Sfaturi ayurvedice pentru un păr sănătos Skip to main content
par-ulei-ayurveda-masaj-capilar

Părul este o extensie a personalității noastre, iar sănătatea lui spune multe despre starea generală de sănătate și echilibrul în care ne aflăm.

În Ayurveda, părul și unghiile sunt privite ca un sub-produs al metabolismului osos, prin urmare este nevoie ca dieta să fie una nutritivă pentru țesutul osos. În același timp, este nevoie de o purificare a țesutului adipos pentru ca părul și unghiile tale să se fie în condiții optime.

Părul uscat

În timpul verii sau în climate mai calde, folosește puțin ulei de cocos și aplică-l pe lungimea părului. Uleiul de cocos are proprietăți de răcire și îți va menține părul hidratat și moale. În timpul iernii sau în climatele reci, folosește aceeași cantitate de ulei de susan. Acesta are proprietăți naturale de încălzire.

Image

Părul gras

Majoritatea persoanelor cu păr gras au tendința de a se spăla mai des pe cap și, de obicei, cu produse care nu fac altceva decât să îngrașe părul și mai tare. Evită, prin urmare, să îl speli foarte des și caută un șampon care să conțină neem. Îl poți găsi pe net sau în farmaciile locale. Dacă nu, vei găsi ulei de neem pe care îl poți adăuga într-un șampon natural la fiecare spălare. Neem este o plantă cu proprietăți de echilibrare a doshelor pitta și kapha.

De asemenea, scalpul uleios poate beneficia un masaj capilat cu ulei de măsline sau ulei de muștar o dată pe săptămână. Acestea reglează cantitatea de sebum și nu îți vor face părul mai uleios.

Din punct de vedere alimentar, este indicat să eviți mâncărurile grele și grase.

Citește: https://www.yogasat.ro/masajul-capilar-recomandat-de-medicina-ayurvedica

Păr subțire și albire prematură

Pentru creșterea sănătoasă a părului și reducerea albirii premature, se recomandă uleiul de Bhringraj. Și pe acesta îl găsești cu ușurință la farmaciile organice locale sau online. Se folosește înainte de culcare, aplicându-l pe părul uscat și lăsându-l să acționeze peste noapte, ca o mască de păr. Dimineața, se recomandă în primă fază șamponarea fără apă pentru a scoate uleiul, apoi clătirea, conform ritualului tău. Uleiul de Bhringraj este folosit și pentru îmbunătățirea calității somnului.

Image

Sfaturi preventive

Este bine să te asiguri că ești hidratat(ă) și că ai destul calciu în dietă pentru a susține sănătatea sistemului osos. Cele mai bune surse de calciu sunt alimentele verzi, fasolea și semințele. 

La fel ca restul corpului, părul răspunde foarte bine când este tratat conștient, cu grijă și atenție. Este nevoie de rutină. Rutina este cea care stabilizează sistemul nervos, mintea și corpul.  Încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi și ai grijă la nivelul de stress din viața ta.

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook