Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Asteya Skip to main content
femeia-asana

Furtul, însușirea lucrurilor care nu ne aparțin, abuzarea de încrederea, timpul și energia altcuiva dar și mâncatul în exces ori agonisirea banilor din lăcomie sunt modalități prin care se încalcă principiul Asteya.

Asteya, este cea de a treia Yama dintre cele 5 reguli de conduită morală, sau cele 5 norme, prezentate în Yoga Sutra a lui Patanjali. Toate cele 5 Yama converg natural pe calea spirituală, fiind conectate și interconectate între ele. Astfel, am putea spune că Asteya vine să completeze primele doua Yama, Ahimsa și Satya.

Asteya tradus mot-a-mot înseamnă non furt (a=nu, steya=furt). Dincolo de principiul etic evident, „a nu fura” este mai mult decât a-ți însuși bunurile care nu îți aparțin. Ține și de gândurile că nu ești îndeajuns și sentimentele că își lipsește ceva cât și de timpul, energia, cuvintele și ideile celorlalți pe care ni le însușim ca fiind proprii.

Image

Pe drumul către Samadhi începi întotdeauna cu tine, iar atunci când ne referim la Asteya putem observa ceea ce furăm de la noi înșine.

De câte ori nu ți-ai furat timpul tău atunci când ți-ai spus că nu vei mai lucra până târziu sau când ți-ai promis că vei face lucrurile pe care ți le dorești? De câte ori nu te-ai comparat cu ceilalți furându-ți astfel unicitatea și simțindu-te nesigur, lăsând loc frustrării, invidiei, geloziei să îți inunde ființa? De câte ori nu ai avut așteptări și cerițe prea mari de la tine însuți, furându-ți propriul entuziasm? Devenim astfel primele victime ale obiceiului nostru de a fura iar cel mai mare furt dintre toate este acela că, în graba noastră constantă de realizare, ne eliminăm șansa de a ne bucura de momentul prezent, de ceea ce avem, de ceea ce suntem deja.

„Fii acolo unde ești, altfel vei risipi marea parte din viața ta.” - Buddha

De aceea, primul pas în însușirea principiului Asteya este să îți observi propriile comportamente și mecanisme de gândire care te rănesc (Ahimsa) și prin care îți furi propria libertate și fericire.

Asteya înseamnă totodată să nu luăm lucruri de care nu avem nevoie, chiar dacă ne permitem. De câte ori nu ai cumpărat haine de care nu aveai neapărat nevoie sau de câte ori nu ai observat că ai cumpărat mâncare în plus? Asteya, în acest caz, vine să ne transmită mesajul: fii cumpătat! Este un act de respect și considerație să ne dăm seama că banii și energia de care dispunem pot  asigura adevăratele noastre nevoi cât și ale celorlalți.

Fii generos! Oferă din ceea ce ai! Reciclează ceea ce nu îți folosește. Oferă hainele pe care nu le folosești sau mâncarea pe care o ai în plus.

Image
tablou-multumesc

Asteya înseamnă, de asemena, a nu ne însuși bunurile Pământului, resursele acestuia. Aceste bunuri sunt doar împrumutate nouă, ele nu ne aparțin, iar datoria noastră este să le îngrijim și să le împărțim cu ceilalți care au nevoie. „Valoarea Pământului este pentru comunitate, nu pentru individ.” - Walter Brueggemann

Fără să avem grijă de aceste resurse, furăm și viitorul generațiilor următoare. Fiecare decizie pe care o luăm și tot ceea ce facem afectează nu numai viitorul nostru, ci și viața celor care vor veni după noi. Încercăm constant să consumăm mai mult decât oferim. Facem lucruri pentru satisfacerea instantanee a dorințelor, neglijând impactul pe termen lung al acțiunilor noastre. Orientarea noastră pare să fie pe ceea ce nu avem sau pe ceea ce nu am putea avea în viitor, mai degrabă decât pe abundența din fața noastră care a fost furnizată de strămoșii noștri. O minte care și-a însușit principiul Asteya se va întreba permanent: Ce vreau eu să las în urma mea? Ce îmi doresc pentru generația viitoare? Și în permanență va aduce recunoștință strămoșilor pentru ceea ce are astăzi.

Asteya mai înseamnă să nu îți însușești lucrurile care nu îți aparțin, pe care nu le-ai câștigat, implicit respectarea proprietăților intelectuale. A-ți însuși ideile, proiectele altcuiva este furt intelectual. A întârzia la o întâlnire fură timpul celeilalte persoane. A încerca să domini o discuție, fără a permite interlocutorului să se exprime este privarea la dreptul de exprimare, de a vorbi.

Asteya este o atitudine pozitivă, onestă și detașată care este opusul furtului, negării și nevoii de a deșine și de a avea cât mai mult. Yoghinul care respectă Asteya devine conștient de propriile nevoi, descoperind ce este esențial și acționează în mod cinstit și cumpătat. În Yoga Sutra (cap.2, sutra 37) se spune: „Când yoghinul este ferm stabilit în Asteya, toate bogățiile vin către el.” Atunci când ești recunoscător și mulțumești pentru ceea ce ai, abundența se așează în viața ta. Asteya ne învață abundența, iar abundența este accesibilă tuturor.

Image
lan-grau

Atunci când te detașezi de dorințele și nevoile iluzorii, câștigi liniște în interior, care este poate cea mai râvnită bogăție a omului modern. De asemenea, atunci când ești onest în gânduri, acțiuni și intenții atragi bogăție și la exterior prin simplul fapt că oamenii tind să aibă încredere spontană în cei care sunt cinstiți. Abundența, la fel ca și Adevărul (Satya), va fi experimentată de către o minte înțeleaptă, întotdeauna în mai multe feluri.

Ai suficient! Ești suficient!

Fii generos, fii amabil, fii recunoscător!

Namaste.

 

Comenteaza cu Facebook