Chakra din afara corpului (a 8-a) Dvādaśānta Skip to main content
dvadasanta

Chakra din afara corpului (a 8-a) Dvādaśānta

Starea de constiinţă supremă (moksha, eliberarea prin starea de samadhi sau nirvana) poate fi atinsă doar prin harul divin si tot ce putem face este să ne pregătim, așa cum ne spun Sfinții şi Marii Maeştri, să ne curățăm „vasul” (kriya), adică, să avem o minte pură și liniștită, prin care harul divin se poate manifesta conştient .  

Spre deosebire de celelalte realizări umane, care implică voință și acțiune in baza karmei individuale, aceasta stare supremă nu o putem forța. Suntem parte din divin, așa cum valurile oceanului sunt parte din ocean, dar nu sunt oceanul.

Descrierea generală a sistemului de chakre, se limitează la șapte, ultima  fiind sahasrarachakra coroană. Primele șase chakre sunt centrii energetici ai corpului manifestat, care combinate cu efectul  karmei, co-creează viața, așa cum o experimentăm. Echilibrarea acestor șase chakre stabilește armonia și dezvăluie capacitatea noastră de a experimenta samadhi sau nirvana, odată cu stabilizarea stării de conștiință în sahasrara.

Al șaptelea centru energetic este legat de conexiunea spirituală și de stările superioare de conștiință. Când este activat, o persoană știe că este mai mult decât corpul fizic și înțelege că energia divină este omniprezentă. Culoarea asociată acestuia este violet

Pentru ca mintea să piardă instabilitatea naturală, trebuie fixată în acest punct, de vid, unde nu există agitație. Cel care ajunge la acest nivel află că observatorul, obiectul observat și modul prin care obiectul este experimentat sunt nedivizate, sunt unul. 

Fiecare dintre chakre este asociată cu un anumit număr de petale ale unui lotus. Sahasrara este descrisă ca un lotus cu o mie de petale, însă aceasta descriere nu trebuie înțeleasă la propriu, fiecare petala repreyentand de fapt o cuanta energetică cu diverse aspecte in functie de locatia ei

Image

Deasupra celei de a șaptea chakre se găsește dvādaśānta, cea de a opta chakră, care reprezintă planurile superioare ale corpului eteric. Prin ea, energia divină călătoreste către restul sistemului de chakre de mai jos.

În timp ce celelalte 7 chakre inferioare pot fi descrise și asociate cu aspecte specifice vieții, au asociate culori, mantre, simboluri și frecvențe, dvādaśānta este dincolo de orice clasificare, conceptualizare și descriere. Nu poate fi explicată prin cuvinte, imagini sau concepte, deși mulți încearcă, așa cum facem și noi acum. Nu putem înțelege ce este dincolo de concepte prin conceptualizare. 

Dvādaśānta este punctul de deasupra capului aflat la 12 lățimi de deget de la brahmanandhra, ce constă din fuziunea dintre bindu și nada sau dintre Shiva și Shakti, cele două aspecte identice ale realității absolute, lumina și rezonanța ce vibrează.

Acest nivel de conștiință este atins doar de cei care s-au identificat cu Paramashiva, cu Divinitatea. Acest nivel de conștiință  nu aparține corpului și nici la acesta nu putem ajunge prin efort sau voință. Mai este denumit și dvādaśānta cosmică sau supremă.

Cei care prin practică dirijează și reușesc să își mențină energia în dvādaśānta, se eliberează în timpul vieții. Însă practica trebuie să fie constantă, iar rezultatul sa fie stabil. Nu este suficient ca nivelul de conștiință să fie elevat temporar, prin exerciții de pranayama, ci menținerea acestei stări de conștiință este importantă. Aceasta este dvādaśānta dharana.

Citește și: importanța menținerii stării de constiinta turya

Acest centru energetic este asociat cu viețile trecute și cu ciclurile karmice. Prin dvādaśānta sinele superior transmite sinelui fizic abilitățile psihice și informațiile spirituale, inclusiv cele provenite și nerezolvate în alte vieți. Scopul karmei este de a ne permite să eliberăm acele dureri și încercări care au lăsat urme în corpul nostru energetic, care ne-au oprit ascensiunea în trecut, astfel încât să putem învăța din ele și să mergem înainte. Dvādśānta reprezintă starea Turiya și Turiyatita, a 4-a și a 5-a stare de conștiință.

Image

Odată ce ușa către lumea fizică este închisă și cea a lumii spirituale este deschisă, individul, percepția și perspectiva se schimbă pentru totdeauna. Acesta este punctul în dezvoltarea noastră, în care începem să vedem lumea cu alți ochi. Începem să vedem universul ca pe ceva multidimensional din care suntem parte integrantă.

Deschiderea Sahasrara permite accesul la abilitățile spirituale, care însă nu pot fi controlate pe deplin.

Deschiderea Dvādśānta va permite acest lucru, dar individul va trebui să-și confrunte obligațiile karmice, să curețe emoțiile și credințele vechi și să recunoască tiparele de viață. Pe măsură ce fac acest lucru, cea de-a 9-a chakră începe să se deschidă, dând acces la înregistrările Akashice.

Abia când cea de-a 10-a chakră începe să se deschidă, cea de-a 9-a chakră începe să curgă și să se manifeste pe deplin.

Citește și: caile-de-atingere-constiintei-divine-shivaismul-kashmirian-prima-parte

 

Sursa: lakshmanjooacademy.org, yogapedia.com, theyoganomads.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook