6 asane pentru eliberarea emotiilor dificile Skip to main content
6 asane pentru eliberarea emotiilor dificile

Unul dintre beneficiile extraordinare pe care le poate oferi practica yoga este sansa de a integra emotiile inconfortabile si de a lucra cu acestea. Una dintre formele de practica dedicate emotiilor este Yin yoga.

Mentinerea posturilor timp de 5-10 minute, nu doar elibereaza corpul din punct de vedere fizic, ci si mental si emotional. Practica poate avea efecte foarte puternice si terapeutice. Totusi, poate fi foarte dureroasa scoaterea la suprafata a acestor emotii, astfel incat practicantii trebuie avertizati sa fie ghidati si sprijiniti pe parcursul unor astfel de practici.

CITESTE Legătura dintre postura corpului, mimică și emoții

In general, posturile care deschid soldurile sunt foarte folositoare pentru terapia fizica si mentala, legata de eliberarea emotiilor. Majoritatea oamenilor tind sa depoziteze emotiile in regiunea bazinului. Aceasta este o reactie naturala de “lupta sau fugi” la stres, pericole sau amenintari potentiale.

De fiecare data cand ne simtim amenintati sau avem o reactie la stres, raspundem fizic prin incordarea zonei bazinului si a stomacului. Chiar daca amenintarea a trecut, continua sa persiste “cicatricea” emotionala. Daca aceste emotii nu sunt procesate, ele stagneaza si ne creeaza blocaje.

Spatiul dintre solduri este, totodata, regiunea celei de-a doua chakre sau centrul energetic. Aceasta chakra este conectata cu relatia noastra cu ceilalti, de unde provin multe emotii dificile, precum senzatii de abandon, resentimente sau pierdere. Daca aceasta chakra este dezechilibrata, intervin blocaje si dificultati in relatiile personale si sentimentul de blocaj.

Activarea Swadhisthanei (Chakra Sacrala), prin asane care deschid soldurile si regiunea bazinului, este o modalitate de a descoperi iertarea si de a intelege radacina propriilor emotii. De asemenea, anumite inversiuni sunt recomandabile si utile. Inversiunile nu ajuta doar sistemul digestiv sa proceseze, faciliteaza si digerarea emotiilor si a experientelor.

Iata 6 asane care pot ajuta la eliberarea emotiilor dificile:

Supta Baddha Konasana

supta baddha konasana

Aceasta asana deschide pieptul, soldurile si sporeste senzatia eliberarii, a detensionarii. Se mai poate practica astfel: cu o mana in zona inimii si alta in zona dintre solduri, unde se afla chakra sacrala. Postura permite conectarea profunda cu regiunile fizice in care se afla depozitate sentimente si emotii.

Eka Pada Rajakapotasana

pigeon pose

Postura porumbelului este una dintre cele mai eficiente pentru deschiderea soldurilor. Permite sa simti tot ceea ce este, asa cum este, mentinand asana cu o senzatie de confort, incredere si siguranta.

Balasana

balasana

Postura copilului permite reamintirea si imbratisarea virtutilor copilului. Pe masura ce ne permitem sa devenim “mici”, ne permitem vulnerabilitatea. In aceasta postura, poti fi asa cum esti, fara a incerca sa impresionezi sau sa reactionezi intr-un fel anume. E o invitatie de a te retrage in zilele copilariei si a-ti lasa emotiile sa curga liber, ca in acele vremuri.

CITESTE 4 asane pentru echilibrarea emotiilor

Salamba Bharadvajasana

salamba bharadvajasana

Se recomanda folosirea unei paturi de sprijin. Se mentine cateva minute, cu focusarea pe respiratie. Relaxeaza anumite zone ale corpului si permite eliberarea emotiilor.

Viparita Karani

viparita karani

Aceasta postura ofera confort, eliberare. Se poate executa si cu mainile pe abdomen si ochii inchisi. Se lasa greutatea sa dispara, sa se topeasca. Asana induce senzatii placute, de caldura si siguranta.

Savasana

savasana

Savasana sau postura mortului este cea mai importanta. Reaminteste starea de completa liniste si nemiscare. Mintea are nevoie de astfel de momente pentru a se relaxa si a se concentra, de retragere de la stimulii exteriori.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

Comenteaza cu Facebook