Diferența dintre yoga și pilates | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Diferența dintre yoga și pilates

Dacă încă nu ai înțeles că yoga și pilates sunt două noțiuni complet diferite, acest articol te va lămuri!

Originile

Yoga provine din Asia, acolo unde este practicată de mii de ani. Yoga este starea de conștientizare a uniunii dintre conștiința individuală și cea universală. În zilele noastre, se practică mai multe tipuri de yoga, printre care Hatha Yoga, Ashtanga, Kundalini, Iyengar sau Vinyasa.

Conceptul de Pilates a fost dezvoltat de către Joseph Pilates în anul 1900. Acesta a suferit de diverse boli încă din copilărie, boli care i-au afectat mobilitatea. Drept urmare, Joseph a dezvoltat sistemul exercițiilor pilates pentru fortificarea musculaturii și pentru recuperare medicală.

E important de știut că pilates-ul este un derivat din yoga, mișcările fiind aceleași, doar că într-o variantă diferită, mult mai alertă. Dacă în yoga se pune accent pe respirație și pe conștientizare atunci când se practică asanele, exercițiile pilates se fac într-un ritm accelerat, sportiv. Modalitatea alertă de executare a exercițiilor pilates exclude starea de conștientizare, de atenție asupra propriului corp, concentrarea și liniștirea minții, specifice practicii yoga.

Scopul

Yoga propune o mulțime de asane care lucrează întreg corpul, însă potrivit acestei practici, corpul este un instrument folosit pentru atingerea anumitor scopuri ce țin de autocunoaștere și conștientizare a sinelui, sculptarea corpului nefiind un țel în sine. Scopul suprem al practicii yoga este atingerea stării de Samadhi (cunoscut și ca Nirvana).

Pilates, pe de altă parte, are ca scop îndreptarea coloanei, corectarea unei posturi greșite, recăpătarea vitalității și revigorarea minții. Bineînțeles, aceleași efectele benefice pentru sănătate se obțin și prin practica yoga, doar că aceasta vine și cu beneficii precum cunoașterea de sine și obținerea calmului mental.

Respirația

Respirația are un rol esențial în practica yoga, fiind considerată sursă de energie pentru întreg corpul. Pranayama provine din sanscrită și este compus din “prana”, care înseamnă energia vitală, dar are și sensul de respirație, și “ayama”, care se traduce prin extindere, expansiune. Universul este, potrivit filozofiei yoghine, compus din prana (energie) și akasha (eter cosmic).

Scopul respirației executate în mod conștient și corect este de a controla energia vitală. În yoga, inspirul pe gură nu este permis, fiind încurajat numai inspirul pe nas.

La pilates, practicanții sunt încurajați să respire alert, mărind astfel ritmul cardiac și distrugând liniștea minții.

Conștientizarea

Scopul final al practicii yoga este unul ce ține de autocunoaștere și conștientizare. Pe de altă parte, un curs de pilates are efecte antistres, dar nicidecum conotații mai profunde.

Așadar, beneficiile pe care le ai dacă practici pilates sunt aceleași pe care le ai dacă practici yoga. Diferența este că yoga vine cu un plus pe partea de concentrare, autocunoaștere și dobândirea unei atitudini ce garantează liniștea minții. Mai mult decât atât, efectele practicii pilates nu sunt de durată, ci sunt vizibile strict pe perioada practicării exercițiilor. Pe de altă parte, beneficiile dobândite prin practica yoga sunt de durată, yoga fiind practicată în mod conștient.

Comenteaza cu Facebook