Iohana Borșan: „Yoga ne ajută să avem mai multă răbdare cu noi.” Skip to main content
Iohana-Borșan-instructor-yoga

Iohana Borșan practică yoga de 6 ani și de un an jumătate a ales că împartă practica cu ceilalți, devenind instructor yoga. Practica yoga a ajutat-o să își descopere resursele interioare, să își atingă obiectivele mai ușor și să devină „mai echilibrată din toate punctele de vedere.”

Prin practica meditației Iohana a început să devină pe deplin conștientă de momentul prezent, să aibă mai multă grijă de mintea ei, să nu o mai las să zboare în N direcții, și să își mențină focusul. În perioada când era sportivă de performanță, meditația a ajutat-o să pună mai mult focus, devenind astfel mult mai împlinită.

Mai multe despre Iohana în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Numele meu este Iohana Borșan, sunt instructor de Hatha, Vinyasa, Yin și Ashtanga yoga & meditație de un an și jumătate, însă practic de aproape 6 ani, și am obținut diploma mea de certificare în acest domeniu la Indian Yoga Academy.

Image
Iohana-Borșan-instructor-yoga

Trăim vremuri în care totul se desfășoară pe repede înainte,  care simțim mereu o anume presiune asupra noastră, cel puțin mie mi-a fost mereu greu să găsesc tihna necesară să trag aer adânc în piept și să respir având un sentiment autentic de liniște si împlinire înainte să practic yoga și meditația. Cei drept, existau și alte metode prin care încercam să mă relaxez sau detensionez, însă eu am găsit în yoga nu doar o soluție de moment, ci un stil de viață, pe care l-am adoptat acum aproape 6 ani când am început călătoria de mână cu această complexă practică.

Citește și: Istoria Mindfulness. Degradarea practicilor originale budiste.

Încă de la început, totul a fost foarte natural, i-am înțeles menirea cu ușurință, și i-am conștientizat importanța. M-a ajutat foarte mult să devin, în primul rând mai echilibrată, din toate punctele de vedere, parcă totul în jurul meu a devenit mai pozitiv, am început  să-mi ating obiectivele mai ușor și am descoperit resurse interioare pe care nu știam ca le dețin până atunci.

Dacă mă gândesc în urmă cu câțiva ani, dacă mi se recomanda meditația sau yoga, răspundeam cu siguranță că nu am timp de pierdut. Am realizat însă, că secretul nu rezidă în a lenevi, ci în a-mi găsii un interval de timp doar pentru mine, în care să fac abstracție de orice zgomot, în care să-mi concentrez atenția și energia în interiorul meu, un fel de strategie superioară de management al propriilor mele resurse. Am realizat că Universul îmi poate da orice răspuns am nevoie, trebuia doar să învăț cum să întreb, și să fiu mereu pregătită să ascult, să primesc și să accept răspunsurile.

Image
Iohana-Borșan-instructor-yoga

În zilele noastre, problemele complicate par că au nevoie de soluții pe măsură. În realitate, după părerea mea, cheia este echilibrul. „Cântărește-ți cu atenție fiecare alegere” , era îndemnul pe care îl auzeam de nenumărate ori în copilărie și adolescență, însă abia când am început să practic yoga i-am înțeles adevăratul sens. Yoga ne ajută să avem mai multă răbdare cu noi, să nu mai acționăm din impuls, să acord timp lucrurilor care contează cu adevărat și să îmi valorific întregul potențial. În general, cele mai bune răspunsuri sunt cele care vin după ce privim în interiorul nostru, de aceea, contează foarte mult, după părerea mea, cum avem grijă de acesta, cât de ordonat îl păstrăm, astfel încât, atunci când avem nevoie de ceva, să identificăm lucrul respectiv cu lejeritate. Interiorul nostru este ca o casă unde menajul nu este opțional, ci obligatoriu. Deci, cred cu tărie ca yoga ar trebui inclusă în toate instituțiile din jurul lumii, atât cele școlare, cât și la locurile de muncă deoarece poate schimba radical lumea.

Eu cred că există un ritm natural al energiilor active și receptive din noi. De aceea aleg să îmbin yoga spirituală cu cea sportiva, pentru a menține un echilibru armonios.

Image
Iohana-Borșan-instructor-yoga

Când am început să practic meditația am început să devin pe deplin conștientă de momentul prezent, să am mai multă grijă de mintea mea, să nu o mai las să zboare în N direcții, și să îmi mențin focusul. Când eram încă sportivă de performanță pot spune că meditația m-a ajutat mult, să fac ce făceam până atunci, oarecum pe pilot automat, cu mai multă atenție, mai conștientă, mai focusată, făcându-mă să mă simt și mai împlinită decât eram deja. Practic meditația de tip mindfulness și focus.

Sunt 4 persoane care m-au îndrumat și ajutat de-a lungul călătoriei mele în practica de yoga: Elena Brower și Kino Mac Gregor pe partea de practică fizică, John Kabat Zinn pe partea de meditație și mama mea, fiindcă ea m-a îndrumat spre această practică în urmă cu 6 ani.”

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook