7 moduri în care meditația îți îmbunătățește performanțele de la locul de muncă | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
7 moduri în care meditația îți îmbunătățește performanțele de la locul de muncă

Din ce în ce mai multe companii mari investesc în workshop-uri de meditație pentru angajați, asta pentru că studiile recente au dovedit ce impact mare are această practică asupra randamentului pe care îl dăm la locul de muncă.

Adobe, Facebook, Google sau Rolls Royce sunt numai câteva exemple de companii care au un curs de meditație pentru angajați.

Pentru cei de la publicația Upstart, un instructor de meditație din Silicon Valley pe nume Kim Nicolas a declarat: “oamenii care meditează au mult mai puține limite în comparație cu cei care nu practică meditația. Din ce în ce mai multe companii oferă workshop-uri de meditație pentru angajați. Chiar și pentru start-up-uri se angajează oameni ca mine pentru a ține sesiuni de meditație de câte 30 de minute. Până și echipele de fotbal sau baseball precum Settle Seahawks sau San Francisco Giants includ meditația în antrenamentele sale.”

De ce mizează companiile pe meditație

Meditația mărește gradul de conștientizare, induce calmul și relaxarea și sporește, totodată, încrederea în sine – aceste lucruri, aduse laolaltă, facilitează obținerea succesului inclusiv pe plan profesional.

Atenția este o resursă pe care o putem antrena, iar meditația exact cu asta se ocupă. Așa cum fitness-ul îți antrenează mușchii, meditația antrenează atenția.

Iată 7 moduri în care meditația îți îmbunătățește performanțele la locul de muncă:

1. Meditația e contagioasă

Daniel Goleman, psiholog și scriitor al cărții “Inteligența Emoțională, care a fost un success mondial, e de părere ca starea de calm și conștientizare indusă de meditație este la fel de contagioasă ca și stresul. Așadar, meditând cresc șansele ca și colegii tăi să o facă, iar șansele de reușită în acest caz sunt extrem de mari.

2. Meditația îmbunătățește concentrarea

Studiile recente  au scos la iveală faptul că meditația activează acea parte din creier care este responsabilă cu autoreglementarea. Această parte din creier este cea care te împiredică să pierzi timpul aiurea în timpul orelor de muncă, obligându-te să te concentrezi la ceea ce ai de făcut.

În cadrul unui studiu realizat la Universitatea Washington s-a constatat că persoanele care meditează au o memorie mai bună, dar și o capacitate de concentrare sporită față de cei care nu practică meditația.

3. Meditația te ajută să accepți criticile

E dificil să auzi criticile la adresa ta, mai ales să le accepți. Studiile realizate în domeniu au demonstrat că faptul că nu acceptăm criticile scad productivitatea la locul de muncă.

4. Meditația te ajută să devii un bun ascultător

E foarte complicat să fii mereu dispus să îți asculți apropiații, mai ales să vii cu un sfat atunci când nu ai chef să o faci. Meditația va deveni însă un filtru al minții tale și vei reuși cu ușurință să cerni informațiile.

5. Îmbunătățește relațiile cu cei din jur

Un studiu recent realizat la Harvard a dovedit faptul că meditația practicată în mod regulat crește materia cenușie din creier.  Un om inteligent știe întotdeauna cât de important e să fii sociabil.

6. Te face să devii un lider excelent

Potrivit publicației Harvard Business Review, meditația nu mai e de multă vreme un lux printre oamenii de success, ci a devenit o necessitate.

7. Meditația te ajută să dai stresul uitării

În ciuda faptului că știi deja că stresul distruge celulele din organism, reduce capacitatea creierului, dar poate provoca și leziuni la nivel emoțional, stresul este în continuare întâlnit la ordinea zilei. Meditând, vei reuși să te să te detașezi de grijile cotidiene.

Sursă

 

* SEVA – Sistemul Educațional pentru o Viață Armonioasă

SEVA este un program creat pentru companiile care vor să creeze un mediu plăcut la locul de muncă, cu scopul de a spori astfel randamentul angajaților. SEVA folosește o nouă abordare a unor principii vechi de mii de ani, în scopul autocunoașterii. SEVA este un program al cărui obiectiv este acela de a schimba lucrurile care nu ne sunt de folos, de a stabili priorități și de a ne face să devenim mai buni.

Sistemul Educațional pentru o Viață Armonioasă lucrează cu valorile fundamentale ale ființei umane. Meotda folosită de SEVA este cunoscută ca “retragerea/ excluderea celor 5 simțuri”, simțuri după care am fost învățați să ne orientăm.

Peste 50% din programul SEVA constă în exerciții practice care sporesc concentrarea, îmbunătățesc aptitudinile, dar stimulează și intuiția ori inteligența emoțională.

Cele 4 componente asupra cărora se concentrează SEVA sunt:

  1. Corp: tehnici simple care permit buna funcționare a organismului
  2.  Minte: tehnici de auto-analiză, dar și care stimulează gândirea
  3. Emoții: tehnici de introspecție și conștientizarea emoțiilor, precum și a efectelor acestora
  4. Comportament: tehnici speciale pentru controlarea problemelor comportamental

Pentru mai multe informații despre programul SEVA pentru companii, trimiteți mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook