Interviu Mădă Chirea: „Yoga este cel mai frumos cadou pe care mi l-am făcut” Skip to main content
femeie-copac-yoga

Mădă Chirea a practicat artele marțiale timp de 9 ani, yoga venind în viața ei într-un mod natural, precum o continuitate a practicii. Practică Yoga de 5 ani iar în ultimii doi ani a practicat aproape zilnic, considerând practica cel mai de preț cadou pe care și l-a făcut având pentru ea un efect de moarte și renaștere.

Află mai multe despre Mădă din interviu oferit în exclusivitate pentru YogaSat.

„Am început să practic yoga atunci când mi-am dat seama de iluzia în care trăiesc, de proiecțiile pe care le fac și am vrut să pornesc pe o cale care să mă apropie de adevăr.

Am început să predau cam de un an, pro bono pe la festivaluri prin alte țări și recent am făcut un canal de youtube care se numește ,,Yoga Divine Play’’ cu lecții virtuale, la îndemnul prietenilor și al colegilor care își doreau lecții. Ideea de Joacă Divină vine de la cuvântul sanscrit ,,lila’’ și reprezintă un mod de a descrie realitatea ca fiind rezultatul jocului creativ al divinității.  Mereu am fost o persoană jucăușă, care nu și-a pierdut copilul interior. O practică de genul acesta te duce cu gândul la anii copilăriei, când te jucai ore în șir iar timpul se dilata și erai ancorat în prezent.

Image

Ceea ce unii numesc greșit ,,Meditație Ghidată’’ mie îmi place să îi spun ,,Conștientizare ghidată’’, o tehnică de care avem nevoie pentru a reuși să ne controlăm mecanismul minte-trup. Sunt un novice al meditației,  se întâmplă de obicei în urma unei sesiuni de pranayama să mă găsesc într-o stare meditativă pentru un timp scurt.

De Shivananda am aflat din scrierile lui Eliade și m-a intrigat să studiez, iar ca și practică, rezonez cu Krishnamacharya, care a introdus conceptul de Vinyasa și de Yoga ca formă de terapie.

La mine practica a venit natural, a fost ca o continuare a unei discipline practicate în anii adolescenței și anume artele marțiale japoneze, timp de aproape 9 ani, unde, la fel ca în timpul practicii yoga, aveam un sentiment de ,,întoarcere acasă’’ la mine în corp și de prezență. A părut mereu pentru mine o ‘’eternă reîntoarcere’’, deși nu mai practicasem yoga în această viață. Există anumite similitudini între aceste 2 discipline: posturile fizice sunt asemănătoare și preceptele legate de moralitate adică dojo kun japonez în relație cu yama și niyama din hatha yoga tradițională.

Image

Practic yoga de aproximativ 5 ani, însă în utimii 2 ani am practicat aproape zilnic. Am început cu Hatha yoga, Ashtanga-Vinyasa și ulterior m-a atras studierea centrilor de forță și Kundalini Yoga. În practica mea zilnică intonez mantre, fac pranayama, asana,mudra, încerc să aduc prezență și conștientă în acțiunile zilnice și lucrez spre a obține abhyasa, să acționez în interior înainte de a acționa în exterior.

Yoga a avut un efect de moarte și renaștere pentru mine, m-a schimbat profund din punct de vedere moral și emoțional, dar și terapeutic în sensul că am reușit să mă vindec de o boală cronică, după ce am descoperit cum funcționează centri de forță (chakrele).

Yoga este cel mai frumos cadou pe care mi l-am făcut. Este disciplina care a curățat strat după strat, pentru a mă ajută să ajung cât mai aproape de miezul ființei mele. Încă din anii adolescenței am luat contact cu yoga, însă nu eram pregătită să urmez această cale atunci.

Yoga este o știință existențială, ajungi la adevăr prin propriile realizări iar o incluziune mai mare a ei în mediile sociale ar avea un efect puternic, indiferent de metoda folosită. Chiar și o practică bazată doar pe asana și pranayama, cum se face adesea, cred că ar avea niște rezultate remarcabile, în controlul stresului mai ales, efect care cred că ar determina oamenii să își dorească să aprofundeze mereu mai mult.”

Mulțumim Mădă.

Namaste!

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook