Dinacharya - Ritualul unei zile sănătoase (II) Skip to main content
ceai-ayurveda-floare

Dinacharya, desemnarea obiceiurile alimentare, fizice, ritualice și comportamentale din perioada zilei, în funcție de tipologia predominantă și intervalul orar.

În ceea ce privește exercițiile fizice (asana-ele din practica yoga), acestea trebuie sa fie adaptate la mai mulți parametri: vârstă, starea de sănătate și tipologia persoanei respective.

Astfel, pacienții cu tipologie predominant Vata (Aer și Eter) ar trebui să practice în mod special acele posturi care fixează atenția, precum și cele care le îmbunătățesc vitalitatea. Centrii de forță care ar trebui să fie avuți în vedere ar fi în primul rând Muladhara si Ajna chakra, precum și anumite tehnici speciale de focalizare a atenției, o tehnica deosebit a in acest caz fiind shambavi mudra și alte tehnici de tratakam (fixarea privirii într-un punct fix), yantra-ele fiind un suport deosebit de eficient în acest caz. De asemenea, foarte eficiente sunt tehnicile de relaxare, shavasana (postura de relaxarea la sfârșitul ședinței de asana-e, yoga nidra- somnul profund conștient, etc). Contemplarea unor peisaje naturale, masajul făcut în mod regulat, (abhyanga) cu uleiuri cu efect încălzitor și relaxant, meditația cu fundal sonor adecvat, prezenta într-un mediu de susținere, compasiune și înțelegere, contribuie în mod decisiv la echilibrarea unei persoane cu tipologie predominant Vata ( sau cu Vata in exces).

Persoanele cu tipologie predominat Pitta ( Foc și Apa) ar trebui să insiste în practica lor pe anumite posturi care echilibrează Manipura chakra (în sensul sublimării energiilor de la acest nivel), precum și Anahata chakra si Ajna chakra, în egala măsura. Ele sunt de obicei cele mai predispuse la excese de orice fel, factorul psiho-emoțional având un rol determinant. De asemenea, terapiile cu rol răcoritor (shita guna), precum masajul cu ulei adecvat, tehnicile de respirație lentă, o alimentație cu gusturi potrivite constituției sunt cele care echilibrează o ființă cu Pitta predominant sau Pitta în exces.

În același timp, persoanelor cu predominanta Kapha în structura le este indicat să se angreneze în mod constant în depășirea obstacolelor mentale, în primul rând, în jurul cărora gravitează de multe ori mentalul lor, dacă Kapha este în dezechilibru. Posturile sunt indicate sa fie mai ales dinamice, pentru a contrabalansa predominanta energiei de tip “ greu” în ființa acestora ( “guru guna”). Chakra asupra căreia trebuie să lucreze în mod predominant este in cazul lor , în special   Manipura chakra si Ajna chakra, în sensul dinamizării energiilor din acești centri de forță. Masajul cu uleiuri încălzitoare, precum și cel cu pulberi uscate (udvartana ) are rolul de a elimina atâta depunerile fizice, cât și stările de letargie, moleșeală și suficienta care există în general în ființa lor, în special în cazul în care predomina Tamas guna ( inerție , stagnare).

De asemenea, prezenta lor într-un mediu stimulator, dinamic, plin de optimism și buna dispoziție, îi poate ajuta să treacă cu succes aceste stări din ființa lor.

Alimentația este de asemenea un aspect deosebit de important în echilibrarea globala a unei ființe. Astfel, se recomandă ca gusturile să fie potrivite ponderii tipologiilor prezente în ființa și anumitor probleme de sănătate cu care acestea se pot confrunta. Rasa ( gustul) are un rol de echilibrarea energiilor, existând gusturi cu energie “rece” ( cele care răcoresc ființa și o calmează, inducând o stare de echilibru global)- dulce, amar si astringent, iar alte gusturi au rolul de a crește energia în ființă, în cazul în care există un deficit energetic și tipologia este potrivită pentru acest lucru - energie “fierbinte”- sărat, acru și picant.

Ponderea tipologiilor în ființă se determina în cadrul unei consultații ayurvedice personalizate, în care toți parametrii sunt luați în considerare și se acorda anumite recomandări globale.

Image
Dinacharya

În ceea ce privește masa de dimineața, ea trebuie sa fie destul de energizanta, o recomandare generala ar fi sa se consume in special fibre, semințe, putina ghee, etc. Din păcate, în ultimele decenii, se constata ca multe persoane pur si simplu sar peste aceasta masa, din diferite motive (invoca lipsa timpului, lipsa senzației de foame, obișnuința,  stresul, etc). Acestea nu sunt decât viitoare surse ale dezechilibrului la nivelul tubului digestiv, în special, acolo unde este sediul lui agni, care are un rol deosebit de important în digestia, asimilarea și constituenților din hrana ingerata și transformarea lor in energie vitală, psihica, mentala, emoțională și spirituală. De asemenea, masa trebuie sa fie gătita si servita fără graba, având grijă să o consideram o ofranda adusă Divinului și ființei noastre, în același timp. Privitul la televizor, telefon, în acest timp nu are ca efect decât perturbarea energetica, de aici rezultând stări de stres, proasta digestie, tulburări psiho-mentale, etc.

În jurul orelor 12.30 - 13 (maximul intervalului Pitta I) este indicat sa servim dejunul, care trebuie să fie consistent, evitând însă mâncărurile prea greu de digerat, care “ înăbușă” focul digestiv și conduc la formarea de toxine (“ama” în ființă). O sugestie ar fi să servim o supa-crema de linte, mazăre ( prezente atâta în bucătăria indiana, cât și în cea românească), precum și o salata cu rol vitaminizat și depurativ, în același timp (recomand aici salata de andive, rucola, spanac, varza alba si roșie, morcov, țelina, etc). După minim 30 de minute după masa, este recomandat să bem un ceai digestiv, de exemplu ceai de busuioc sau menta, pe care îl putem sau nu îndulci cu puțină miere. Acesta favorizează digerarea alimentelor și ușurează absorbția lor în organism, în toate cele șapte țesuturi ale ființei (dhatu).

Foarte benefic este să servim masa în natura, dacă este posibil, sau cel puțin într-un mediu liniștit, ferit de interferente, zgomote, mediu distrugător, etc. S-a constatat faptul că nerespectarea acestor reguli simple, în cazul marilor companii, în special, duce la frecvente probleme de stres, care cauzează și scăderea randamentului, o stare de supra epuizare psihica, stres oxidativ accentuat, etc. Urmează apoi intervalul Vata II (14-18), în care în Univers se manifesta energia eterului, în care suntem mai receptivi la anumite informații de ordin subtil, dacă suntem deschiși la acestea și avem o rezonanta potrivita.

După orele 17, este indicat  să se încheie activitatea, în acest interval începând sa se manifeste în Univers și în ființele noastre influenta energiei de tip Kapha II (orele 18-22). In acest interval, foarte benefic este sa cinam în jurul orelor 18-19, să practicam anumite tehnici de relaxare, meditație, să purtam anumite dialoguri pe teme elevate, să vizionam un film spiritual, etc. Masa de seara trebuie sa fie puțin consistenta, putând consuma o supa ușoară, o salată sau chiar doar un fruct, benefic fiind sa bem un ceai relaxant ( tei, passiflora, salvie, soc, ashwagandha, tulsi, valeriana,  lavanda cu putina miere, etc). Aceste practici ajuta de asemenea și la digerarea mesei, dar și, in egala măsură, la :” digerarea” emoțiilor de peste zi, creându-le un mediu adecvat de înțelegere. Există acea regula milenara din tradiția ayurvedica ce afirma că între ultima masa și ora de culcare trebuie să treacă minim 3 ore, pentru a facilita digestia și a avea apoi un somn odihnitor, fără perturbări care ne pot afecta următoarea zi.

Ora de culcare (așa-numita “ora de aur”) este 22, când începe să se manifeste energia predominatei lui Pitta II (22 - 02). Acesta este intervalul în care odihna care cel mai puternic efect, secretându-se hormoni regeneratori ca melatonina, serotonina, etc.

Între orele 2 - 6 a.m. se manifesta din nou energia de tip Vata, când Universul începe să fie treptat animat și începem cu recunoștință și devoțiune o noua zi din existenta noastră.

Să mulțumim în permanenta Divinului pentru aceste Daruri!

Vasile Scarpet - Lector, consultant și terapeut ayurveda

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook