Nicolae C. Tufoi Skip to main content
Despre Nicolae C. Tufoi, pionier al practicii yoga în România

Yoga este acum la îndemâna oricui. Găsești informații pe internet, ai la dispoziție librării și biblioteci întregi cu cărți, precum și posibilitatea de a urmări tutoriale video pe Youtube cu mari maeștri indieni ori chiar oportunitatea de a pleca într-un retreat indian care să te ajute să îți formezi o idee clară despre practica yoga.

Ei bine, lucrurile nu au stat întotdeauna așa. În anii ’60 se știau prea puține despre practica yoga, iar informațiile nu proveneau întotdeauna din surse de încredere. Nicolae C. Tufoi a fost, alături de Eliade și Ion Vulcănescu, unul dintre pionierii practicii yoga în România, reușind să ofere informații precise celor interesați de această practică hindusă, veche de mii de ani.

Absolvent al Facultății de Fizico-Matematică, Nicolae C. Tufoi devine preocupat de practica yoga după ce rămâne imobilizat în urma îmbolnăvirii cu poliomelită. În perioada 1973-1974, Tufoi a avut ocazia de a pleca în India, acolo unde a absolvit cursuri de yoga predate de maeștri cu renume.

În anul 1979, Nicolae C. Tufoi lansează cartea “Yoga – Izvor de sănătate”, menționând în prefața acesteia motivele pentru care a scris-o: “din dorința de a pune la îndemâna oricui un manual de instruire personală, în care am scos în evidență practicarea rațională a exercițiilor, arătând cu insistență că exagerarea, graba și superficialitatea în yoga, expun la grave primejdii pe practicantul intemperat.”

Cartea lui Nicolae C. Tufoi este de actualitate și acum, practicanții de yoga ghindându-se încă după yoghinul care, la începuturile Televiziunii Române, avea cursuri televizate de hatha-yoga. Din păcate însă, după 1985, yoga a fost interzisă de sistemul communist, iar cărțile lui Tufoi au dispărut de pe piață.

La scurt timp după interzicerea practicii yoga în România, Tufoi dispare din țară. Acesta a stat o perioadă în Rishikesh, Himalaya, acolo unde a practicat, dar a și predat yoga. Apoi, Nicolae C. Tufoi a emigrat în Canada iar în țară au apărut zvonuri potrivit cărora yoghinul a suferit un accident suspect. Timpul a demonstrat că zvonul făcea parte din propaganda comunistă. Tufoi s-a stabilit în San Francisco, acolo unde a predat yoga, mai bine de 20 de ani, în cadrul unei universități.

Comenteaza cu Facebook