Ce este initierea spirituala si cat costa Skip to main content
Ce este initierea spirituala si cat costa

Ce este initierea spirituala? Termenul initiere provine din latina (initiatio) si inseamna "impartasanie", in sens mistic si metaforic. In sens pragmatic, desemneaza a pune bazele unei actiuni, a incepe. In sens mistic, initierea reprezinta o renastere simbolica, intr-un alt rol existential.

Mircea Eliade definea initierea ca fiind “o schimbare fundamentala a conditiei existentiale”, care elibereaza omul de timp si de conditionarea acestuia. Eliade mai spunea despre initiere ca “aceasta reveleaza o lume deschisa trans-umanului, o lume pe care, in terminologia noastra filosofica, ar trebui s-o denumim transcendentala”.

Actul initierii spirituale este cel mai sacru. Iar sacralitatea nu este si nu poate fi cuantificabila prin bani sau prin astfel de mijloace materiale. Desigur, este un “cost” implicat, iar pretul acesta este mult mai mare decat toti banii de pe lume, la fel cum initierea spirituala este mai pretioasa decat orice bogatie si-ar putea imagina mintea umana.

Dar aceste cuvinte sunt oricum sarace si partiale. Cuvintele sunt rezultatul gandirii, iar gandirea si mintea nu pot cuprinde cunoasterea accesibila doar sufletului, a carui cale se deschide pentru discipol in clipa initierii de catre un maestru spiritual autentic.

Renumitul Rumi (Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī sau Maulana Rum), poet si mistic persan, totodata maestru spiritual autentic, descrie cel mai bine acest pret: “Iubirea este cand Dumnezeu iti spune: am creat totul pentru tine. Iar tu spui: am lasat totul pentru Tine.”

CITESTE Sawan Singh, un mare sfant si maestru spiritual

La fel, se spune in Biblie:
“Petru a inceput sa-i zica:
- Iata, noi am lasat totul si Te-am urmat.
Iisus a raspuns:
-  Adevarat va spun ca nu este nimeni care sa-si fi lasat casa sau frati sau surori sau mama sau tata sau copii sau ogorul de dragul Meu si de dragul Evangheliei si care sa nu primeasca de o suta de ori mai mult acum, in vremea aceasta, case, frati, surori, mame, copii si ogoare, impreuna cu persecutii, iar in veacul care vine – viata vesnica.” (Marcu 10:28-30)

Iisus a zis:
 “Sa nu credeti ca am venit s-aduc pacea pe pamant; n-am venit sa aduc pacea, ci sabia. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa si pe nora de soacra sa. Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui. Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine. Cine nu-si ia crucea lui si nu vine dupa Mine nu este vrednic de Mine. Cine isi va pastra viata o va pierde si cine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga.” (Matei 10:34-39)

CITESTE Kabir Sahib, maestrul care critica hinduismul, dar si islamismul

E cat se poate de clar spus ca initierea spirituala nu poate avea si nici servi niciun alt scop decat realizarea naturii divine, in sine. Cum poate avea pret lumesc ceva ce transcende aceasta lume? Pe marginea spuselor lui Rumi, cum ar putea iubirea sa coste? Maestrii spirituali autentici, precum Iisus, cereau pret pentru initierea discipolilor? Initierea spirituala implica, oare, vreo specializare, vreo diploma, este cumva vreo noua meserie?

Da, platesti pentru astfel de servicii, desigur. Platesti inclusiv pentru invataturi. Dar nu pentru cele autentic spirituale. Platesti pentru certificate si diplome lumesti, pentru a invata sa faci yoga, pentru a merge la sala, pentru a invata sa inoti sau sa sofezi. Dar nu platesti pentru initierea spirituala. Acest dar al omenirii, care ii apartine de drept, a fost, este si va fi mereu gratuit. Asa cum este iubirea.

Spiritualitatea nu se poate vinde la kilogram, iar iubirea nu se cumpara si nu se vinde precum prostitutia sau serviciile sexuale. Nicio practica, niciun curs, nicio invatatura, nici macar yoga nu se pot compara cu ceea ce reprezinta initierea spirituala acordata de un maestru desavarsit, care a atins realizarea divina, unui discipol care cauta cu sinceritate si ravna aceasta realizare.

Atentie, initierea reprezinta deschiderea caii discipolului de catre maestru si conexiunea subtila dintre maestru si discipol. Initierea nu este similara cu realizarea. Nimeni, niciodata, nicaieri, nu poate plati pentru a-l obtine pe Dumnezeu. Realizarea ultima nu poate fi nici cumparata, nici vanduta. Nici calea catre realizarea divina. Si niciun maestru autentic nu este si nu ar putea fi negustor.

Livia Bonarov

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook