Yoga posturală și conexiunea minte-corp Skip to main content
conexiunea-minte-corp

După Yamas și Niyamas, asanele sunt descrise de Patanjali în Yoga Sutras ca posturi lejere ale corpului, menite să pregătească yoghinul pentru meditație, Dhyana și, cu puțin noroc și puțină Grație Divină, atingerea eliberării.

Până la practica meditativă, însă, mintea omului modern are nevoie de explicații raționale și conștientizări masive pentru a putea merge mai departe pe această cale.

Paralela cu planul fiziologic

Poate fi greu pentru o minte ancorată în materialitatea grosieră să înțeleagă conceptul de energie subtilă și nadis-uri, astfel că în tratatele moderne de yoga există această paralelă între planul fizic și cel subtil, mult mai ușor de digerat și asimilat. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care toate formele de yoga posturală au beneficii uriașe în plan fizic, mai ales la nivelul coloanei vertebrale.

Citește și: Muladhara chakra – rădăcina fundamentală a individualității, a existenței 

În yoga, ne referim foarte des la nadis-uri, canale energetice dispuse la nivelul întregului corp, în special Ida, Pingala (nara stână, nara dreaptă) și Shushumna Nadi, de-a lungul coloanei vertebrale – locul activării și transmutării energiei Kundalini. Dacă încă nu ești foarte stăpân pe acești termeni, poți face paralela dintre energia din Shushumna Nadi și lichidul cefalorahidian. Cu cât coloana ta vertebrală este mai dreaptă, cu atât energia va putea circula mai ușor de-a lungul ei, fără blocaje sau stagnare.

De ce facem asane

În corpul fizic și nu numai, totul este un schimb de informație. Energie ascendentă sau descendentă, lichid cefalorahidian care transportă informație, sistem nervos care acționează la fel. Poți să privești acest schimb cum vrei tu, să crezi ce ești pregătit să crezi, efectele asanelor sunt aceleași.

Image
conexiune-minte-corp

10% din informație pleacă de la creier spre corp, iar restul de 90% are un flux ascendent, dinspre corp spre creier. Prin urmare, oricât de mult ai vrea să îți dresezi mintea să îi dea comenzi corpului, șansele de reușită sunt minime. Pe de altă parte, poți profita de procentul uriaș de informație ascendentă și să te folosești de corp pentru a ține mintea sub control. De afltfel, acesta este și motivul – explicat rațional - pentru care asanele pregătesc yoghinul pentru meditație. Vei vea mai mult control asupra valurilor minții în momentul în care stăpânești posturile așa cum trebuie.

La fel de adevărat este că postura corpului fizic influențează starea mentală și invers. Îți poți da seama când un om este deprimat sau speriat în funcție de limbajul corporal. Probabil că ai observat că atunci când ai o zi mai puțin reușită, tendința este să îți aduci umerii în față și să protejezi inconștient Anahata chakra. În momentul în care devii conștient de postura defectuoasă și o corectezi, starea de spirit se va îmbunătăți aproape automat. De altfel, acesta este și motivul pentru care la finalul claselor de yoga posturală simți o stare de bine și de detașare.

Citește și: Anahata, chakra inimii 

Din punct de vedere subtil, majoritatea afecțiunilor fizice sunt somatizări. Există, desigur, și afecțiuni karmice, însă cele apărute mai târziu în viață, așa-zisele boli de stress, sunt, în esență doar somatizări ale unor energii specifice chakrelor în care au fost blocate. Legătura între manifestarea acestor energii blocate și un tipar de gândire toxic se va vedea destul de curând în corpul fizic, în special prin dezvoltarea unei forme de diabet, probleme digestive, musculare sau de metabolism. Cu cât blocajul energetic este mai mare și mai vechi, cu atât manifestarea va fi una mai brutală.

“Vindecările miraculoase” care apar în urma practicii yoga (chiar și doar posturală) nu sunt nepărat de domeniul misticului. Cu ceva mai multă documentare și privire în ansamblu a relației dintre minte și corp, vei înțelege că acesteaa chiar pot fi accesibile oricui, cu condiția unei practice corecte, supravegheate și susținute.

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook