Cum atingem starea de Samadhi – prima parte Skip to main content
Samadhi

În Yoga Sutra, Patanjali descrie Samadhi ca fiind etapa finală a evoluției unui yoghin,  de aceea, multă lume o asociază cu iluminarea. Este o experiență dificil de explicat în cuvinte, deoarece diferă la fiecare individ.

Samadhi este o stare de conștiință realizată printr-o intensă concentrare, care apare doar prin meditație. Cum mintea are nevoie de clasificări și definiții, această stare a fost împărțită în mai multe trepte care se pot atinge, fiecare având o conexiune diferită cu divinitatea.

Etimologic, cuvântul sanscrit Samadhi provine din „sama” care înseamnă „egal și „dhi” care înseamnă „a vedea”. Deci, Samadhi înseamnă a vedea, a recunoaște faptul că suntem egali unii cu alții, că nu suntem separați de divinitate. Cei care reușesc sa își dea seama de acest fapt. reușesc sa treacă de condiționările minții și încetează să-i mai judece pe ceilalți, realizând că toți suntem conectați la aceeași sursă. Astfel, apar sentimentele de pace și beatitudine.

Această stare înaltă de conștiință nu poate fi menținută permanent. Ea necesită diligență, dăruire, antrenament și curajul de a-ți confrunta problemele subconștientului.

Atingerea fiecărui nivel de Samadhi depinde de calitatea meditației și de capacitatea de concentrare în interior pe care o are fiecare practicant.

Savikalpa Samadhi este primul nivel ce poate fi atins.

În această etapă începe transcenderea activității mentale. Patanjali afirma că pentru o perioadă foarte scurtă de timp, individul își pierde conștiința individualității din cauza faptului că percepția spațiului și timpului se modifică. Nefiind o stare permanentă, acesta revine la starea de conștiință individuală. La acest nivel, tendințele latente sau impresiile trecute care ne condiționează viața și dorințele – samskaras, nu sunt încă dizolvate. Ele rămân în formă de semințe.

Patanjali descrie patru etape în realizarea Savikalpa Samadhi:

Etapa 1 - Savitarka Samadhi: este etapa în care mintea se concentrează asupra unui singur obiect, contemplându-i aspectul, numele, sunetul sau alte informații despre acesta. Deși mintea este încă activă în savitkara, asocierea cu obiectul este profundă și nu rătăcește spre un alt obiect. Este o formă de samprajnata samadhi. Meditația fără un obiect asupra căruia să se concentreze mintea este asamprajnata samadhi, o formă superioară de samadhi.

Etapa 2 – Savichara Samadhi: este etapa în care mintea se concentrează mai mult pe calitățile subtile ale obiectului și astfel yoghinul dobândește o înțelegere a elementelor subtile (tanmatras), a timpului și a spațiului.

Etapa 3 – Sa-ananda Samadhi: în aceasta etapă yoghinul transcende mintea, ea fiind total lipsită de lumea obiectivă. Nu mai există raționament sau reflecție, doar liniștea minții pure, mintea sattvică, conștientă de propria sa bucurie. Accentul se pune pe ceea ce se întâmplă în noi înșine. 

Etapa 4 – Sa-Asmita Samadhi: În această etapă dispare tot, rămânând doar ego-ul sattvic (pur), rămâne Eu, EU SUNT. Simpla conștientizare a individualității, nimic altceva. Acesta este simțul ego-ului în forma sa elementară. Fără teamă, fără dorință. Acest Samadhi poate fi asemănat cu ceea ce este cunoscut în tradiția Shankara sub numele de Conștiință Cosmică. Mintea devine pe deplin trează, este o stare în care individul devine conștient de divinitatea din sine.

Al doilea nivel de Samadhi este Nirvikalpa Samadhi, prin care recunoaștem ego-ul și limitările lumii materiale. La acest nivel începem să cunoaștem pacea infinită. Inima se deschide, devine primitoare și caldă, îmbrățișând toata Creația.

În tradiția hindusă acesta este nivelul Conștiinței Divine care se manifestă prin compasiune pentru întreaga lume și pentru tot ceea ce rezidă în ea. Individul realizează că Divinitatea este peste tot, de aceea își exprimă dragostea față de tot ce a fost creat.

Al treilea nivel este Dharma Megha Samadhi. Potrivit lui Patanjali, acest nivel nu este unul care poate fi atins prin efort. Acesta este un nivel superior de conștiință, un dar divin pe care îl primesc doar cei care au renunțat la dorințele lumii noastre materiale, chiar și la dorința de a-L cunoaște pe Dumnezeu sau de a fi iluminat, când nu este atras de ispitele puterilor yoghine, atunci va obține eliberarea și fericirea divină.

Aceasta este un Jivanmukta – cel eliberat în timpul vieții, aflat încă într-un corp fizic. Rezultatele karmelor sunt înlăturate, iar yoghinul devine liber și strălucește în propria sa glorie. Se spune că în această stare, Yoghinul își folosește simțurile doar prin simpla intenție, vede fără ajutorul ochilor, simte gustul fără ajutorul limbii, etc. Simpla lui intenție poate face minuni. Yoghinul pur și simplu vrea și totul ia ființă.

Învățatul indian Ramana Maharshi, descria nivelul Sahaja Samadhi. plasat între Nirvikalpa și Dharma megha Samadhi ca fiind starea în care liniștea interioară este menținută in timpul îndeplinirii activităților zilnice normale. Cu alte cuvinte, capacitatea de a menține experiența Nirvakalpa Samadhi în orice moment. In aceasta stare conștiința divină se manifestă prin individ, în fiecare secundă.  

Cea mai eficientă cale de a atinge Samadhi este să urmăm pașii descriși din Yoga Sutrele lui Patanjali, unul dintre cele mai vechi și mai folositoare texte pentru practicantul de yoga.

Citește și, 8-ramuri-din-yoga

Image
Samadhi

 

Surse, yogapractice.com, yogapedia.com, chopra.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook