Cele 5 frecvente cerebrale si efectul meditatiei asupra acestora Skip to main content
Cele 5 frecvente cerebrale si efectul meditatiei asupra acestora

Meditatia nu este numai o experienta spirituala si in niciun caz o banala metoda de relaxare a mintii si corpului. Meditatia are un impact major asupra frecventei creierului, modificand activitatea electrica a acestuia.

Undele cerebrale sunt prouse de comunicarea neuronala – acestea sunt, mai degraba, o serie de implusuri electrice sincronizate perfect.

Citeste: TREZIREA CELUI DE-AL TREILEA OCHI: TEHNICI, EFECTE ȘI BENEFICII

Undele cerebrale stau la baza gandurilor, emotiilor si comportamentului individului. Acestea difera in functie de starea de spirit si activitatea individului. Undele cerebrale mai incete te fac sa te simti obosit, in timp ce acelea mai alerte iti dau energie si te fac sa fii mai activ.

Efectele meditatiei asupra formatiunilor cerebrale

  • Meditatia poate modifica frecventa undelor cerebrale, modificand astfel starea de spirit a individului.
  • In timpul meditatiei, diferite zone din creier sunt stimulate in mod diferit. Lobul frontal, responsabil cu planificarea si gandirea rationala, este dezactivat in timpul meditatiei, iar asfel apar starea de detasare si relaxare.
  • Talamusul, responsabil cu informatiile senzoriale, isi incetineste activitatea, permitand individului sa devina calm. Lobul parietal, care iti permite sa percepi notiunea de timp, devine si el inactiv in timpul meditatiei.

Creierul functioneaza pe urmatoarele unde: unde alfa, unde beta, unde teta, unde gamma si unde delta.

Undele alfa sunt activate la inceputul meditatiei, atunci cand se incearca patrunderea intr-o stare profund meditativa. Acestea calmeaza sistemul nervos, reduc tensiunea articulara si ritmul cardiac. Totodata, reduc productia hormonilor stresului.

Citeste: AL TREILEA OCHI: DEFINIȚIE, ROL ȘI ACTIVARE

Undele beta devin active atunci cand mintea este orientata catre un obiectiv precis precum planificarea unui eveniment sau luarea unei decizii. Acestea sporesc capacitatea de concentrare si favorizeaza gandirea logica.

Undele teta, denumite si “al treilea ochi”, sunt cele care sporesc intelepciunea. Acestea devin predominante atunci cand individul executa activitati de rutina precum condusul, spalatul mainilor, impaturirea hainelor. Tot ele sunt asociate si cu “visatul cu ochii deshisi” sau cu fenomenele paranormale. Aceste unde ofera o stare de spirit buna, incurajand totodata creativitatea.

Undele gamma sunt asociate cu concentrarea intensa. Acestea reduc temerile si anxietatea si favorizeaza emotiile pozitive.

Undele delta sunt unde de inalta frecventa si apar in somnul cel mai profund. Acestea sporesc secretia hormonilor anti-aging, dar stimuleaza totodata si compasiunea si empatia.

In timpul meditatiei, creierul functioneaza predominant pe unde teta. Acestea sunt asociate cu relaxarea si detasarea, comparativ cu undele alfa care sunt asociate cu o minte foarte activa.

 

 

*Vrei sa iti imbunatatesti respiratia? Suferi de rinita sau sinuzita? Vino la workshopul Jala Neti pentru a invata cum sa iti cureti si purifici caile nazale. Mai multe informatii gasesti AICI.

**Vrei sa iti imbunatatesti practica yoga si tehnicile de meditatie? Participa la o Bandhara - o zi intreaga de meditatie intensa si hatha yoga, sub indrumarea unui instructor cu experienta, gata sa iti arate ce sa faci pentru a evolua in practica ta. Mai multe informatii gasesti AICI.

Comenteaza cu Facebook