Cum s-a pierdut esența Yoga? Între spiritual și comercial Skip to main content
Cum s-a  pierdut esența Yoga? Între spiritual și comercial

Esența yoga a fost de mult dată uitării de către cei care folosesc acest concept pentru sporirea câștigurilor financiare. S-au dus de mult timp vremurile în care yoga era practicată în ashram-uri izolate în munți, departe de ochii lumii, ori pe iarbă, într-un loc la întâmplare. Acum yoga se practică în resorturi de lux, care îți promit relaxare și care îți asigură condiții de 5 stele, însă care nu au nicio legătură cu principiile yoga, care îndeamnă la simplitate și condamnă opulența.

Pentru sporirea câștigurilor financiare, yoga este folosită pentru a crește vânzările de iaurt, de cereale, de odorizante de cameră, de medicamente pe baza de plante și de vacanțe de lux. Asta înseamnă că yoga și-a pierdut esența... cel puțin in ochii maselor de oameni.

Popularitatea crescută a practicii yoga este ca un cuțit cu două tăișuri: pe de-o parte este benefică întrucât ajunge la masele de oameni, pe de altă parte este nocivă întrucât degradează esența yoga și face misiunea de a găsi un instructor veritabil, dar și informații corecte, din ce în ce mai grea.

Este o mare diferență într un instructor de yoga care face carieră și unul care are vocație în acest sens și pentru care yoga reprezintă misiunea în această viață. Atunci când yoga este o vocație, are efecte terapeutice atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere spiritual. 

Faptul ca yoga a devenit o industrie profitabilă arată că oamenii sunt interesați de o viață mai bună, dar și de natura lor spirituală, însă asta nu înseamnă neapărat că le va fi mai ușor. Cu cât sunt mai multe informații, cu atât este mai dificil să le filtrezi.

Pentru a descoperi yoga, este important să alegi calea de mijloc. Adică, să profiți de oportunitățile pe care popularitatea acestei practici le-a creat, însă să știi să faci alegerile potrivite, în funcțiile de propriile valori, dar și de scopul cu care ai ales să practici yoga. Găsirea unui instructor cu vocație va face descoperirea esenței yoga mai ușoară.

Sadhguru, unul dintre cei mai faimoși maeștri indieni ai timpurilor noastre e de părere că: “În acest moment, numărul persoanelor care practică yoga este în continuă creștere. Acest lucru s-ar putea datora faptului că oamenii de știință au început să descopere profunzimea acestei practici. Dacă însă se vor răspândi variații incorecte ale acestei practici, e posibil ca în 15 ani studiile să arate cât de dăunătoare este practica yoga pentru oameni, iar popularitatea practicii hinduse să dispara. De aceea este atat de important să readucem în atenția oamenilor yoga tradițională, așa cum era la orgini.”

Și Swami Rama are o părere asemănătoare: “Cuvantul yoga este folosit prea des oferindu-i-se sensuri greșite în zilele acestea, fiind adesea considerată un simplu moft. Foarte multe învățături incomplete sau chiar eronate au fost promovate în numele yoga, practică ce a fost ținta exploatării comericale. Un singur aspect al practicii yoga este luat în considerare, yoga pierzându-și esența. Spre exemplu, în Occident yoga este considerată ca fiind o practică ce ține de trup, în timp ce alții cred că este o religie. Aceste interpretări greșite degradează adevăratul sens al practicii yoga."

Sursa: Huffington Post

Comenteaza cu Facebook