Irene Zaarour: "Fiecare experimentează ceea ce îi este dat" | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
INTERVIU Irene Zaarour

Irene Zaarour s-a născut în Beirut (mama româncă si tatăl libanez) și a venit în România când avea 19 ani. Yoga a început să practice yoga sub îndrumarea lui Mario Vasilescu, iar din 1998 se duce regulat în India de sud, unde rămâne în contact cu profesorii ei. Irene predă yoga de 15 ani; acum o găsești la World Class, Stejarii şi studioul ei www.anahata.ro.

YogaSat: De ce yoga?

Irene: Nu ştiu. A fost atracţie la prima experienţă...

YogaSat: Care crezi că e misiunea ta în calitate de instructor de yoga?

Irene: Prezint o practică bazată pe respiraţie, mişcare şi atenţie. În clasă respirăm împreună, forma mişcării este aceeaşi, şi uneori atenţia tuturor se îndreaptă spre acelaşi obiect. De aici fiecare experimentează ceea ce îi este dat să experimenteze.

YogaSat: Practici yoga zilnic?

Irene: Regulat aş zice.

YogaSat: Ce ai vrea să ştie oamenii despre yoga?

Irene: Una dintre definiţiile yogăi este "cale". O cale prin care oprim fluctuaţiile minţii. Sunt căi variate, tehnic vorbind, care duc la această încetare. Ideea este să practicăm mai întâi. Ca să fim obiectivi atunci când vorbim despre yoga este nevoie să fi experimentat aceste practici. După aceea vorbim despre yoga, nu postulăm fără nicio bază practică.

YogaSat: Sunt românii interesaţi de yoga? Dacă da, ce tip de români şi ce caută ei, de fapt, la cursul de yoga? Fă-le o scurtă descriere cursanţilor tăi.

Irene: Nu ştiu dacă românii sunt interesaţi de yoga, o statistică pe această tema ar fi de mare ajutor. Participanţii la orele de ashtanga sunt destul de diferiţi, fiecare aduce o culoare întregului :) În acest fel se ţese o poveste în fiecare şedinţă, deşi practica se bazează pe o serie de posturi stabilă.

YogaSat: Care este motto-ul tău?

Irene: Nu am motto. Fiecare situaţie aduce o împletitură de cuvinte diferită. Vorbe în funcţie de context.

YogaSat: Care este diferenţa fundamentală dintre hatha şi ashtanga?

Irene: Dintr-un punct de vedere, bazându-ne pe faptul că hatha este postură, respiraţie şi atenţie, ashtanga yoga nu este altceva decât hatha yoga. Recent, într-un articol scris de Guy Donahaye, hatha definită în texte, (hatha yoga pradipika, gheranda samhita) are ca scop transcenderea fizicului, utilizând diferite tehnici tantrice, specifice Indiei de nord. O practică mai austeră.

Pattabhi Jois, (şi acum nepotul sau Sharath) care a dezvoltat ashtanga yoga nu prea favoriza latura austeră a yogăi, el scoate la lumină mai mult partea terapeutică a ashtangai, cât şi importanţă familiei, nu asceticismul. Posibil o abordare cu tentă de India de sud. Din acest punct de vedere, ashtanga nu este hatha.

YogaSat: Există și yoga "nespirituală"?

Irene: În sanscrită sunt peste 50 de definiții ale cuvântului yoga, printre care: aplicație, remediu, cale, stratagem, profit, avere, uniune, combinație, relaționare, a pune împreună, a aranja. Dacă luăm cuvântul spiritualitate, se referă la spirit, imaterial, sufletesc, religios, bisericesc. De aici fiecare poate trage concluzia personală.

Pentru mine, dacă punem suflet în fiecare acțiune, ea devine completă, integrată. În ashtanga punem împreună respirația cu mișcarea și cu atenția. Poate fi cu suflet sau fără...

Comenteaza cu Facebook