Cancerul are legatura cu o inima franta, au descoperit oamenii de stiinta Skip to main content
Cancerul are legatura cu o inima franta, au descoperit oamenii de stiinta

Ce ar putea avea in comun cancerul si inima franta? Cativa oameni de stiinta au facut cercetari in acest sens, anunta CNN.

Sindromul inimii frante este real, desi mai este denumit cardiomiopatie indusa de stres sau Tkotsubo cardiomiopatie. Este declansat de situatii intens stresante, precum pierderea cuiva drag. Se intampla ca partenerii dintr-un cuplu sa moara unul dupa altul, uneori doar la cateva zile distanta. Acesta este un exemplu de astfel de sindrom. Simptomele includ dureri in piept, provocate de hormonii de stres.

CITESTE Yoga: beneficiile sale pentru bolnavii de cancer

Un nou studiu, publicat in Journal of the American Heart Association, spune ca sindromul inimii frante poate avea legatura cu imbolnavirea de cancer. Cercetatorii au descoperit ca unul din sase oameni, suferind de sindromul inimii frante, a dezvoltat cancer. Iar sansele ca acesti oameni sa moara in primii cinci ani de la diagnosticare erau mult sporite comparativ cu indivizii care nu sufereau de sindromul inimii frante.

Oamenii de stiinta anunta faptul ca inca nu este pe deplin explorata legatura dintre sindromul inimii frante si cancer. Acest studiu reprezinta un inceput, efectuat pe 1600 pacienti suferind de acest sindrom. Dar cercetarile nu au stabilit cauzalitatea, ci doar au descoperit ca exista o legatura intre sindrom si cancer.

CITESTE Licoare magica anti cancer, intareste sistemul imunitar

Pentru persoanele care sufera fie de sindromul inimii frante, fie de cancer, acest studiu nu reprezinta neaparat un semnal de alarma. Inseamna doar ca aceia care sufera de ambele e nevoie sa fie monitorizati mai des si mai amanuntit.

“Un numar substantial de pacienti (cu sindromul inimii frante) manifesta o asociere cu malignitatea”, declara cercetatorii. “Istoricul malignitatii poate spori riscul (sindromului de inima franta), asadar monitorizarea corespunzatoare pentru malignitate ar trebui luata in considerare in cazul acestor pacienti.”

Comenteaza cu Facebook