Halasana - asana comorilor ascunse Skip to main content
femeie-halasana

1.Mitologie Halasana.

Rgele Janaka era un „karma yoghi”. Grija lui Janaka pentru oamenii săi se manifesta inclusiv prin îngrijirea pământului, lucrând câmpurile ca orice fermier. Într-o zi, când ară, a observat ceva care se mișca în brazda din față. De teamă că ar fi putut distruge sau deranja habitatul unui animal mic, s-a oprit și a privit. Nu, nu un animal. Această mică creatură nu avea blană. Regele Janaka s-a aplecat și, uimit, a ridicat o fetiță frumoasă de pe brazda pe care plugul său o desenase în pământ. Ochii ei mari îl priveau calm. „Bună, fiică”, a spus regele Janaka. Copilul a zâmbit. „Vei fi Sita”, i-a spus el, „pentru că te-ai născut dintr-o brazdă a pământului”.

Image
mitologie-halasana-Janaka-nastere-sita

Fiica Mamei Pământ, Sita reprezintă dimensiunea fizică a universului, prakriti, la fel cum Rama personifică purusha, conștiința. Întreaga creație, spun înțelepții, izvorăște dragostea dintre aceste două principii. A spune că Sita s-a născut dintr-o brazdă a pământului este un alt mod de a spune că ajungem să ne înțelegem propria natură spirituală prin intermediul corpului. Când Sita a crescut, regele Janaka a organizat un festival uriaș, un swayamvara, pentru ca ea să-și aleagă soțul. Desigur, a fost destinul ei să se reunească cu Lordul Vishnu în această naștere, ca în fiecare naștere.

Citește și: Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta

Vishnu și Lakshmi, sunt consoarte veșnice. Când Lordul Vishnu a luat naștere umană ca Rama, Lakshmi Devi s-a întrupat și ea în om, devenind soția a lui Rama, Sita. În calitate de conservator al universului, Vishnu și-a asumat rolul de conducător, iar Lakshmi, regina sa și-a asumat shakti (puterea) prin care a condus. Lakshmi este profund asociată cu regalitatea, conducerea, autoritatea spirituală, inteligența, abundența și capacitatea de a depăși limitele. Ea se întrupează întotdeauna ca partener al lui Vishnu în susținerea lumii și protejarea dharmei (ordinea universală).

Regele Janaka având grijă de pământ a descoperit-o pe zeiță. Când îți hrănești corpul / mintea prin practica susținută și concentrată în asana, pranayama și meditație, ce apare în atenția ta? - La început pot apărea poate lucruri neplăcute sau uzuale, însă povestea ne spune că darul femininului divin este și el acolo.

Pentru a dezgropa „comorile ascunse” din corp și minte, trebuie să vă faceți propria practică - nu a altcuiva, chiar dacă practica lor pare preferabilă (Bhagavad Gita 18.47).

Un plug creează ordine într-un câmp: face brazde drepte pentru a adăposti și proteja semințele, la fel cum o asană poate să creeze spațiu între gânduri și să îți ajute corpul. Trebuie controlată viteza și direcția plugului, la fel cum un meditator controlează viteza și direcția gândurilor și respirației.

Există o poveste despre copilăria lui Buddha care spune că a primit primele sale cunoștințe despre meditație, urmărind un fermier care ară. Observând vârful plugului se întâlnește cu pământul, nu prea adânc, însă nici la suprafață, iar desfășurarea lungă și netedă a fiecărei brazde care se potrivea perfect cu cea de dinainte și cea de după aceasta, a creat un sentiment de calm profund și atenție alertă pentru tânărul Gautama.

Așa cum plugul creează brazde lungi, netede și uniforme pe pământ și poate chiar să dezvăluie comorii ascunse, la fel și practica yoga poate scoate la suprafață adevăratele comorii din interiorul nostru.

Image
desen-executie-halasana

2. Cum se execută Halasana:

Halasana se efectuează de obicei după Sarvangasana timp de 1 până la 5 minute.

 • Din savasana ridică picioarele treptat în sus pentru a te ridica în Sarvangasana
 • Pune palmele pe podea, în spatele tău și apasă brațele bine în podea, de la umăr până la încheietura palmei.
 • Pe expirație coboară picioarele pe pământ, în spatele capului. Dacă nu poți atinge podeaua cu degetele de la picioare, menține doar picioarele drepte în spatele capului
 • Coloană vertebrală este perpendiculară cu pământul
 • Abdomenul este încordat
 • Menține capul drept și relaxat. Nu roti capul în stânga sau dreapta – poate provoca leziuni.
 • Menține spațiu între gât și piept. Gâtul este într-o poziție neutră, relaxată.
 • Revin-o în poziția inițială încet, fără a brusca corpul sau a te trânti pe podea

Citește și: 5 Asane pentru Glanda Tiroidă

3. Beneficii Halasana

 • Mărește presiunea intra-abdominală, care tonifică toate viscerele
 • efecte benefice asupra splinei și glandelor sexuale
 • Previne diabetul și obezitatea
 • Ajută la reducerea grăsimii abdominale
 • Îmbunătățește memoria

4. Contraindicații Halasana:

De evitat în caz:

 • de hipertensiune arterială
 • diaree
 • sarcină și în primele 2 zile ale ciclului menstrual
 • răni sau leziuni ale gâtului
 • leziuni sau probleme ale coloanei vertebrale

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Sursa mitologiei și legendei asanei: Ramayana

Material susținut de YogasatShop

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00