Sikhism – concepte de baza Skip to main content
Sikhism – concepte de baza

Sikhismul dateaza din secolul al XV-lea si isi are radacinile in invataturile lui Guru Nanak, care a fost nascut in religia hindusa, insa a renuntat la aceasta la o varsta frageda, dand astfel nastere sikhismului.

Adi Granth este cartea sfanta in sikhism, aceasta continand toata intelepciunea sikhista sub forma unor scripturi si imnuri sacre.

Sikhismul pune accent pe ideea ca Dumnezeu este unul singur, chiar daca poate avea mai multe nume si forme. Un alt aspect important in aceasta religie consta in egalitatea dintre fiintele umane si munca in folosul comunitatii. Sikhsimul valideaza toate religiile si respinge ideea de divizare a oamenilor in functie de culoare, rasa sau religue.

Cu toate ca sikhismul are multe in comun cu hinduismul, atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere geografic, aceasta religie nu este derivata din hinduism. Spre deosebire de hinduism, sikhismul este o religie monoteista si nu accepta venerarea mai multor zeitati intrucat Dumnezeu este unul singur, infinit, fara forma, etern si indestructibil. In ceea ce priveste natura lui Dumnezeu, sikhismul are, mai degraba, lucruri in comun cu islamismul.

Dumnezeu in sikhism

Sikhismul accepta un singur Dumnezeu, care nu are forma sau un anumit nume. Dumnezeu, adica realitatea suprema, este simbolizata de Omkar. Acesta este creatorul tuturor, insa adevaratul inteles al creatiei nu il poate intelege nimeni.

Adi Granth – cartea sfanta in sikhism

Cartea de capatai a sikhistilor este Adi Granth si e alcatuita din 1430 de pagini, care contin 5894 de imnuri si versuri ale mai multor sfinti sikhiti, hindusi si musulmani. Guru Nnaak a contribuit cu 974 de imnuri.

Adi Granth poate fi considerata esenta tuturor religiilor, continand imnuri si versuri din mai multe religii.

Japji sau Japji Sahib

Japji este poemul scris de Guru Nanak, care apare la inceputul cartii sfinte Adi Granth si care contine invataturile de baza din sikhism. Poemul este scris astfel incat sa fie cantat in semn de devotiune si respect fata de Guru. Se spune ca recitarea acestui poem ajuta practicantul sa inteleaga si sa dobandeasca intelepciunea sikhismului.

Mantra Mul

Amplasata si ea la inceputul Adi Granth, mantra Mul reprezinta invocarea Dumnezeului Suprem si face referire la cateva dintre atributele Sale.

Mantra suna asa:

ikk ōnkār satināmu karatā puraku nirapǎ'u niraver akāl mūrat ajūnī sepàng gurprasād

Aceasta se traduce astfel: “Omkar, cel care porti numele Adevarului, Creatorul tuturor, Cel fara de teama, fara de ura, Etern, Nenascut si Datatorul tuturor binecuvantarilor Gurului”.

Aceasta mantra este o declaratie de credinta, o recunoastere a gloriei sale eterne si exprimarea devotamentului suprem fata de Dumnezeu. 

Asculta mantra Mul aici.

Citeste: GURU NANAK, INDIANUL CARE A RĂSPÂNDIT NUMELE LUI DUMNEZEU ÎN LUME

Naam

Naam se traduce prin “numele”. Guru Nanak sustine ca toate numele sunt create si date de fiintele umane, insa exista un singur nume care nu este dat de o fiinta omeneasca si acesta este Omkar. Omkar este autentic, original, etern si transcedental. Omkar este adevaratul nume – Sat Naam. Repetarea sincera si constanta a acestui nume – Naam – il va face pe Dumnezeu sa se arate fiintelor umane. Repetarea constanta a numelui lui Dumnezeu il va face pe Acesta sa deschida usa si sa elibereze fiinta umana de ciclul reincarnarii. Nu este vorba despre repetitia fizica si mecanica a numelui lui Dumnezeu, ci mai degraba despre auzirea sunetului interior, primordial.

Corespondentul lui Naam in crestinism este Cuvantul din Biblie (n.r. "La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul" - Evanghelia dupa Ioan).

Guru

Traditia indrumatorului spiritual apare in toate religiile lumii. In sanskrita, guru inseamna “cel care imprastie intunericul lasat asupra mintii”. In sikhism, conceptul de guru este foarte important, mai ales ca aceasta religie se bazeaza pe invataturile celor 10 guru. Dumnezeu este sursa suprema a cunoasterii, insa gurul este cel care aduce intelepciunea lui Dumnezeu asupra discipolilor sai. Gurul este, in sikhism, punctul de legatura dintre Dumnezeu si cel care Il cauta.

Ritualurile in sikhism

Sikhismul considera ritualurile, pelerinajele si inchinarea la idoli inutile. Acestea nu pot duce discipolul catre eliberare. Citirea Scripturilor fara intelegerea acestora, nu va aduce nimic altceva decat suferinta si durere. Singura cale de eliberare este aceea de a medita constant in cautarea Numelui, a sunetului – naam. Urmarea gurului si acceptarea Cuvantului ajuta discipolul sa se elibereze.

 

*In perioada 17-22 iunie, la Cheile Gradistei, se desfasoara a doua editie a Festivalului YogaSat. Elementele cheie ale festivalului sunt: hatha-yoga • meditatie la rasarit • pranayama • mantra chanting • didgeridoo • Vijnana Bhairava • concert la sitar • gong bath • meniu lacto-vegetarian. Mai multe info aici.

Comenteaza cu Facebook