Dansul Divin al Creație - Shiva și Shakti Skip to main content
Dansul Divin al Creație - Shiva și Shakti

Legenda căsătoriei lui Shiva și Shakti este una dintre cele mai importante legende legate de festivalul Mahashivaratri. Povestea ne spune cum Lordul Shiva s-a căsătorit pentru a doua oară cu Shakti, consoarta sa divină. Conform legendei lui Shiva și Shakti, ziua în care Lordul Shiva s-a căsătorit cu Parvati, este sărbătorită ca Shivaratri - Noaptea Domnului Shiva.

Citește și: Shiva și Shakti – Uniunea Divină a Conștiinței și a Energiei

Legenda spune că Brahma (creatorul), Vishnu (conservatorul), observau pământul care era întunecat, gol și nimic nu mai creștea, întristându-se de starea planetei. „Trebuie să readucem femininul divin pe pământ sau va înceta să mai existe”, au fost de acord zeii. Brahma a dorit ca Shiva (masculin divin) să se căsătorească, deoarece doar astfel se va restabili echilibrul. Vishnu l-a sfătuit să o roage pe Maha Deva (Marea Zeiță) să ia viață pe pământ și să devină partenera lui Shiva.

„Maha Deva, te rugăm să te întorci pe planeta pământ. Este gol, uscat și nimic nu crește acolo ", au rugat-o zeii. Maha Deva a fost de acord atunci când a simțit disperarea oamenilor de pe pământ. „Brahma, Vishnu, mă voi întoarce pe planeta Pământ, voi deveni soția lui Shiva și o voi face din nou frumoasă. Dar numai cu o singură condiție: dacă nu mă simt onorată sau respectată, voi părăsi din nou pământul.”

Marea zeiță s-a născut într-o importantă familie de preoți (brahmini). Tatăl ei era Daksha. Daksha și-a numit fiica Sati sau Shakti. Încă de la o vârstă fragedă, Sati a visat un bărbat albastru cu codițe. Nu știa cine este și a început să deseneze imagini cu acest bărbat. Daksha a găsit unul dintre desene și a fost șocat să vadă imaginea. Un bărbat albastru cu un șarpe la gât, acoperit de cenușă, meditând, purtând doar blană de tigru pentru a-și acoperi părțile intime. Știa cine este acest om și nu-i plăcea de acest bărbat.

Citește și: Ganesha, zeul inceputurilor

Anii au trecut și Sati a devenit obsedată de faptul că acest bărbat îi vizitează visele. În mijlocul nopții, ea s-a trezit și a rostit sunetele: „Shi - va”. În timp ce prietenii ei se jucau, ea stătea sub un copac scandând „om namah shivaya”.

Image
imagine-shiva

Sati a crescut și părinții ei au vrut să o căsătorească cu cineva egal cu ea. Un brahman respectat, preot de exemplu, ar fi fost demn de dragostea ei. În niciun caz Shiva, care nu face altceva decât să mediteze toată ziua pe muntele Kailash, făcând practici yoghine stricte. El nu are bunuri sau avere.

Brahma a văzut că Daksha voia să o țină pe Sati departe de Shiva, așa că a venit pe pământ și l-a convins să-și lase fiica să continue practica, astfel încât să devină energic potrivită pentru Shiva.

Sati a plecat de acasă și pe malul râului Ganga, a început să postească și să cânte mantre sacre pentru Shiva. Întreaga ei ființă era concentrată asupra lui Shiva.

Brahma și Vishnu au fost încântați să o vadă pe Sati făcând practici yoghine pentru a câștiga inima lui Shiva. Au decis să meargă la Shiva pe Muntele Kailash și să-l scoată din meditația sa. „O Shiva, și tu ar trebui să accepți o femeie iubitoare pentru o companie eternă. La fel ca Vishnu care este împreună cu Lakshmi și ca mine cu Saraswati ”, a spus Brahma.

Shiva a zâmbit și a rămas liniștit o vreme. „Sunt dispus să mă căsătoresc, dar eu sunt un ascet. Nu-mi vine să cred că există o femeie care va fi yoghină când eu voi practica yoga și o gospodină iubitoare când eu voi fi soț. "

Brahma încântai i-a spus „O Shiva, Sati, fiica lui Daksha, este acea femeie”. "Unde este?", întrebă Shiva. „Este în pădure, face practici yoghine severe.”

Shiva a simțit energia lui Sati și s-a dus la ea. A găsit-o meditând sub un copac în fața unei statuie care reprezintă masculinul divin.

„Fiica lui Daksha, sunt încântat de devotamentul tău.” Sati clipi din ochi și nu-i venea să creadă că era Shiva în fața ei.

S-au îmbrățișat și au simțit imediat legătura puternică dintre ei. Este ca și cum nu ar exista timp și spațiu, doar prezență pură și energie. S-au căsătorit și toată viața de pe pământ a început să înflorească din nou.

Citește și: Eroii și înțelepții mitologiei hinduse din denumirilor asanelor.

După nuntă, Shiva a dus-o pe Sati pe Muntele Kailash unde au făcut dragoste tantrică luni întregi. Întrucât amândoi erau energii întregi, masculine și feminine pure, nu au simțit nevoia de orgasm, deoarece atingerea unui orgasm de vârf implică faptul că există ceva la care să ajungă, un scop final. Împreună au fost în fericire orgasmică săptămâni întregi. Pământul a început să înflorească din nou.

Image
imagine-Marea-ceremonie-Daksha

Marea ceremonie a lui Daksha

Într-o zi, Sati a auzit că tatăl ei Daksha va desfășura o mare ceremonie. Ceremonia s-a apropiat și nu-i venea să creadă că tatăl ei a uitat să o invite și pe ea și pe Shiva. S-a dus la Shiva și i-a spus: „Shiva, hai să mergem la ceremonie și să-l confruntăm pe tatăl meu, sunt atât de supărată că nu ne-a invitat”.

Shiva o privi cu dragoste. „Sati, tatălui tău nu mă place. Am fost neglijați în mod deliberat.” Sati a insistat „Nu este posibil, să mergem la ceremonie”. Shiva știa că nimic bun nu va ieși din asta, dar o respectă pe Sati, divinul feminin, deoarece ea este egala lui. „Nu voi veni, dar îl voi numi pe Nandi Bull, slujitorul meu, și el te va duce la ceremonie.”

Sati s-a urcat pe Nandi și s-a dus la palatul tatălui ei. Daksha pregătea această ceremonie de săptămâni întregi și palatul era plin de flori, tămâie și o grămadă mare de lemne care urma să fie pusă pe foc pentru jertfă.

Când Daksha și-a văzut fiica intrând în palat, a fost dezamăgit să o vadă, aducându-și aminte că singura sa fiică s-a căsătorit cu un yoghin, trăind pe un munte, făcând yoga aproape dezbrăcați și alte practici pe care nu le aproba. O rușine pentru familia sa de preoți.

În timp ce Daksha aprindea grămada de lemne, Sati s-a înfuriat când și-a văzut tatăl ignorând-o, simțind că nu este respectată sau onorată.

A alungat  toți oamenii din palat pentru a putea sta în fața tatălui ei. „Cum poți uita să-ți inviți singura fiică la cea mai mare ceremonie?” Strigă Sati.

Citește și: Sfinții și învățăturile revelate ale tuturor practicilor spirituale

„Sati, m-am săturat de comportamentul tău. Te-ai căsătorit cu acest yoghin ascet și te aștepți să te invit la acest prilej sfânt? Nu vreau să te mai văd pe tine sau pe Shiva! Am aprobat căsătoria ta doar pentru că Brahma m-a convins să fac asta ”.

Sati rămase mută de rușine și furie. „Nu mă respecți pe mine și nici alegerile mele, voi renunța la acest corp al meu ca la un cadavru fără valoare.”

Image
imagine-desen-sati-ceremonie-foc

Ea și-a fixat mintea pe Maha Deva și a cerut să poată renaște într-o familie cu un tată care să o respecte. Fără nicio ezitare, a sărit în grămada de lemne în flăcări.

Shiva, meditând pe Muntele Kailash, a simțit imediat că Sati a părăsit pământul. Era furios. Scoase 2 dintre dread-uri (tip de coafură gen rasta) și le aruncă la pământ. Un dreadlock a căzut pe podea și puternicul războinic Virabhadra a ieșit din pământ. Avea o misiune: să-l omoare pe Daksha. Celălalt dreadlock a dat naștere teribilului Kali, care nu lasă să trăiască pe nimeni care nu se aliniază adevărului.

Fără ezitare, Virabhadra și Kali s-au repezit la palat pentru a-l ucide pe Daksha și pe adepții săi. Virabhadra îi tăie capul lui Daksha. Shiva a ajuns și el la palat, pentru a găsi cadavrul ars al lui Sati. El i-a ridicat rămășițele și a călătorit prin nordul Indiei. În timp ce plângea în toată țara, bucăți din corpul lui Shakti au căzut pe pământ. În aceste locuri au fost construite temple importante. În Rishikesh este un templu în care ar fi căzut pieptul lui Sati.

Întorcându-se pe Muntele Kailash, Shiva a intrat din nou în liniște profundă.

Image
imagine-shiva-parvati

Shiva și Parvati

Zeita Sati s-a născut din nou pe pământ ca fiica regelui Himavat și a reginei Mena. Au numit-o Parvati. Narad Muni a venit să se uite la copil și a declarat că este destinată să se căsătorească cu Shiva.

Când  Parvati a ajuns la vârstă căsătorie, a plecat în Himalaya pentru a face penitență și pentru a domoli durerea lui Shiva, pentru a putea astfel să se căsătorească cu el. Lordul Shiva a fost impresionat de devotamentul ei, dar el încă era în doliu pentru zeița Sati. El i-a cerut lui Parvati să-l servească drept „dasi”, deoarece el credea că acest lucru o va descuraja. Însă Parvati a fost încântată să-l slujească și a rămas alături de el mulți ani.

Între timp, zeii și oamenii erau terorizați de demonul Taraka. Când au cerut ajutorul Lordul Brahma, el a spus că Lordul Shiva și fiul lui, vor ucide demonul. În timp ce zeii deveneau neliniștiți, au decis să o ajute pe Parvati să câștige afecțiunea Lordului Shiva. Ei l-au trimis pe Kama, zeul iubirii, pe Muntele Kailash. Acesta a văzut-o pe Parvati la picioarele Lordului Shiva, semănând o ghirlandă. El a îndreptat imediat către ei o săgeată care l-a lovit pe Lordul Shiva.

Shiva s-a îndrăgostit imediat de Parvati. Dar deodată și-a dat seama că Lordul Kama a jucat un truc cu el și a alungat-o Parvati din locuința sa.

Parvati a făcut penitență severă ani de zile. În cele din urmă și-a amintit că nu este nimeni alta decât reîncarnarea Zeiței Sati. Când Lordul Shiva a simțit asta, a decis să o testeze.

Într-o zi, un bătrân brahman s-a apropiat de Parvati și a întrebat-o: „De ce faci o penitență severă, draga mea? Ce vrei să obții? ” Parvati i-a spus despre dorința ei de a se căsători cu Lordul Shiva. Brahmanul s-a cutrenmurat și a întrebat: „De ce ar vrea o fecioară frumoasă ca tine să se căsătorească cu cineva care își acoperă corpul cu cenușă și poartă piele de tigru?”

Parvati s-a înfuriat și a răspuns: „Ce știi despre el? Sunt reîncarnarea Zeiței Sati, cealaltă jumătate a sa. Suntem incompleti unul fără celălalt.” Brahmanul nu era altcineva decât Shiva. I-a dezvăluit lui Parvati adevărata lui identitate și a consimțit să se căsătorească cu ea.

Zeii au coborât din cer pentru a participa la nunta măreață a Domnului Shiva și a Zeiței Parvati, care se serbează și astăzi ca Shivaratri - Noaptea Domnului Shiva.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook