Alchimia ayurvedică -remedii terapeutice de reîntinerire Skip to main content
Rasa-Shastra-minerale-lichide

Rasayana – ramură a Ayurvedei care se traduce prin „terapie reîntineritoare” – înseamnă, de fapt, „amplificarea lui rasa”, rasa fiind, conform textelor tradiționale, fluidul hrănitor ce se formează în urma digestiei și a cărui funcție este de a menține țesuturile într-o stare perfectă.

Scopul acestei terapii este de a încetini semnificativ procesul de îmbătrânire, de a conferi vitalitate și vigoare chiar și la vârste înaintate, de a menține organele de simț într-o stare optimă și de a da organismului o rezistență crescută la boli.

Una dintre condițiile de bază pentru reușita acestei terapii este ca ea să fie administrată din timp. Aplicată încă din tinerețe, aceasta va permite regenerarea permanentă a celulelor, pe când aplicată abia la bătrânețe, efectele vor fi mult diminuate.

Cele mai eficiente remedii folosite pentru reîntinerire sunt cele minerale. Un fapt mai puțin cunoscut în Occident este acela că, pe lângă remediile din plante, Ayurveda oferă și o gamă largă de remedii minerale alcătuite din metale, pietre prețioase, săruri sau substanțe alcaline. Această ramură a Ayurvedei care se ocupă cu prelucrarea mineralelor în scopul obținerii remediilor terapeutice, puternic reîntineritoare, poartă numele de Rasa Shastra (știința prelucrării mineralelor – alchimia ayurvedică).

Deoarece structura mineralelor este mult diferită de cea a constituenților corporali ai ființei umane, acestea nu pot fi asimilate de către organismul uman ca atare. Metalele și mineralele sunt prelucrate prin procedee speciale și aduse în stadiul de pulbere fină. Această pulbere are o frecvență vibratorie compatibilă cu cea a organismului uman, astfel încât să fie foarte repede asimilată de țesuturi, iar acțiunile terapeutice să se producă cu rapiditate.

Metodele de prelucrare a substanțelor minerale sunt adevărate procese alchimice, a căror desfășurare este respectată cu strictețe. La finalul prelucrării, substanțele, care în formă brută ar putea produce leziuni sau stări de intoxicație, își pierd toxicitatea fiind radical transformate și astfel dobândind proprietăți curative extraordinare.

Citeste si: Sfaturi ayurvrdice pentru un par sanatos

Pulberea de aur, de exemplu, este considerată a fi printre cele mai bune remedii cu efect reîntineritor și tonic cardiac. Îmbunătățește activitatea inimii, dar și a întregului sistem respirator. Are o acțiune puternică asupra sistemului nervos: hrănește celula nervoasă, crește capacitatea de concentrare, învățare, memorare, elimină stresul, anxietatea, stările depresive.

Un efect maxim se obține dacă, în prealabil, organismul a fost purificat prin intermediul celor cinci proceduri terapeutice, numite PanchaKarma. (vezi aici despre PanchaKarma )Ele se realizează în India, dar, în ultima vreme, din ce în ce mai mult și în Occident, însă numai sub supravegherea personalului avizat. Prin intermediul acestor tehnici de purificare sunt eliminate toxinele din straturile profunde ale țesuturilor, iar celulele se regenerează.

Chiar dacă aceste terapii și remedii se găsesc cu precădere în India și mai greu în țara noastră, există totuși anumite măsuri ce pot fi luate pentru a preveni îmbătrânirea prematură:

• Evitarea exceselor alimentare și a regimurilor drastice care slăbesc organismul;

• Consumul doar al mâncărurilor proaspete, gătite în aceeași zi, și evitarea hranei conservate, chiar și a celei preparate și ținute peste noapte în frigider, precum și a alimentelor care favorizează acumularea de toxine în organism;

• Urmarea unui program de prevenire a epuizărilor fizice sau intelectuale (aici nu trebuie inclus somnul pe timp de zi, dar nici „nopțile albe”);

• Eliminarea stărilor emoționale negative (mânia, lăcomia, frica, îngrijorarea, ura etc.), întrucât acestea conduc la instalarea prematură a semnelor bătrâneții: apariția ridurilor, a firelor albe, diminuarea vederii, pierderea memoriei, lipsa entuziasmului etc.;

• Evitarea consumului de cafea, alcool, droguri și tutun;

• Evitarea administrării prelungite de medicamente sintetice.

 

Angelica Mitrea

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe despre acest domeniu fascinant, te invit să citești cartea mea Sănătate prin Știința Vieții - Ayurveda sau să participi la cursul meu de Ayurveda.

 

Comenteaza cu Facebook