Emoțiile negative, esențiale pentru sănătatea mintală Skip to main content
Emoțiile negative, esențiale pentru sănătatea mintală

Suntem încurajati să fim optimiști, ni se explică zilnic ce impact benefic au gândurile pozitive asupra vieții noastre, însă toată lumea ignoră emoțiile negative, care fac și ele parte din viață.

Furia si tristețea sunt emoții naturale, care au un rol important în viețile noastre. Specialiștii susțin că trăirea și acceptarea emoțiilor negative, așa cum sunt ele, este vitală pentru sănătatea noastră psihică. Suprimarea acestor emoții ori respingerea lor se va întoarce împotriva noastră precum un bumerang, mai devreme sau mai târziu, diminuând chiar fericirea și bucuria momentelor frumoase. Psihologul de origine americană Jonathan M. Adler e de părere că înțelegerea și acceptarea vieții așa cum este ea, complexă și inpredictibilă, ne asigură un psihic sănătos și o tărie de caracter aparte.

Bineînțeles, emoțiile pozitive contribuie și ele la menținerea sănătății mintale, însă ideea de bază este că trebuie să existe un echilibru. Lipsa emoțiilor negative scade nivelul de satisfacție al individului, care devine tot mai nemulțumit cu ceea ce are, în ciuda emoțiilor pozitive care îi domină viața.

Dificultățile la care viața ne supune ne ajută să ne dezvoltăm și, totodată, să ne descoperim în profunzimea ființei noastre. Psihologii spun că unul dintre cele mai importante motive pentru care avem emoții constă capacitatea de a evalua propriile experiențe.

Acelasi psiholog menționat mai sus, Jonathan M. Adler, profesor în cadrul Universității Olin College din Massachusetts, alături de colegul său, Hal E. Hershfield, profesor de marketing în cadrul Universității New York, a făcut un studiu pentru a analiza legătura dintre o viață cu experiențe pozitive și negative în aceeași măsură și bunăstarea psihică. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 12 sesiuni de psihotarapie, timp în care participanții au fost puși, înainte de fiecare ședință de terapie, să completeze un anumit formular. Prin formularul respectiv se aflau evenimentele prin care au trecut, emoțiile avute și starea psihică în urma acestora. La final, cei doi specialiști au constatat că persoanele care au trăit și emoții negative apreciază mai mult momentele de fericire, făcând o comparație între trecut și prezent care le potențează bunăstarea psihică.

Tragem deci concluzia că emoțiile negative ne ajută să fim împăcați cu noi, dar și să fim mai fericiți, oricât de aberant ar suna acest lucru în primă fază.

Suprimarea emoțiilor și a gândurilor are însă un efect negativ asupra sănătății mintale. Acceptă durerea pentru a te putea elibera de efectele sale nocive.

Dacă emoțiile negative sunt copleșitoare, apelează la ajutorul unui terapeut, discută cu cineva de încredere sau fa-ți chiar un jurnal care sa te ajute să te descarci. Meditația îți poate fi de ajutor, reușind să te determine să trăiești în prezent, nu în trecut.

Comenteaza cu Facebook