Creierul are un buton de “DELETE” – Cum îl poți folosi Skip to main content
Creierul are un buton de “DELETE” – Cum îl poți folosi

Specialiștii în neuroștiință obișnuiesc să spună că “neuronii care lucrează împreună fac totul împreună”. Mai exact, cu cât folosești un circuit neuronal mai mult, cu atăt mai puternic devine acesta. De aceea perfecțiunea stă în practică. Adică, cu cât folosești mai mult o limbă străină, cu atât o stăpânești mai bine ori cu cât cânți mai des la un instrument, cu atât vei cânta mai bine.

Ani la rând specialiștii au crezut că în asta constă procesul de învățare: crearea unei conexiuni neuronale și întărirea acesteia prin practică. Ei bine, se pare că la fel de important este și procesul de “tăiere sinaptică”.

Procesul de tăiere sinaptică presupune pierderea legăturii dintre doi neuroni, dacă legătura respectivă nu este folosită pentru o perioada îndelungată. De aceea uităm, spre exemplu, o poezie pe care am învățat-o la grădiniță – nu am mai folosit-o și creierul consideră că nu mai are nevoie să o stocheze.

Conexiunile sinaptice care urmează să fie “tăiate” sunt marcate de o proteine ce poartă numele de C1q. Specialiștii încearcă acum să descopere procesul exact prin care proteina alege legătura neuronală care urmează să fie ștearsă pentru a se face spațiu ce va permite învățarea unor lucruri noi ori perfecționarea într-o activitate pe care am învățat-o deja.

De ce somnul are un rol esențial în acest proces

Atunci când înveți ceva nou, fie la un job nou, fie pentru dezvoltarea personală, creierul este puțin depășit de situație și trebuie să facă rapid loc pentru stocarea noilor informații. Poate face asta cu ușurință prin tăierea sinaptică, însă singurul dezavantaj este că această tăiere poate fi efectuată numai în timpul somnului. De aceea dimineața, imediat când te trezești, simți că ai mintea limpede. Creierul sortează în timpul somnului informațiile de care ai sau nu nevoie și iti limpezește gândurile.

Cum alegi informațiile pe care vrei să le șteargă creierul

Poate că ai impresia că nu deții controlul asupra creierului tău, însă acest lucru este cât se poate de fals. Poți alege ce lucruri să fie șterse nemaigândindu-te deloc la ele. Așadar, alege cu înțelepciune lucrurile la care te gândești îndelung întrucât acestea îți vor rămâne în minte multă vreme de acum înainte.

Pune accentul pe lucrurile pe care ți le dorești pentru tine și gândește-te la ceea ce ai de făcut. Lasă trecutul, resentimentele și regretele în urmă și vor fi date uitării – trebuie doar să le dai voie să fie uitate.

Comenteaza cu Facebook