Istoria uitată a practicii Yoga în România - Partea a 4-a Skip to main content
yoghini-romani

Prin acest scurt istoric al practicii yoga din România, aducem un omagiu tuturor celor care au contribuit la păstrarea unei tradiții autentice, care vor rămâne în spiritul și în memoria noastră. Oameni de valoare care, așa cum veți descoperi în materialul ce urmează, au fost premergători ai practicii yoga, au avut o înțelegere profundă a filosofiei indiene, realizările lor fiind recunoscute la nivel european. În mare parte aceștia au fost uitați sau sunt încă necunoscuți generației actuale care poate beneficia de munca, căutările și învățăturile lor de-o viață.

Radu Cărpinișianu (1923 – 2011)

Născut la Sebeș, la 25 iulie 1923, nepotul lui Lucian Blaga, medic specialist în balneofizioterapie, cu doctorat în medicină și chirurgie a avut o carieră strălucită prin diferite orașe ale țării, răsplătită cu decorații, titluri și diplome onorifice. Veteran de război și autor al unei imense bibliografii a lui Lucian Blaga, dar și a unor cărți și publicații despre yoga.

Image
carti-Radu- Cărpinișianu

În 1963 publică primul dintre articolele practice, cu titlul „Gimnastica pranayama”, în care reia cele două cicluri ale Salutului Soarelui din cartea lui Chakraborty, Culture physique hindue (1935).

În 1981 public Sănătate și longevitate prin gimnastică. Un sistem de gimnastică hindusă (Editura Litera), referindu-se la exercițiile respiratorii (prāṇāyāma) și cele două variante ale Salutului Soarelui din vechea carte a lui Jatindra Chakraborty. Din precizările doctorului asupra efectuării exercițiilor, se poate înțelege că le-a practicat, dezvoltând astfel o bună înțelegere tehnică a lor. El le consideră a fi un „sistem de gimnastică igienică”, care și-a dovedit eficacitatea prin practica seculară. Capitolul despre respirație e dedicat aproape integral unor exerciții din gimnastica respiratorie apuseană, abia la sfârșitul lui fiind descrise sintetic, cele din cartea lui Chakraborty. În 1982, aceste cărți au fost retrase din circuitul public, iar yoga, în mod oficial, prohibită. 

Image
Sergiu-Emil-Demetrian

Sergiu Emil Demetrian (1923 – 2018)

Erudit de excepţie, născut în Bucureşti, la 29 aprilie 1923, urmează medicina, facultatea de Litere, filosofia şi dreptul. În 1969 pleacă la Paris, cu un grup de yoghini, unde reuşeşte să ajunga profesor la Sorbona şi să-şi facă recunoscute preocupările de indianistică.

În capitala Franţei, in paralel cu medicina, a continuat activitatea legată de India şi valorile sale spirituale, specializându-se în cele două mari epopei, astfel încât francezii vor recunoaşte în el o mare personalitate a culturii universale, de referinţă în privinţa cunoaşterii MAHĀBHĀRATAEI şi RĀMĀYANEI.

A traversat India, în special sudul ei, cercetând manuscrise şi contactând povestitorii tradiţionali ai acestor două epopei fundamentale pentru cultura continentului spiritual indian şi a lumii. Editura Humanitas i-a propus tipărirea marilor creaţii indiene în limba română.

În 1966 a publicat studii şi note la Antologia sanscrită realizată de poetul George Coşbuc, iar în 1967, acelaşi lucru la Rāmāyana lui Valmiki, repovestită în varianta prozei de C. Rajagopalachari.

Image
carti-Sergiu-Emil-Demetrian

Varianta indianã a lui Rajagopalachari apărută inițial în India, s-a bucurat de succes internațional, astfel că Sergiu Demetrian s-a ocupat de traducerea, prefața, notele și glosarul acesteia, când a fost tipãrită în România. Iatã ce spunea însuși Rajagopalachari, într-un cuvânt al sãu, datat 3 iulie 1966, la Madras: „A fost o mare cinste pentru mine, când, din România mi s-a cerut încredințarea spre a se da tiparului versiunea româneascã a RAMAYANEI mele. Cine o va citi, împreunã cu MAHABHARATA, cartea ei sorã, va cunoaște ceea ce ar fi putut afla locuind un an în India.”

Ultimii ani din viața și i-a petrecut la Sri Ramana Ashram din statul Tamil Nādu, localitatea Tiruvannamalai.

Medicul scriitor Sergiu Demetrian e considerat, împreună cu medicul scriitor Sergiu Al-George şi cu Arion Roşu, unul din cei trei medici care compun triada valoroasă a indianismului românesc, de după al doilea război mondial.

Sorin Stănescu  (1924 – 2016)

Născut în Brăila, la 24 iulie 1924, medic psihiatru și radiolog român, a fost practicant de yoga, autor a numeroase articole de specialitate în revista Știință și Tehnică, cunoscut mai ales prin articolele sale despre sănătatea, echilibrul sau problemele psihice, viața sexuală și prin nuvelele sale publicate în colecția ''Povestiri științifico-fantastice'.

Nuvelele sale reprezentative sunt: „Lumini în adâncuri”, unde  un cercetător și echipa sa lucrează la o metodă inedită de diagnosticare a bolilor, „Frumoasa din planeta adormită”, unde formele vii sunt reproiectate sub o altă formă de agregare a materiei, cristalină și simetrică, „O consultație medicală”, scenetă medico-satirico-fantastică, „Fantastica spadă a cavalerului Joost Van Deck”.

Image
carti-sorin-stanescu

A mai scris capitole din cărți cu mai mulți autori, cum ar fi de exemplu: „Fachirismul, mit și realitate” (1966), "Se pot citi și transmite gândurile” 1970.

A făcut parte din grupul de doctori - scriitori, care au contribuit prin articolele lor publicate înaintea apariției primelor cărți, la legitimarea yoga, având ca argument, compatibilitatea principiilor și tehnicilor yoghine cu știința modernă.

A trecut în neființă la 13 ianuarie 2016 în Karlsruhe, Germania. 

Image
alexandru-iorga

Alexandru Iorga (1926 – 2016)

Născut, în anul 1926, lângă Cluj a fost o persoană care și-a trăit intens viața, care i-a gustat din plin și deliciile, dar și amarul.

A început să lucreze de la 14 ani, ca marinar, pe urmă a ajuns în Capitală, unde înclinațiile artistice i-au fost apreciate de către Liviu Rebreanu, directorul de atunci al Teatrului Național București, care l-a recomandat lui Oleg Danovski, întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România. După 5 luni de studii de balet, Alexandru Iorga a fost angajat în ansamblul de balet al Operei Naționale București.

A scris un dicţionar coregrafic și câteva romane. Autodidact, artistul coregraf a predat lecții de yoga în privat și a scris un manual de hatha yoga.

A decedat în 2016.

Alexandru A. Simionescu (n.1928)

Născut în Slănic Prahova, la 31 octombrie 1928, urmează studii inginerești, publicând trei lucrări la Editura Tehnică și numeroase articole în reviste de specialitate.

Primele noțiuni de Yoga le-a primit de la regretatul profesor Leon Levițchi, acumulând o bogată experiență în această fascinantă disciplină, experientă pe care a împărtășit-o publicului cititor prin lucrarea Yoga - gândire și tehnici (1994).

Image
carti-Alexandru-A-Simionescu

Împreună cu Dan Olaru Mirahorian și Titi Tudorancea, toți trei ingineri, vor publica manuale și traduceri despre yoga, filosofie și practică, după căderea comunismului.  

Image
nicolae-tufoi

Nicolae C Tufoi (n.1930) 

Născut în 1930, în județul Gorj, absolvent al Facultății de Fizică Matematică din București, devine preocupat de yoga (asane și pranayama) după ce rămâne imobilizat, în urma îmbolnăvirii cu poliomielită. După ani de practică susținută reușește în 1960 să renunțe la cârje și devine cercetător științific la Institutul de fizică atomică.

Între anii 1973-1974, a studiat în India, la Yoga Vedanta Forest University (Rishikesh) a lui Swami Shivananda, la Vishwayatan Yogashram (Delhi) al lui Dhirendra Brahmachari. Întors acasă, a predat și a reprezentat țara la diverse conferințe și evenimente internaționale. Și-a completat pregătirea la Integral Yoga Institute (New York) al lui Swami Satchidananda și la Shivananda Ashram Yoga Retreat (Nassau, Bahamas) al lui Swami Vishnudevananda, Bihar School of Yoga (Monghyr) a lui Swami Satyananda.

În anul 1979, Nicolae C. Tufoi lansează cartea “Yoga – Izvor de sănătate”, menționând în prefața acesteia motivele pentru care a scris-o: “din dorința de a pune la îndemâna oricui un manual de instruire personală, în care am scos în evidență practicarea rațională a exercițiilor, arătând cu insistență că exagerarea, graba și superficialitatea în yoga, expun la grave primejdii pe practicantul intemperat.”

Cartea lui Nicolae C. Tufoi este de actualitate și acum, practicanții de yoga ghindându-se încă după yoghinul care, la începuturile Televiziunii Române, avea cursuri televizate de hatha yoga.

În 1979 este invitat în Germania și nu se mai întoarce în țară. În anul 1980 obține azil în Statele Unite, cu statut de refugiat. În ciuda dificultăților financiare, Tufoi a predat lecții gratuite de yoga, declarând că dorește să facă ceva pentru americani, în special pentru cei fără posibilități materiale, pentru că America l-a primit, i-a asigurat protecție, casă și mâncare. A predat peste două decenii, ca profesor de yoga, la universități din San Francisco si San Jose.

Citește și: Despre Nicolae C. Tufoi, pionier al practicii yoga în România

Augustin Alexandru Bidian (1930 – 2013)

Născut în Sibiu, elev al profesorului Vulcănescu, doctor în filosofie și teologie, a fugit în Germania în 1975, unde a predat yoga (în Mainz și Wiesbaden) și a publicat un manual de yoga pentru începători.

A fost ani de zile lector de limba română la Universitatea Gutenberg din Mainz. După unele traduceri literare din limba germană, pe care le-a publicat în România sub apanajul cenzurii comuniste, opera lui Alexandru Bidian s-a definit şi i-a pus în valoare personalitatea intelectuală şi creativă, în universul unor trăiri în exil, departe de ţară doar geografic, nu şi spiritual.

Surse: Viața Romanească, Wikipedia, Arhiva Biblioteca Bucureștilor, Ezoterism Wikia, Ziarul financiar, Formula As

Vezi aici primele parți ale articolului: 

Istoria uitată a practicii Yoga în România - Partea 1

Istoria uitată a practicii Yoga în România - Partea 2

Istoria uitată a practicii Yoga în România - Partea 3

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook