Interviu Luciana Nicoleta Andreiciuc: "Yoga mi-a deschis mintea" | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
fata-femeie

Luciana Nicoleta Andreiciuc, de formatie profesionala jurnalist, a descoperit disciplina Yoga pe cand se afla in America, la varsta de doar 23 de ani.

Cel de-al doilea contact cu yoga, mult mai profund de data aceasta, l-a avut după ce, fiind in cautarea unei forme de terapii, care sa o ajute sa isi  regaseasca echilibrul interior, a descoperit Ashtanga Yoga. Iar aceasta terapie nu numai ca a reparat mecanisme interioare care se stricasera in timp, dar a si ajutat-o  sa dobandeasca noi perspective si abordari asupra vietii sale.

Din septembrie 2011 si pana in prezent, practica Ashtanga Vinyasa Yoga, in traditia lui Sri K. Patthabi Jois, parintele contemporan al acestui stil. Din pasiune si respect pentru beneficiile pe care i le aduce Ashtanga Vinyasa Yoga, preda acest stil cu mare bucurie cursantilor ei din Timisoara.

A finalizat in Augsburg, Germania, in cadrul scolii Yoga Balance , condusa de catre renumita profesara de Ashtanga Vinyasa Yoga din Germania, Marion Boeck, un Teacher training insumand peste 500 de ore de teorie si practica, care a avut ca focus Ashtanga Vinyasa Yoga. In cadrul TTC-ului, ce a durat doi ani, a participat la nenumarate weekend-uri de anatomie Yoga in Germania, sustinute de catre indragitul profesor de Yoga, Ronald Steiner. Pe langa cele 500 de ore acreditate YA, a mai participat la alte peste 200 de ore de TTC-uri si seminarii in Europa.

Detine nenumarate certificate, in urma participarii la workshop-uri si Teacher Training-uri de yoga in strainatate, alaturi de nume de prestigiu in domeniu: David Swenson (SUA), Manju Jois (SUA), Lino Miele (Italia), Ronald Steiner (Germania), Young How Kim (Germania), Jade Skiner (SUA) etc.

Nicoleta a experimentat astfel Ashtanga Yoga, Vinyasa Flow, Yin Yoga, Kids Yoga, Hatha Yoga, Vinyasa Krama, Himalayan Yoga, Shivananda Yoga, Anusara Yoga, Kundalini Yoga, Iyengar Yoga, Rocket Yoga etc.

”Intalnirea cu marele profesor de yoga David Swenson, idolul drag al sufletului meu, mi-a intarit si mai mult crezul  cum ca Yoga inseamna, mai presus de toate aspectele ei valoroase, bucurie, deschidere si fericire, care implicit duc spre minunata stare de eliberare mentala, spirituala si fizica, dorita de catre noi toti.”

CITEȘTE ȘI: 30 de lecții de viață oferite de marii maeștri spirituali ai lumii

Preda yoga de peste 7 ani si, totodata, din 2016, a  inceput sa organizeze workshop-uri de yoga in Timisoara, cu diferiti profesori din tara si din strainatate, pentru a oferi comunitatii din urbea de pe Bega posibilitatea de a intelege si mai mult valoarea si frumusetea acestei traditii milenare.

“Sunt fondatoare a proiectului Dharma Yoga center Timisoara”, alaturi de fosta ei partenera Crina, actualmente impartind minunatul proiect cu Cristina, “o fiinta care completeaza energia mea perfect” (www.dharmayoga.ro).

Detine, de asemenea, o diploma in Masaj Thai in stil regal, Nivelul 1, “un domeniu care mi-a deschis si mai mult orizonul catre cunoasterea de sine. In sesiunile de yoga private, aplic cu bucurie multe dintre tehnicile Thai Yoga.”

Image
Interviu Luciana Andreiciuc

Nicoleta povestește pentru cititorii yogasat:

“Cred că, mai presus de toate aceste certificări, diplome și atestate, m-am autopregătit experimentând situațiile, circumstanțele și anii de până acum. Sunt un om al contrastelor și mereu mi-a plăcut să mă autodepășesc, fiind perfecționista din fire. Sunt ceva diplome :)), zeci de ore alături de profesori de yoga cu o moralitate și o etică de admirat, dar, mai presus de toate, sunt multe momente petrecute cu mine, prin mine, către mine. Sunt certificată ca profesor de yoga și dețin multă dragoste și respect pentru tot ceea ce fac pentru mine și pentru cei cărora cu mare pasiune le transmit această disciplină minunată.

“Yoga mi-a deschis mintea… M-a invatat sa imi iubesc polaritatile, fara a crede ca sunt bipolara J. Yoga mi-a devenit prietena, confident, aliat, sprijin si terapeut. Niciodata nu pleaca, niciodata nu spune ca nu are timp sau ca nu are dispozitie. E mereu acolo si asteapta ca eu sa o ating si sa ne conectam pentru un minunat transfer energetic in iubire. M-a invatat sa ma accesez pe mine cu mult mai multa incredere, blandete si rabdare si sa ma explorez in libertate, cu iubire si cu respect. Yoga mi-a conectat inima primara la toate celelalte inimi secundare aflate in straturile fiintei mele.”

Cu siguranta Yoga a contribuit la desavarsirea mea mult mai frumoasa de pana acum, prin abodarea celor opt brate ale sale, descrise cu maiestrie in Sutrele lui Patanjali.

Am avut o viata in care, de multe ori, am crezut ca efectiv sunt posedata de o persoana cu care nu ma identificam... De multe ori manifestam in exteriorul meu actiuni, ganduri, vorbe care nu erau deloc compatibile sau prietene cu ceea ce simteam si cresteam in adevarul interior. Am avut si inca am de experimentat atat de multe aspecte ale sinelui. Se spune ca suntem in cautarea sinelui... Eu as spune altfel: suntem acolo in Sinele nostru, nu avem de ce sa il mai cautam. Yoga inseamna viata. Viata inseamna sansa noastra la desavarsire in iubire. Vrem sa fim cu totii fericiti in acest ciclu vital, nu? Si cum am putea face asta altfel decat prin cultivarea unei minti nedistrase de fluctuatii si de valuri oceanice puternice. Sa fim fericiti cu toti, aceasta este mantra pe care Yoga mi-o canta zi de zi in fundalul spiritului meu.”

“Practica personala o am de cinci ori pe saptamana, iar clase de grup si clase private predau zilnic. Iata, acum acestea se intampla online si incep sa ne aduca la fel de multa bucurie si liniste, asemeni claselor pe care le sustineam in centrul Dharma din Timisoara. Practic cu regularitate Ashtanga Yoga, iar ca și complement pentru această formă dinamică de meditație aduc în practica mea Yin Yoga, un stil mai blând, restorativ. Imi place insa sa imi las copilul interior sa creeze secvente jucause, colorate si inspirate de diferite sunete ori situatii din viata de zi cu zi. Ceea ce am descoperit in ultimul timp este o abordare dansanta a Yoga, care ma umple de inspiratie. Eliberez o stare de fericire placuta, lasandu-ma purtata in dansul Yoga.

Fara doar si poate Yoga ar trebui implementata in scoli. Elevii si-ar deprinde tehnici simple, care sa ii ajute la accesarea si intretinerea unei stari de echilibru mental, atat de necesar in societatea in care traim. Yoga ar putea astfel sa le starneasca curiozitatea inspre constientizarea importantei sanatatii pentru viata lor.

De mai bine de trei ani, am contracte de colaborare cu diferite corporatii din Timisoara. Dinamica Yoga in spatiul corporatist ia amploare. Observ o crestere a interesului angajatorilor vizavi de Yoga, pe care tot mai multi o introduc in pachetete de beneficii ale angajatilor.

Rezultatele cu sigurata sunt resimtite de catre beneficiari, viata experimentata la office fiind mai placuta si mai constructiva mental, emotional si fizic. Stress-ul este tinut sub controlJ.

Meditatia am introdus-o in viata mea inca din primul an de practica Yoga.

Yoga incepe, as zice eu, cu o forma de Meditatie: ai contemplat asupra unui aspect din viata ta, intr-o forma mult mai profunda si mai constienta, asupra unui aspect pe care ti-ai dorit sa il imbunatatesti. Asa a debutat la mine calatoria si expeditia in Yoga mea: Cine sunt? De ce sunt? Asa meditez zilnic. Timpul alocat acestei practici difera, la fel si tehnicile aplicate si abordate: uneori meditez in Padmasana, alteori meditez gatind, uneori meditez alergand sub cerul liber si sub razele soarelui, ori sub stropii ploii, pentru ca alteori sa ma surprind meditand la bucuria interioara resimtita. Meditatia cea mai frumoasa din viata mea se intampla atunci cand ma pierd in fericirea suprema, pe care prezenta Luei si a lui Maylo alaturi de mine mi-o trezeste.

Maestrul interior... E mereu acolo! Ideea de Guru nu se aplica in cazul meu. Calatoria in India s-a intamplat deocamdata in India din imaginatia mea. Sunt insa convinsa ca spatiul magic al acestui taram spiritual si mistic ma va primi cat de curand inspre exploare spirituala si nu numai.  Inspiratii am multe: luna, soarele, diferitele tipuri de Prana, corpul, aliniamentul subtil, aliniamentul grosier, inima si pulsatiile ei, cartile minunate pe care ador sa le redeschid mereu si mereu pentru recitire, fiintele din viata mea si tot ceea ce ma inconjoara. Toate imi ofera lectii si ma ghideaza intr-un fel sau altul.

Dar... daca ar fi sa denumesc un mare maestru, de la care am invatat chintesenta YOGA, precum si bunatatea iubitoare si daruirea nealterata inspre a face bine lumii si inspre a transmite nelimitat si neconditionat stiinta yoga, acesta este David Swenson. Nu am suficiente cuvinte in dex-ul personal pentru a-l descrie. David Swenson este O ENERGIE UNICA. Nu mi-as putea permite sa il includ in niciun cuvant material si concret, ca sa il descriu... Acest OM mi-a scris o data:

<<Nico, have fun in your Yoga journey!

With love,

David>>

Si asa am facut J.

Imi permit sa inchei in aceeasi nuanta, lasandu-ma inspirata de mesajul iubitor plantat in inima mea de catre cel mai iubit maestru de yoga, pe care viata mi l-a scos in cale.”

“Dragii mei dragi, HAVE FUN IN YOUR YOGA JOURNEY! Pentru ca Yoga inseamna, mai presus de uniune si de iluminare, de atingere a stadiilor superioare ale constiintei, LIBERTATE.

Pentru mine Yoga inseamna BUCURIE IN LIBERTATE – fara conditionari mentale, spirituale ori emotionale.

Love revolution,

Nico”

 

 

 

 

 

Comenteaza cu Facebook