Căile hinduismului și stările de conștiință atinse - a doua parte Skip to main content
zei-mitologie-hindusa

În hinduism, există multe căi care pot conduce la trezirea spirituală, însă cele mai importante sunt ierarhizate după obiectivul urmărit in: Vaishnavism, Shivaism și Shaktism.

Vaishnavismul

Cei care doresc să îl cunoască pe Brahman, absolutul, devin Vaishnava. Încep prin a căuta care este natura acestui absolut, cine este divinitatea supremă.

Citește și: Cei 12 Alvari, sfintii adepti al lui Vishnu

In tradiția vaishnavismului, Vishnu sau Narayana este ființa supremă, Brahman, care creează, protejează și transformă universul. Sunt sursa tuturor lumilor spirituale și materiale. Totul emană din Mine. Înțelepții care știu perfect acest lucru mă slujesc cu devoțiune și mă închină cu toată inima lor. Bhagavad Gita 10.8

Image
lord-vishnu

Conform mitologiei, Vishnu ar fi apărut în mai multe încarnări pământești pentru a „păstra” creația, prin restabilirea ordinii în vremurile haosului. Cele mai iubite avataruri ale sale au fost Rama și Krishna.

Mijloacele (sadhana) pe care adepții vaishnavismului le utilizează pentru cunoașterea Creatorului sunt:  Ashtanga Yoga sau Bhakti Yoga. Cele două forme de yoga sunt similare, deși au apărut separat în timp, după Patanjali. Cel care practică yoga celor 8 pași trebuie să urmeze fiecare treaptă cu devoțiune. De aceea spunem că cele două tipuri de yoga sunt similare. Nu întâmplător cel mai cunoscut filosof al Ashtanga yoga este Patanjali, adept a lui Vishnu.

Scripturile cele mai importante ale vaishnavismului sunt scrierile vedice ce se regăsesc în Prasthana Traya, compusă din Brahmasutre, Upanishade, Bhagavad Gita. 

În prezent Vaishnavismul este cea mai populară sectă a hinduismului cu cei mai mulți adepți. Există multe subsecte în interiorul vaishnavismului, precum Vaikhasana, Pancaratra, ce au ritualuri diferite. Adepții Vaishnavismului poartă o marcă în formă de U pe frunte cu o bandă lungă între cele două brațe ale literei U.

Image
lord-shiva

Shivaismul

Probabil cea mai veche dintre toate sectele având rădăcini în tradițiile preistorice ale subcontinentului. Shiva este o forma manifestată a lui Brahman, însă shivațiii ar spune că Brahman este forma nemanifestată a lui Shiva. Este zeul yoghinilor implicați în practici ascetice și meditație.

Cei care doresc cunoașterea Sinelui (Atma) mai mult decât cunoașterea Conștiinței supreme (Brahman), aceștia devin adepți a lui Shiva, ca totalitate a conștiinței.

Cunoscându-și Sinele (Atma) îl cunosc implicit pe Brahman, așa cum este revelat de una dintre marile sintagme hinduse (mahāvākyam), Tat tvam asi – acea esență ești tu expresie celebră a relației dintre individ și Absolut, unde natura lui Dumnezeu este revelată ca fiind realitatea supremă.

Adepții Shivaismului folosesc mantra vedica Shivoham care se traduce cu Eu sunt Shiva, însă înseamnă Eu sunt conștiința. Mantra este specifica realizării de sine.

Citește și: Shiva și Shakti – Uniunea Divină a Conștiinței și a Energiei

Shiva este asociat cu asceza, fiind adesea descris ca un yoghin ce are corpul acoperit cu cenușă, codițe în păr și stă în meditație pe Muntele Kailash, îmbrăcat doar într-o piele de tigru, cu un șarpe la gât ce semnifică cucerirea ego-ului său. Atunci când Shiva dansează toată lumea dansează.

Mijlocul (sadhana) prin care adepții își ating scopul cunoașterii Sinelui este Hatha Yoga, formă total separată de ashtanga yoga, fiind revelată de Shiva însuși.

Scripturile cele mai importante ale Shivaismului sunt Agamas, cu o vechime de aproximativ 2000 de ani. Ele nu sunt texte vedice.

Șivaismul include principiul avatarului, Shiva apărând ca Rudra (într-o dispoziție acerbă și furioasă – așa cum apare descris în Rig-Veda), Nataraja (Regele Dansului) și Linga (așa cum este reprezentat în temple).

Calea realizării spirituale este împărțită în patru etape progresive ale credinței și practicii, denumite: charya, kriya (acțiune), yoga și jnana (cunoaștere). Astfel, sufletul evoluează prin karma și reîncarnare din sfera instinctiv-intelectuală, în viață virtuoasă și morală, apoi în devotamentul manifestat prin inchinarea in temple, urmată de devotiunea manifestata in interior prin hatha yoga și disciplinele sale meditative. Unirea cu Dumnezeu Shiva vine prin grația satguru-ului și culminează cu maturitatea sufletului în starea de jnana sau înțelepciune.

Ca semn distinctiv shivaiții poartă pe frunte un semn cu trei dungi orizontale.

Există mai multe sub-secte în Shivaism, cum ar fi Adisaiva, Pasupatha, Shivaismul Kashmirian, Vira și Gorakanatha. Toți îl recunosc pe Shiva ca Sine Suprem, dar au credințe, metode și practici pentru eliberare diferite.

Va urma!

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook