Yama Skip to main content
meditatie-yoghin-liniste

Tratatul Yoga Sutra a lui Patanjali este „Biblia” de căpătâi a practicanților de yoga. Patanjali descrie opt ramuri yoga, numite Ashtanga, care literalmente înseamnă ”opt ramuri” (ashta = opt, anga = ramuri). Rolul acestora este de a ghida practicantul , pas cu pas spre atingerea Samadhi.

Cele opt ramuri yoga descrise de Patanjali sunt: Yama (moralitatea, atitudinea interacțiunii practicantului cu cei din jur), Niyama (auto-disciplina), Asana (posturile corporale), Pranayama (respirația), Pratyahara (retragerea simțurilor de la lumea exterioară), Dharana (focusarea mentală), Dhyana (meditația yoghină profundă), Samadhi (descoperirea divinității).

Primele două ramuri - Yama și Niyama, sunt fără îndoială bazele fundamentale ale practicii yoga, fără de care practicantul nu va putea atinge Samadhi. Acestea mai sunt cunoscute ca și cele 10 reguli morale și etice ale sistemului yoghin, fiind astfel temelia evoluției noastre spirituale.

 CITEȘTE ȘI: 8 ramuri Yoga 

În ultimele decade Yama și Niyama au fost omise din practica yoga în special în occident, fiind pus accentul doar pe practicarea asanelor. Însă, dacă ne întoarcem la prima secțiune din Sutra, ne reamintim DE CE practicăm Yoga: pentru a ne vedea clar, pentru a deveni conștienți de sinele nostru adevărat (Sutra 1:3 Tada Drastuh Svarupe Avasthanam – Atunci Sinele sălăsluiește în propria sa natură adevărată).

Atunci, scopul practicii yoga este de a atinge starea profundă de conștiință a sinelui, iar sutrele explică cum să facem acest lucru.

Cea de-a doua sutră explică faptul că yoga este o nemișcare a fluctuației minții (Sutras 1:2 Yogash Citta Vritti Nirodhah-Yoga este oprirea fluctuațiilor minții). Toate practicile yoga, nu doar asanele, ne conduc către o stare liniștită și tăcută a minții.

Prin faptul că Yama este prima ramură din cele opt ale sistemului yoga, Patanjali ne spune să nu începem cu trupul, cu respirația sau cu nivelurile superioare. Dacă vrei ca mintea ta să fie clară, începe cu relațiile tale și cu stările minții tale. Începe cu modul în care interacționezi cu ceilalți cât și cu tine însuți.

Yoga contemporană a devenit un set de exerciții fizice, însă adevărata esența yoga este un sistem complet și complex, menit să te conducă către starea de conștiință perfectă.

Comenteaza cu Facebook