Skip to main content
Cele 4 tendinţe ale naturii umane: Kama, Artha, Dharma si Moksha

Potrivit învățăturilor hinduse, aceste 4 tendințe exista in mod natural la noi toţi asa că haideţi le cunoaștem. 

Fiecare dintre tendinţele umane enumerate mai jos este mai importanta şi mai nobila decăt cea de dinaintea sa.

Kama - placere

Prima tendinţa naturală a omului in viaţă este kama. Kama este tendinţa de a cauta plăcerea şi face referire la plăcerea mintii şi a trupului. E in natura umana sa cautam pasiunea şi emoţia. Aşadar, e in regula sa iubeşti, sa experimentezi atracția și dorinţa. Zeul iubirii in hinduism poarta denumirea de Kama.

Cu toate ca este o tendinta naturala ce sta in firea omului, individul care se maturizează din punct de vedere spiritual pe parcursul vietii va realiza ca nu kama este tendinta cea mai nobila in viata, artha fiind superioară.

Citeste: KARMA: 10 LEGI CARE ITI VOR SCHIMBA PERCEPTIA ASUPRA VIETII

Artha - siguranta

Artha inseamna cautarea bunastarii si puterii (a sigurantei), pe care cu totii le cautam. Cautarea bunastarii si puterii reprezinta cea de-a doua tendinta. 

Sta in natura umana sa cautam siguranta pe care bunastarea si puterea ni le ofera. Artha presupune cautarea sigurantei.

Dharma - altruism

A treia tendinta naturala despre care se vorbeste in hinduism este Dharma. Dharma inseamna datorie si face referire la standardele, datoria, virtutile si totodata drepturile unui individ in aceasta viata. Pe scurt, este vorba despre misiunea fiecaruia dintre noi in aceasta viata.

Dharma consta in natura omului de a fi altruist.

Moksha - eliberare

Moksha este scopul final in hinduism. Conceptul de Moksha implica eliberarea din ciclul nasterilor si reincarnarilor, adica iesirea din Samsara. Moksha reprezinta eliberarea de nesiguranta si de durere (prin cautarea placerii). Cand cauti placerea - kama, cauti eliberarea de durere. Cand cauti artha - siguranta, cauti eliberarea de nesiguranta. 

Incarnarea este asociata in hinduism intotdeauna cu karma din viata precedenta. De-a lungul vietii, oamenii isi creeaza karma, prin actiunile bune si rele. Karma afecteaza existentele viitoare. Moartea este considerat ca fiind ultimul sacrificiu din viata.

Citeste: SEMNIFICATIA SIMBOLISTICA A TRIMURTI – TRINITATEA HINDUSA

Moksha reprezinta finalul celor patru tendinte importante din viata si este obtinuta prin depasirea ignorantei si a dorintelor. Moksha este, practic, o incununare a celorlalte trei tendinte ale naturii umane.

 

--

SEVA is a service which is performed without any expectation of result or award for performing it. Such services can be performed to benefit other human beings or society.Service to God. "Living creatures are nourished by food, and food is nourished by rain; rain itself is the water of life, which comes from selfless worship and service." - Bhagavad Gita

kama, artha, dharma, moksha

Comenteaza cu Facebook