practica ta de meditație sau rugăciune este una autentică, recunoașterea acestor “umbre” te va ajuta la diminuarea ego-ului. Vei descoperi că nu ești atât de bun și atât de curat pe cât te crezi, iar pe un fond sufletesc sănătos, acest lucru va duce la mai multă smerenie și acceptare a propriei imperfecțiuni și automat și pe cea a semenilor.

Lucrul cu Sinele este o lucrare de o viață. Bineînțeles că vor exista moment în care nu te vei simți foarte bine în pielea ta atunci când apare umbra. Dar poți privi acele moment ca borne în drumul de destructurare a ego-ului. Cea mai mare dorință a sufletului este cea de vindecare, de dezvățare, de anulare a programelor și condiționărilor apărute de-a lungul vieții.

Poți deveni un om mai bun prin meditație

Atunci când meditația ta se bazează pe o tehnică suficient de corectă și curată, vei putea să faci un pas în spate și să observi acele tendințe ale minții. Vei putea să începi să faci curățenie pe interior, fără să (te) mai judeci pentru gândurile care apar și să te tratezi cu compasiune. Un ajutor extra în lucrul cu umbra este și menținerea unui jurnal în care te lași să scrii ceea ce crezi cu adevărat despre tine. Ce iubești, ce urăști, ce fel de om crezi că ești și de ce. Ideal este să menții acest jurnal regulat și să folosești mână nedominantă atunci când scrii în el.

Și mai este bine să reții că orice umbră este provocată de lumină. Cu cât lumina este mai puternică, cu atât umbra va fi mai mare.

Sursa: Highexistence, Psihologie si alchimie - Carl Jung     

traducere si adaptare de Mihaela Dragomir  - mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook