Sorina Ivan: „Yoga pentru mine este un stil de viață care aduce echilibru, înțelegere, compasiune și evoluție divină..” Skip to main content
femeie-asana-vas-cupru

Sorina Ivan a călătorit foarte în Asia, locuri din care a primit învățăturile Yoga, iar sub îndrumarea unui preot balinez primește inițieri despre tradiția hindusă din acele locuri. În practica ei personală, cât și la clase încearcă să urmeze cele 8 ramuri Yoga și să transmită învățătura Yoga pe mai departe.

Mai multe despre Sorina în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:

„Practica yoga din punctul meu de vedere nu se rezumă doar în a realiza posturi și tehnici de respirație. Pentru mine yoga a devenit un stil de viață. Pornind de la  conceptul lui Patanjali încerc sa urmez cele 8 “reguli” ale unui yoghin și anume: Yamas, Niyamas, Asana, Pranayama, Pratyahar, Dharana, Dhyana și sper eu ca la un moment dat și Samadhi. Toate aceste practici și concepte le integrez atât în viața mea de zi cu zi dar și în cursurile mele deoarece consider că yoga a fost mult timp prost înțeleasă și s-a transformat fie într-un sport, unde clasele se țin ca o clasa de Fitness și astfel pierzând scopul spiritual sau din contra a fost văzută ca o practica ezoterică ciudată. Clasele pe care le țin se adresează în special femeilor și practicăm atât yin yoga cât și Hatha, Vinyasa sau Kundalini Yoga. 

Citește și: Luciana Nicoleta Andreiciuc: "Pentru mine Yoga inseamna bucurie in libertate"

Astfel, Yoga pentru mine este un stil de viață care aduce echilibru în primul rând, înțelegere, compasiune și evoluție divină.

Image
femeie-zambet

În primul rând am crezut ca am multe blocaje din copilărie și traume emoționale legate de părinți. Prin practica yoga am reușit să ma detașez de așa zisele probleme și să găsesc vindecare emoțională. Astfel am adus în viața mea echilibru emoțional ceea ce mă face să nu mă mai las controlată și purtată de emoții, în special de cele negative. Mulți ani la rând am dat vina pe părinți, pe familie, pe contextul social. Mă consideram o victimă a vieții. Până când am descoperit yoga și meditația și mi-am dat seama ca pot ieși din aceasta energie joasa și pot accesa stări mult mai înălțătoare. Aceste schimbări apărând  la nivel mental, emoțional. La nivel fizic, sunt mult mai sănătoasă, unele probleme de sănătate au dispărut de la sine precum gastrita, corpul meu are un sistem imunitar mult mai puternic și desigur corpul meu este mai frumos și armonios. 

Clar yoga mi-a schimbat viața. Așa cum am spus mai sus de toate beneficiile emoționale, mentale și fizice, yoga m-a așezat pe drumul meu, aș putea spune. Acum știu cu mai multa claritate ce am de făcut și care este  misiunea mea. Modul de viață s-a schimbat radical într-un sens bun, deoarece nu mai consum carne, sunt mult mai atenta la alimentație și la stările mele. Sunt mult mai conștientă de ceea ce mi se întâmpla și chiar și de alți oameni. 

Clasele mele sunt de doua ori pe săptămâna în acest moment. Am perioade când practic zilnic și perioade când practic de 3/4 ori pe săptămâna. Însă îmi dau seama de fiecare data când am o pauză de la yoga că atunci când mă reapuc să practic după o săptămâna de pauza, starea mea se schimba automat și aduc mult mai multa energie în corp. 

Călătorind foarte mult, în special în Asia, de care mă simt foarte atrasă, am observat beneficiile practicii yoga și meditației în viața lor. Atât în Thailanda cât și în Bali, yoga și meditația fac parte din rutina zilnică. Oamenii meditează și fac asane în fiecare dimineața în templu sau în curtea personală. Asta îi face sa fie mai calmi, mai puțin stresați, mai înțelegători, mai fericiți și mai conectați cu viața. In schimb, în societatea modernă, acolo unde nu se mai practică aceste forme de conexiune cu însăși viața, oamenii intra intr-un fel de carusel conceput din casă - muncă - casă și totul gravitând în jurul banilor și a acumulărilor materiale. Eu nu spun ca este ceva rău în a face bani însă scopul vieții devine acesta. Oamenii uita să iubească, să zâmbească și sa fie Fericiți. Pierd conexiunea cu viața. Astfel, introdusă în instituțiile de învățământ cred ca lumea s-ar transforma într-un loc mai pașnic, mai bun și mai luminat. 

Image
femeie-meditatie

Despre Yoga sportivă pot spune că am fugit întotdeauna. Conștient practic, cum conștient vreau sa trăiesc. 

În acest moment nu aș putea spune că urmez un anume maestru. Sunt în schimb foarte conectată spiritual cu școala de yoga din nordul Thailandei unde am stat destul de mult și am învățat foarte multe legat de yoga și filozofia yoga. Recitesc oricând simt nevoia Sutrele lui Patanjali, Bhagavad Gita sau cântările lui Dumnezeu în sanscrită. Învăț cât mai multe din hinduismul balinez care include atât  Raja Yoga cât și Bhakti Yoga sau Karma Yoga. Sunt susținută in dezvoltarea mea de un preot balinez care are răbdarea și puterea de a-mi transmite chiar și de la distanță informații și de a ma iniția în hinduismul balinez.”

Mulțumim Sorina.

Namaste!

Pe 7 Septembrie 2020 se deschide Școala de Toamnă Hatha Yoga Seva. Mai multe informații poți găsi aici, iar pentru înscrieri trimite-ți un mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook