Jnana Yoga – Calea înțelepciunii II Skip to main content
Jnana-Yoga

Poate fi destul de dificil să înțelegi rational și intelectual abordarea Jnana Yoga. Iar pentru că orice practicant poate exagera la un moment dat calitățile intelectuale dezvoltate ca urmare a practicii, este bine ca acesta să îți păstreze o atitudine de smerenie și compasiune permanente. Este foarte ușor să te lași furat de asocierile și construcțiile minții și să pierzi, de fapt, scopul practicii Jnana: acela de a realiza unitatea divină cu tot ceea ce este.

Citește aici prima parte.

Cum să practici Jnana Yoga

Este recomandat ca practicantul să înceapă initial practica de Karma Yoga sau Bhakti Yoga înainte de a intra în practica Jnana. Acestea vor pregăti și purifica atât mintea cât și corpul și vor creea fundamentele pentru rigorile practicii Jnana.

Odată ce practicantul a căpătat ceva experiență în celelalte tipuri de yoga, este bine să se înceapă practicarea celor patru stâlpi ai Cunoașterii. Nu este neapărat nevoie să simtă că a stăpânit complet unul dintre stâlpi înainte de a trece la celălalt, însă este nevoie să simtă că este cu adevărat pregătit pentru următoarea etapă. Aceasta este o practică puternică și avansată, contraindicată celor care încă se confuntă cu instabilitatea emoțională sau au un istoric de afecțiuni psihice. Este extrem de important ca practicantul să lucreze cu un guru autentic, un professor care a treut deja prin etapele pe care practicantul abia începe să le descopere, pentru a putea oferi ghidajul de care are nevoie.

Citește și: Cum să îți întărești voința și puterea interioară (yogasat.ro)

Cele trei nuclee ale Jnana Yoga

După ce practicantul a trecut cu succes de cei patru stâlpi ai Cunoașterii, se poate considera că este pregătit pentru cele trei nuclee ale Jnana Yoga. Aceste învățături Upanishadice includ sravana – auzul, manana – reflecția și nididhyasana – meditația.

  • Sravana – este auzirea sau experimentarea cunoașterii sacre din textele vedice ale Upanișadelor. De obicei, guru sau profesorul, va ghida practicantul în discuții despre filosofia non-dualității. În această fază, practicantul este recomandat să citească și să studieze Upanișadele, pentru a atinge o întelegere mai profundă a conceptelor de Atman și Brahman, precum și a eliberării din dualitate.
  • Manana – reprezintă analizarea și reflectarea la aceste învățături ale non-dualității. Practicantul va petrece nenumărate ore contemplând la svadhyaya și sravana.
  • Nididhyasana – se referă la meditația constantă și profundă a Sinelui Superior. Aceasta include meditația și reflectarea la adevăratul sens al Maha-Vakyas, mantrele primordial ale Upanișadelor. Prin concentrarea continuă către aceste semințe ale Cunoașterii, yoghinul poate obține uniunea gândurilor cu acțiunilor, a existenței cu a Cunoașterii.       

Marile învățături ale Upanișadelor

Cuvântul sanscrit “Maha” înseamnă măreț sau puternic, iar “Vakya” se traduce ca propoziție sau cuvânt. Maha-Vakyas sunt cele mai venerate și cele mai puternice învățături din Upanișade.

Citește și: https://www.yogasat.ro/cele-7-etape-ale-cunoasterii

Meditația și contemplarea constantă către Maha-Vakyas purifică mintea, ajută la introspecție și interiorizare și duc, în cele din urmă, la stări de conștiință transcedentală. Sunt patru Maha-Vakyas, însă contemplarea lor duce yoghinul la aceeași eliberare. Fiecare dintre ele prezintă un alt punct de vedere despre cum să se atingă uniunea. Aceste patru aforisme aduc răspunsurile la întrebările clasice din Jnana Yoga: “Cine sunt eu? Care este rolul meu în viață? Care este natura acestei realități?”. Toate aceste întrebări își pot găsi răspunsul meditând la Maha-Vakyas. 

Cele patru Maha-Vakyas

  • Prajnanam Brahma–Brahman (conștiința supremă)
  • Aham Brahmasmi (Sinele Suprem)
  • Tat Tvam Asi (Tu ești Acesta)
  • Ayam Atma Brahma (Atman este Brahman – Sufletul este Conștiința supremă)

Citește aici prima parte.

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook