INTERVIU: Maestrul indian Swamiji, despre criza economică, politicieni și religii Skip to main content
Interviu

Indianul Swamiji (foto) a obținut de foarte tânăr titlul de Mahamandaleshwar, folosit de unii călugări hinduși din ordinul Dashanami (denumiți swami), fondat în urmă cu peste 1.200 de ani. Astăzi, India are 80 de călugări care dețin acest titlu și care transmit mai departe învățămintele străvechi. Cine deține acest titlu este considerat a fi cel mai valoros paznic al spiritualității hinduse. Swamiji trăiește în localitatea Kashi. 

YogaSat: Considerați că această criză economică nu se va termina niciodată, pentru că la baza ei stă lăcomia umană sau credeți că oamenii vor învață ceva din aceste vremuri? Se va schimba lumea? Trebuie să se schimbe? 

Swamiji: Denumind-o criză, practic trimiți un semnal de alarmă. Este o situație care are nevoie de atenția noastră. Să nu o numim "criză". Este o situație. Aceste probleme au fost create, nu sunt probleme reale. Și dacă au fost create, pot fi rezolvate foarte ușor. Din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de situația din jur. Vom vedea oameni mai responsabili, iar maturizarea societății ne va scoate din această situație. Atâta vreme cât alegem să rămânem ignoranți, să nu deschidem ochii, nu vom fi pregătiți de schimbarea necesară. 

YogaSat: Dacă e doar o situație creată, care ar fi cea mai la îndemână soluție pentru a rezolva problema locurilor de muncă tot mai puține, a împuținării resurselor bănești necesare pentru viața de zi cu zi? Nivelul sărăciei a crescut în mod evident. Doar 12% din populația planetei își permite trei mese pe zi. Restul abia mănâncă o masă pe zi. În același timp, orașe ca New York sau Londra aruncă tone de resturi alimentare zilnic. 

S: Nu ne confruntăm cu o lipsă a hranei în general, dar nu suntem pregătiți să o împărțim, pur și simplu.

YogaSat: Credeți că este nevoie de o schimbare profundă a actualului sistem politic? Încă nu contează cât de des schimbă populația un partid cu altul prin vot. E nevoie de o regenerare a ideii de lider? Cum ar putea liderii politici să fie mai conștienți de responsabilitățile lor? 

S:Noi avem destui politicieni și lideri, însă nu avem vizionari, care pot vedea viitorul în locul tău. În locul lor, avem persoane care investesc în propriile interese. Vrem să îi denumim lideri, dar nu sunt lideri.

YogaSat: Dar cum pot fi convinși acești oameni să privească dincolo de propriile interese? Cum scapi de ei? S-a dovedit că revoluția bolșevică nu a mers, comunismul nu a mers, capitalismul s-a dovedit a fi un sistem greșit, azi oamenii nu sunt fericiți în democrație.

S: Un sistem politic apare atunci când este nevoie de el, la timpul lui. După ce i-a trecut timpul, sistemul ar trebui să se schimbe. Dacă nu se schimbă, devine o povară pe care trebuie să o cari. Niciun sistem nu e ideal, nu reprezintă o finalitate. Fiecare sistem, chiar și comunismul, este necesar, în anumite segmente ale evoluției societății.

YogaSat: Deci ce ar urma? Pentru că fiecare sistem de până acum din ultimii ani s-a dovedit a fi inadecvat sau nedrept. În ce eră vor trăi copiii noștri? 

S: În ce eră ați dori că ei să vină pe lume? Dacă ești conștient, îi vei dărui copilului tău un motiv cu adevărat bun pentru a exista pe această planetă, ceva în plus. 

YogaSat: Acum încă mai e valabil că lăcomia e bună. Dacă vei merge la bursă sau la orice școală de business, te vor învăța, de la bun început, că lăcomia e necesară pentru a deține mai multe active, pentru a deveni mai puternic. Cum va arăta viitorul? 

S: Va trebui să ne schimbăm scara de valori, să punem preț pe valorile vieții, să aducem valoare vieții.

YogaSat: Considerați că situația actuală economică ar putea fi cauzată de o conspirație mondială? Toată lumea vorbește pe la colțuri că ar exista un grup conspiraționist care încearcă să conducă lumea  masoneria și toate aceste cercuri. Este o adevărată discuție în Europa de Vest, chiar și în America. Este criza economică doar o consecință a actualului sistem, sau o consecință a unei conspirații? 

S: Oriunde este un grup de oameni, acest grup va dori să domine. Și ambiția omului poate atinge orice culmi, se poate extinde oricât. Poate că nu există o conspirație, dar pot exista anumiți oameni care vor controlul la acest nivel și care vor să stea pe un asemenea vârf. În mod sigur, acești oameni nu au o minte sănătoasă. Sunt bolnavi. Vor să aibă o asemenea poziție, dar asta demonstrează ca ei nu sunt lideri cu adevărat, ci că vor să își mărească gradul de confort și să se simtă în siguranță. De aceea vor vrea să controleze lucrurile la acest nivel.

YogaSat: Cum v-ați defini că persoană? Un lider spiritual, un profesor de yoga? Un reconciliator al societății? 

S: Ar fi prea ambițios dacă m-aș autonumi lider. Dacă ar trebui să dau totuși o definiție, m-aș rezumă la una simplă: eu transmit ceea ce am învățat și am înțeles în cea mai potrivită modalitate cu putință celor care vor să știe aceste lucruri. 

YogaSat: De unde vin religiile  încotro se îndreaptă? 

S : E nevoie de oameni religioși, nu de religii, pentru că religiile au creat  probleme. Vrem oameni buni, oameni religioși, fericiți, sensibili, nu religii, nu preoți, nu o organizare, oficializare  religiilor, pentru că sistemele religioase au creat foarte multe bariere în umanitate. Au întors oamenii unii împotriva celorlalți, aproape că i-au făcut însetați de sânge. Omenirea nu evoluează decât atunci când oamenii se ajută  reciproc. De acolo vine şi fericirea.  

Comenteaza cu Facebook