Denisa Stanciu: Yoga este despre energia autenticității Skip to main content
Denisa-stanciu-yoga

Pentru Denisa Stanciu, yoga reprezintă uniunea dintre acțiune și percepție. Este ceea ce a ajutat-o să descopere cum funcționează și a făcut-o să lucreze cu ea pentru a putea să își păstreze starea interioară echilibrată, liniștită și energia curată.

Mai multe despre Denisa în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Pentru mine yoga este despre dezvoltare personală, nu despre posturi reușite. Yoga te învață să ai mintea deschisă pentru orice tip de informație și inima plină de afecțiune pentru orice ființă vie. Yoga reprezintă uniunea dintre acțiune și percepție. Yoga este despre energia autenticității, ea te învață că tu știi mai bine cine ești și trebuie să îți dai voie să te porți ca atare, să îți dai voie să fii ucenic continuu, să greșești, să nu ții pasul cu ceilalți, te învață că este in regulă să nu mergi în aceeași direcție cu ceilalți. Yoga te învață să îți asculți corpul și să nu-i mai dictezi ce trebuie să facă, să accepți că el se aliniază cu ceea ce are nevoie și să te oprești acolo.

Vezi aici curea de yoga pentru mobilitate - colecția YogasatShop.ro

Yoga ne învață să ne cultivăm conștientizarea nevoilor corpului și a minții.

Image
Denisa-Stanciu-yoga

Yoga m-a ajutat să înțeleg că, felul cum mă simt in fiecare moment, nu are legătură cu ceea ce sunt, și de aceea trebuie să accept toate experiențele care vin in viața mea, să rezonez cu ele, să învăț din ele, și să le las să treacă, pentru a face loc următoarelor.

M-a ajutat să descopăr cum funcționez, să las gândurile si acțiunile să mă duca spre introspecție si percepție.

Yoga m-a făcut să conștientizez cât de conectați suntem unii cu alții, și cât de profund este impactul pe care îl are fiecare dintre noi în viața celor cu care intram în contact. Așa că, da, cu siguranță mi-a schimbat modul de a reacționa în orice fel de situație. M-a făcut să lucrez cu mine pentru a-mi păstra starea interioara echilibrata, liniștită, și energia curată, încât să creez un impact pozitiv, oricât de mic, asupra celorlalți.

Citește și: Degradarea practicilor originale. Krishnamacharya și discipolii săi

Practic yoga în fiecare moment al vieții, pentru că yoga înseamnă mult mai mult decât toate posturile de întindere, răsucire sau echilibru pe care le practic pe saltea (Asana), exercițiile de respirație (Pranayama), sau momentele de meditație (Dhyana) într-un spațiu liniștit. Primele ramuri ale ceea ce înseamnă yoga, sunt Yama – disciplina morala în relația cu ceilalți și Niyama – reguli etice în relația cu mine. Și asta înseamnă că practic yoga și atunci când, prin orice fac sau spun, aduc liniște celorlalți, dar și mie, prin modul autentic în care gândesc, vorbesc, acționez, când reușesc să renunț la atașamente diverse. Practic yoga și când sunt recunoscătoare pentru fiecare pas din viața mea, pentru ceea ce sunt, și pentru tot ce vine către mine, când studiez, și descopăr cum funcționez mai bine.

Categoric yoga ar schimba radical lumea, dacă practicarea ar însemna însușirea tuturor ramurilor ei. Însă, cu siguranță, yoga poate avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor, oricât de puțin practica, dacă ajung să își dorească să practice. Iar pentru copii ar fi un mare ajutor in dezvoltarea lor emoțională, și transformarea lor în adulți echilibrați, conștienți de nevoile lor și ale celor din jur, ghidați de compasiune și empatie. 

Image
Denisa-Stanciu-clasa-yoga

Dacă yoga conștientă face referire la meditație, da, practic meditația sub multe forme, iar cea “sportiva” înseamnă asanele, da, o practic, și o predau, și tot conștient o fac, pentru că nu se poate altfel, yoga înseamnă conștientizare. Și înclin să cred că oricine a venit către yoga, și a vrut să încerce să practice asanele, în loc de o altă formă de exercițiu fizic, a făcut-o tocmai pentru că a dorit să conștientizeze, mai mult sau mai puțin, ce se întâmpla în corp, și în minte, în acele momente.

Yoga înseamnă conștientizare, înseamnă o continuă căutare, în care ajungem la un moment dat să ne înțelegem mai bine pe noi, să înțelegem viața prin prisma experiențelor noastre, nu a ceea vor alții să ne învețe, sau ceea ce vrea societatea să ne expună. Și, asta am înțeles-o de la André Riehl, de la care mă străduiesc să învăț cum să duc mai departe practica meditației, Nidra Yoga, o cale spirituală tradițională, care se bazează pe relaxare profundă și concentrare mentală. Aș spune că încerc sa îl urmez, dar tocmai el ne învață cum să ne ghidam numai după experiențele noastre, si să înțelegem cum să ne lăsăm mintea deschisă continuu pentru a ne descoperi, și apoi să dăm mai departe din înțelepciunea noastră. Dar studiez mereu și ceea ce au scris oameni mai luminați și mult mai experimentați decât mine, însă fără a urma strict învățăturile cuiva anume.”

Namaste!

 www.YogasatShop.ro - Sursa ta de inspirație în practică  

Comenteaza cu Facebook