Interviu Violeta Ciobotaru: “Yoga este felul meu de a trai.” Skip to main content
Interviu Violeta Ciobotaru: “Yoga este felul meu de a trai.”

Violeta Ciobotaru este un om complex: instructor de yoga, poet, filantrop. A scris o carte de poezii, “Aceasta alba liniste a firii”, prin care isi exprima latura sensibila si artistica. Alaturi de Asociatia Maria Holtzhauser, Violeta contribuie voluntar la ajutorarea copiilor si batranilor defavorizati. “Suntem ceea ce citim”, spune ea atunci cand ne invita sa impartasim noua sa initiativa, clubul de carte Yogiteca. Afla mai multe despre Violeta din interviul pe care l-a oferit exclusiv pentru cititorii Yogasat.

Esti un om multivalent, dar ce anume consideri ca este cel mai reprezentativ pentru tine?

Motto-ul meu “Totul este iubire” e in primul rand o ancora pentru mine. O ancora care imi aduce aminte constant ca dincolo de lupta noastra pentru supravietuire, dincolo de cautarile noastre profund umane, exista aceasta esenta din care suntem creati, noi si tot ceea ce ne inconjoara, si anume Iubirea Divina. 

Am pus toata activitatea studioului meu de yoga sub semnul acestui motto si, zi de zi, alaturi de cei care imi calca pragul pentru practica, incerc sa nu las aceste cuvinte sa fie doar o formulare optimista ci o realitate. 

CITESTE INTERVIU CARMEN IVAN: “INTERESUL PENTRU YOGA A APĂRUT ODATĂ CU…”

Violeta Ciobotaru 1

Ce inseamna yoga pentru tine?

Primul lucru pe care l-am descoperit in practica yoga a fost contactul cu mine insami, iar asta poate ca acum suna sablonic insa, in urma cu 14 ani, atunci cand am practicat prima data o sedinta de asane, nu se vorbea atat de mult ca azi despre sine, ego, regasire etc, desi, evident, exista aceeasi cautare a sensului vietii. 

Fac sport de cand ma stiu, si am avut norocul sa ma nasca o femeie care iubeste natura, astfel incat am crescut mancand ceea ce azi se numeste mancare vegana. In contextul acestui regim sportiv si nutritional mi-a atras atentia yoga, pentru ca era ceva total diferit de tot ceea ce stiam, dar in acelasi timp ceva care se gasea deja in mine. Yoga este felul meu de a trai. Yoga mi-a intors privirea inauntru. 

Ti-a schimbat modul de viata?

Parca am vorbi despre Yoga ca si cum ea ar fi o entitate, ca si cum ar fi ceva exterior, dar eu o simt inauntrul meu. Da, daca ne raportam la Violeta dinainte sa practice yoga si cea de acum, viata mea, mintea mea, perceptiile mele, toate s-au schimbat enorm, pe masura ce i-am dat voie acestei practici sa se extinda in mine. Yoga este inauntrul meu, prin urmare ritmul meu de viata s-a stabilizat in regim yogin, ca sa zic asa. Daca ne referim la asane, practic aproape zilnic. 

CITESTE INTERVIU: MAESTRUL INDIAN SWAMIJI, DESPRE CRIZA ECONOMICĂ, POLITICIENI ȘI RELIGII

violeta ciobotaru

Faci yoga sportiva sau constienta?

Nu stiu daca exista un sport numit yoga, dar cu siguranta exista o stiinta cu ajutorul careia putem deveni mai constienti: se numeste yoga. (zambeste)

Predau Hatha Yoga, iar cei care vin la clasele mele sunt un fel de oglinzi care ma reflecta. Una dintre caracteristicile comune pe care le-am observat la ei este faptul ca sunt foarte deschisi. Deschisi la minte, deschisi spre frumos, deschisi catre unitate. 

Crezi ca yoga ar aduce schimbari semnificative in lume, daca ar fi inclusa in institutiile de invatamant si la locurile de munca?

In 2017, am predat yoga, pentru cateva luni, unor copii cu varste intre 10-16 ani, si am avut sansa sa observ cum, dupa doar cateva saptamani de practica, dinamica comportamentului lor, si individual si in grup, s-a schimbat intr-un mod necuantificabil. Yoga a reusit sa-i scoata din paradigma competitionala, in care sunt obisnuiti sa gandeasca si sa relationeze, si le-a dat voie sa fie ceea ce erau de fapt: niste fapturi proaspete, curioase, vesele, autentice. 

Comenteaza cu Facebook