7 greșeli comune în practica meditației Skip to main content
femeie-meditatie

Știi deja nenumaratele beneficii pe care meditația le are pentru minte, suflet si trup. Asta nu înseamnă însă că ai descoperit toate tainele meditației – Iată care sunt cele mai comune 7 greșeli pe care oamenii le fac în timp ce meditează, pentru a te feri de ele!

1. Meditația ghidată

Meditația presupune întreruperea oricărei legături cu exteriorul, cu cele 5 simțuri. În esență, meditația este un proces de dizolvare totală a Eu-lui, a egoului, fiind mijlocul prin care putem realiza natura trecătoare și nepermanentă a vieții omenești, a tuturor atașamentelor și întreprinderilor, a vieții însăși. Este un proces de cunoaștere valabil, neinfluențat de idei, concepte, impresii și percepții. Așadar, în meditația ghidată te poți juca cu idei-percepții-concepte, care în timp, pot agrava confuzia și starea minții. Aceeaşi situatie este cand meditezi dupa diverse CD-uri sau de pe youtube . 

Citește și: Maestri spirituali contemporani si modificarile invataturilor sfinte

2. Alegerea unui tip de meditație incorect

Meditația pe muzica spre exemplu, va fi mai mult ca sigur ineficientă. În primul rând pentru că atenția ta va fi condusă către exterior, ceea ce înseamnă că nu mai practici Pratyahara (retragerea simţurilor)

La un moment dat, ar trebui să începi să practici singur meditația. Acesta este singurul mod în care vei progresa și vei învăța să te retragi cu adevărat in interior. De aceea este de preferat să cauți un profesor-maestru care să te îndrume corect. Un instructor de yoga bine pregătit îți va putea explica lucrurile pe intelesul tau, astfel încât să nu dai greș.

3. Așteptări nerealiste sau proiecţii despre cum ar trebui sa fie meditaţia

Orice aşteptare sau proiecţie despre cum ar trebui sa fie meditaţia si " unde" ar trebui sa ajungi sau ce ar trebui sa vezi, nu sunt altceva decat niste concepte culese din exterior adică mintea care se leaga tot de percepţii exterioare. Ba mai mult, mintea iţi va juca feste si te poate  face sa vezi si sa simti ce te astepti. 

4. Dorința ca toate gândurile să dispară

Mintea este un dar extraordinar, nu ar trebui să ne dorim, sub nicio forma, să o reducem la tăcere. Cheia este detașarea de aceste gânduri. Recunoaște-le și revin-o cu atenția la practica ta.

5. Inconsecvența practicii

O altă greșeală comună în practica meditativă este inconsecvența.

Este important să înțelegem că la început, meditația va fi doar un nou obicei. Nimic mai mult, nimic mai puțin.

Nu vei experimenta nicio schimbare semnificativă a modului în care gândești sau  acționezi până nu ai practicat câteva luni sau mai mult. La fel ca alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, va produce rezultate numai după o anumită perioadă de timp.

6. Faci totul pe cont propriu 

Nu te aștepta să reusești să beneficiezi de tot ceea ce meditaţia îți poate oferi, pe cont propriu. La început ai nevoie de un îndrumător valid, care sa te iniiţeze în tainele meditației, pentru ca apoi să continui pe Calea corectă.  Dacă vei practica pe cont propriu sau vei urma un ghid care doar pretinde că știe drumul, riști să cazi în "prăpastie". Ca în orice alt domeniu este nevoie de mentor sau ghid care știe despre ce vorbește. Iar acum sunt foarte mulţi indrumatori falşi. E nevoie de discernamănt şi de atenţie în căutarile tale. 

7. Schimbi tehnica des

În momentul în care ai primit o inițiere în practica meditativă, urmeaz-o cu devoțiune. Uneori mintea poate se va plictisi sau poate vei fi tentat sau curios să încerci și alte tehnici meditative. Astfel te poți îndepărta de esență și de toate beneficiile pe care acea tehnică ți le poate oferi. Practică meditația primită cu strictețe, devoțiune și disciplină până ajungi la desăvârșire. Altfel nu vei face altceva decît sa te joci cu mintea. 

Namaste!

 www.YogasatShop.ro - Sursa ta de inspirație în practică  

Comenteaza cu Facebook