Ce este atentia si cum o poti intensifica. Partea a doua. Skip to main content
Ce este atentia si cum o poti intensifica. Partea a doua.

Atentia divizata si atentia focalizata

Atentia divizata raspunde necesitatii unor sarcini multiple. Atentia se imparte, dar aceasta s-a demonstrat stiintific ca reduce performanta. E mai greu de divizat atentia intre doua informatii cu continut asemanator, ambele sonore, de exemplu. Sa asculti muzica si sa asculti ce iti spune cineva, de exemplu. Este mai usor atunci cand cele doua sarcini tin de perceptii diferite, de exemplu sa vezi si sa auzi ceva in acelasi timp. Multe studii dovedesc faptul ca a discuta cu soferul, in timpul mersului, reduce capacitatea acestuia de a reactiona la fel de rapid cum ar face-o in lipsa conversatiei.

CITESTE Ce este atentia si cum o poti intensifica. Prima parte.

Atentia sustinuta necesita un obiect/scop important, provocator sau special, care conteaza foarte mult pentru individ. Cand atentia ii este absorbita de ceva important, individul se linisteste, pentru ca se “deconecteaza” de tot restul stimulilor si informatiilor, dedicandu-se in cea mai mare masura unui singur stimul, prin faptul de a-i acorda toata atentia.

Atentia, din punct de vedere stiintific

Atentia a intrat in cadrul stiintific prin psihologie. Dupa descoperirea unei erori de observare, detectata in astronomie, W.Wundt a introdus studiul constiintei si al atentiei in domeniul psihologiei. El a interpretat acea eroare de observare ca reprezentand timpul necesar pentru mutarea atentiei voluntare individuale de la un stimul la altul.

Din punct de vedere stiintific, atentia exterioara continua sa fie obiectul de studiu si mult prea putin a acordat stiinta interes atentiei interioare. Este considerata alocarea de resurse cognitive unei informatii noi, pentru a aduce si integra informatia respectiva in starea de constiinta, actualizand astfel memoria si comportamentul. Atentia exterioara este studiata prin prisma creierului si inca nu este inteleasa pe deplin. Atentia interioara ramane undeva, in zona misticismului, la granita dintre realitate si fantezie.

Atentia interioara este calea pentru elevarea experientei spirituale

Se spune ca unde iti este atentia, acolo esti si tu. Atentia este cea mai importanta componenta a mintii. Pentru ca energia se directioneaza automat acolo unde iti directionezi atentia. Constient sau nu, atentia este cea care iti determina propria realitate si o contureaza.

Una dintre cele mai importante parti ale practicii spirituale o reprezinta invatarea directionarii si sustinerii atentiei. Acelasi lucru este necesar in orice proces de invatare. Diferenta este ca, in privinta invatarii, ca acumulare de informatii noi, vorbim despre o atentie exterioara, pe cand, in practica spirituala, atentia este interioara, iar invatarea este, de fapt, o constientizare similara cu reamintirea unei informatii deja existente.

Este greu de realizat ce se petrece in propria minte, in fiecare clipa, deoarece ea se “misca” si se “muta” in directii aparent incontrolabile. Daca repeti anumite experiente de viata, aceasta este din cauza mintii tale. In starea inconstienta a mintii, continui sa repeti acelasi proces de viata, cu tipare similare.

Aceste tipare par diferite, dar nu au nimic nou, de fapt. Aparenta lor noutate este data de experienta de moment, in care stimulii, precum peisajul, continutul, circumstantele, obiectele si fiintele par a fi diferite, insa continutul este acelasi. Toate acestea par a fi trucuri ale mintii, care prezinta aceleasi tipare de scenarii, dar in moduri aparent diferite. Adevarul este ca nimic nu este nou, in esenta. Iar adevarul nu poate fi revelat decat prin experienta interioara, care necesita practica sustinuta a directionarii si a stabilizarii atentiei.

CITESTE Invata sa meditezi. Mic indrumar pentru practicanti.

Dr.Julian Johnson spunea: “concentrarea atentiei asupra a ceva din interiorul tau este calea catre toate experientele religioase. Dar aici exista un punct crucial - asa cum difera metoda, la fel va diferi si experienta”, “aceasta este taina oricarei yoga, obiectivul tuturor exercitiilor oculte. Prin atentie concentrata in oricare centru dat, constiinta este desteptata la acel centru, iar de acolo, constiinta desteptata se inalta catre acele lumi subtile, corelate cu centrul respectiv.  Inceputul se face prin ingradirea atentiei la un singur lucru, in acelasi timp, apoi prin alegerea unui centru de concentrare.”

“Cum merge cineva in interior? Detasandu-se de lumea exterioara sau a simturilor si retragandu-si atentia de la toate obiectele simturilor, apoi concentrandu-si atentia asupra a ceva din interior. Aceasta este singura si unica metoda care duce la reusita, in orice are de realizat cineva. Atentia concentrata este cheia care descuie toate depozitele de intelepciune, de adevar si de spiritualitate.” (fragmente din Dr.Julian Johnson – “Calea Maestrilor Spirituali”)

“Descopar ca, intr-un fel, schimband obiectul atentiei,
devin insusi obiectul la care ma uit
si experimentez genul de constiinta pe care il are;
devin martorul interior al obiectului.
Numesc aceasta capacitate de a intra in alte puncte focalizate de constiinta, iubire;
ii poti da orice nume, dupa plac.
Iubirea spune <Sunt totul>. Intelepciunea spune <Sunt nimic>.
Intre acestea doua, se desfasoara viata mea.
Atata vreme cat, in orice moment din timp si din spatiu, pot fi ambele,
subiectul si obiectul exprientei,
manifest aceasta spunand ca sunt
ambele si niciuna si dincolo de amandoua.” Nisargadatta Maharaj

 

Comenteaza cu Facebook