Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Aparigraha. Skip to main content
cer-aparigraha

Cea de-a cincea și ultima Yama, Aparigraha, ne reamintește de starea de non-acumulare și non-posesivitate conduc​â​ndu-ne către starea de fericire și abundență interioară.

Yama este prima ramură din cele 8 ramuri Yoga prezentate în Yoga sutra a lui Patanjali – cartea de căpătâi a fiecărui Yoghin. Această primă ramură descrie conduite etice și morale față de oameni, de viață și față de sine însuși pe care pe care fiecare practicant este bine să le ia în considerare. Cele 5 Yama sunt:

Ahimsa – non-violența comportamentală, dar și a gândurilor

Satya – onestitatea și adevăr în gânduri, cuvinte și acțiuni

Asteya: non-furtul, însușirea lucrurilor care nu ne aparțin, dar și mâncatul în exces ori agonisirea banilor din lăcomie sunt modalități prin care se încalcă principiul Asteya.

Brahmacharya: moralitatea sexuală, controlul dorințelor sexuale, nu înfrânarea acestora.

Aparigraha: opusul lăcomiei, înăbușirea poftelor de orice natură.

Într-o societate consumeristă, Aparigraha devine una din cele mai mari încercări a yohinului și a oamenilor ce merg pe drumul spiritualității autentice. Mediul social, societatea, reclamele abuzive influențează capacitatea de discernământ atunci când discutăm de non-acumulare și posesivitate. Oamenii trăiesc obsesia de a avea, de a deține cât mai mult și de a îndeplini standardele sociale în care cel ce are haine de firmă, o mașină luxoasă și o vilă pe măsură este un om apreciat.

Toată această fugă are în spate falsă iluzie a fericirii și împlinirii. Fericirea  se pierde ușor, de cele mai multe ori chiar la puțin timp după ce omul și-a atins obiectivul material propus.

În Pădurile Amazoniene, amerindienii construiesc capcane pentru maimuțe din nuiele, în care pun nuci de cocos. Nuielele capcanei sunt în așa fel așezate încât maimuța să poată introduce laba deschisă și să apuce nuca de cocos. Încercând însă să scoată nuca de cocos printre nuiele,  laba îi rămâne blocată în interiorul capcanei. Deși amerindienii aruncă în ele diverse arme pentru a le omorâ, acestea nu dau drumul nucii de cocos.

Așa suntem și noi oamenii. Ne dorim atât de mult ceea ce nu putem avea încât petrecem zile, luni, ani, tânjind după ceea ce ne dorim.

​APARIGRAHA ESTE RENUNȚAREA LA DORINȚA DE AVEA MAI MULT DECÂT ESTE NEVOIE, ÎN FAVOAREA APRECIERII FAȚĂ DE CEEA CE AVEM DEJA.

Aparigraha nu face însă referire doar la partea materială. Ci la tot ceea ce omul își dorește să acumuleze/ să aibă în posesie și la lăcomia cu care achiziționăm lucrurile. Aparigraha face referire inclusiv la mâncare. Textele și învățăturile sacre sfătuiesc deseori să mâncăm moderat. Hatha Yoga Pradipika consideră consumul excesiv de mâncare ca pe o piedică în practica yohinului.

Image

Nu este de ajuns să iei în considerare doar cât de mult mănânci, ci și cât arunci din hrana pe care o cumperi!

30% – 50% din produse alimentare, echivalentul a 2 tone, ajung deșeuri/pierderi.

Cu cât omul aleargă să acumuleze mai mult, cu atât mintea devine mai agitată. O minte agită = imposibilitatea de a realiza meditații profunde.

De luat în considerare este faptul că Aparigraha nu înseamnă neapărat că nu ne este permis să avem diferite lucruri care ne sunt utile, aceasta fiind deseori o confuzie în înțelegerea acestei norme. Yoga autentică face referire mai degrabă la renunțarea atașamentului față de lucrurile materiale, sau, altfel spus, să nu păstrăm și să nu căutăm să obținem decât acele lucruri care ne sunt cu adevărat necesare și utile.

Cum poți implementa Aparigraha în viața ta?

Tipsuri ce te aduc mai aproape de Aparigraha, fericirea și abundența lăuntrică. 

✅ ​​​Fii bucuros și adu mulțumire pentru ceea ce ai deja.

✅ Privește cu recunoștință ceea ce dobândești ca pe un dar de la Creator

✅ Fii cumpătat. Respectă Satya (adevărul) pentru a putea atinge starea de sinceritate lăuntrică

✅ Ia în considerare Asteya (onestitatea). Corectitudinea și onestitatea sunt elementele de bază pentru detașarea de partea exterioară, fizică, materială

✅ Ahimsa (non-violența)-  atașamentul față de propriile gânduri și credințe care te rănesc

✅ Aplică principiile morale sexuale – Brahmacharia – eliberează-l pe celălalt de posesivitatea dorinței tale și dezvoltă intimitatea sufletească

✅ Fii generos. Oferă din ceea ce ai. Oferă din lucrurile pe care le-ai strâns și nu îți mai folosesc.

✅ Fă săptămânal câteva ore de voluntariat. Ajută fără să te lauzi, în liniște și cu smerenie. Începe întotdeauna cu cei apropiați.

✅ Mănâncă cumpătat. Ține post negru măcar o zi pe lună.

✅ O zi pe săptămână nu cumpăra nimic. Mulțumește și bucură-te de ceea ce ai

"Being established in non-accumulation gives knowledge of how births happen." Patanjali – Yoga Sutra II.39

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook