Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a III a - Satya Skip to main content
femeie-meditatie-liniste

Satya este cea de a doua Yama, care curge într-un mod natural după prima Yama, Ahimsa. Regulile Yama sunt principii care construiesc caracterul și care conduc către eliminarea progresivă a zgomotului mental.

Citește: Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Partea I.

Citește: Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a II a - Ahimsa

Cuvântul ”sat” înseamnă ”esența adevărată” sau ”adevărata natură”. „Sat” înseamnă, de asemenea, „ceea ce există”, „ceea ce nu are distorsiuni”, „ceea ce depășește timpul, spațiul și persoana”.

Satya este angajamentul total față de Adevăr – în a fi, în cuvinte, în gânduri, în acțiuni, în intenții. Astfel, Satya este mult mai mult decât adevărul din cuvinte. Practica celei de a doua Yama necesită o înțelegere profundă, conștientizare și un echilibru dedicat onestității.

Satya începe cu propria persoană, la fel ca și Ahimsa. Fii sincer cu tine însuți, fii dispus să spui adevărul și fii deschis să vezi adevărul. A recunoaște că nu știi, a recunoaște adevăruri greu de acceptat sunt cu adevărat provocări. De multe ori evităm adevărul, fugim de teama de a nu fi răniți, de a nu răni sau de a nu pierde ceva sau pe cineva. De aceea, Satya presupune curaj dar și răbdare, compasiune dar și smerenie pentru a putea atinge adevărata ei esență. 

Adevărul este unul singur, însă el poate îmbracă multiple forme. Este ca și cum două persoane își stabilesc o aceeași destinație, dar abordează trasee diferite deși ambele converg către același adevăr - destinație în cazul nostru. Astfel, adevărul rămâne unul singur, dar întotdeauna o minte înțeleaptă îl va exprimă în mai multe feluri.

De asemenea, practica Satya te învață să pui la îndoială adevărul din mintea ta, din gândurile și credințele tale, determinate de o percepție individuală (care poate fi relativă). Atunci când emiți o părere, cuvintele rostite pot releva un adevăr, dar ele nu sunt altceva decât o opinie, adevărul personal.

Atunci când crezi că deții Adevărul absolut te îndepărtezi de natura adevărată a lucrurilor, deci și de Samadhi. A pune la îndoială propriile credințe înseamnă detașare, înseamnă a fi observator al propriei minți iluzorii. Atunci când rămâi detașat de propriile idei te eliberezi de condiționări și poți atinge Esența Adevărului Absolut.

Învățătura lui Patanjali despre Satya a fost în principal asociată cu reținerea și nu cu acțiunea – adică, mai degrabă cu ceea ce ar trebui să ne abținem de la a face, decât cu ceea ce ar trebui să facem în mod specific.

Image
palme-non-violenta-satya

Așadar, Satya se referă la a lua o pauză înainte de a vorbi și de a alege cu atenție cuvintele înainte de a le rosti, astfel încât acestea să fie în armonie cu prima Yama, Ahimsa.

Patanjali ne transmite astfel că niciun cuvânt nu poate afirma adevărul, decât în momentul în care provine din spiritul non-violenței – a nu răni. Fii întotdeauna gentil și blând în exprimare.

Patanjali spune:

„Satya pratishtayam kriya phala shrayatvam” (Sutra II 36)

Satya = adevăr; Pratishtayam = stabilit în; Kriya = yoga purificării prin acțiune; Phala = fructe; Shrayatvam = va urma

„Când vei fi stabilit în adevăr, atunci vor urma roadele acțiunii.”

Sri Ravi Shankar, explică acest lucru:  „Când devii stabilit în adevăr, acțiunile tale devin rodnice. Orice acțiune pe care o faci va deveni roditoare. Mulți oameni își fac planuri, dar acțiunile lor nu aduc rezultate. În interiorul lor nu există conștiință de a fi sincer. Când există sinceritate interioară, când ești stabil în adevăr, rezultatul pozitiv va urma imediat acțiunea. Este calitatea conștiinței, a înaintării directe. Chiar dacă spui o minciună, ești suficient de îndrăzneț să recunoașteți: „Eu spun o minciună chiar acum”.

Prin practicarea Satya te îndepărtezi de iluzie, de Maya și începi să trăiești liber în Adevăr.

Comenteaza cu Facebook