Dependența: Adevărata cauză, dar și metode de vindecare Skip to main content
Dependența: Adevărata cauză, dar și metode de vindecare

Dependența este considerată una dintre tulburările psihice ale secolului nostru, indiferent de natura sa. Oamenii sunt dependenți de substanțe toxice, de jocuri de noroc, de sex, de cumpărături sau chiar de… mâncare. Dependența este privită ca fiind o disfuncționalitate incurabilă ori foarte greu de învins.

Gabor Mate, specialist în neurologie, psihiatrie și psihologie, precum și în studiul și tratamentul dependențelor, contrazice teoria potrivit căreia dependența are cauze genetice. El susține că mediul în care creștem în copilărie este principalul vinovat pentru dezvoltarea adicțiilor pe termen lung. 

Potrivit lui Mate, pacienții care suferă de orice tip de dependență ar trebui încurajați să caute rădăcina problemei în propria copilărie. Astfel, șansele de vindecare cresc considerabil. Gabor Mate e de părere că medicația pentru dependență nu este eficientă, ci tratarea pacientului cu compasiune și interes pentru problema sa reprezintă cheia reușitei.

Jurnalistul Johann Eduard Hari, autorul cărții “Chasing the scream: The First and Last Days of the War on Drugs”, susține că opusul dependenței nu este sobrietatea, ci conexiunea. Mai exact, dependența apare în urma unor traume emoționale și poate fi tratată prin conexiunea cu oamenii din jur și comunicarea cu aceștia.

În anul 2000, trei profesori în psihiatrie de la Universitatea California din San Francisco au publicat cartea “A General Theory of Love”. Această carte prezintă teoria potrivit căreia oamenii au nevoie de conexiuni sociale pentru o dezvoltare optimă a creierului. Copiii crescuți într-un mediu plin de iubire devin astfel imunizati din punct de vedere psihologic și neurologic. Dacă însă copilul nu a fost crescut într-un asemenea mediu, odată ce devine adult apar problemele. Copiii care suferă traume au șanse mai mari să devină adulți cu diferite dependențe.

Trauma produce probleme la nivelul conexiunilor neuronale atât în creirul în dezvoltare, cât și în creierul adult. Persoanele care suferă de diferite dependențe folosesc substanțele ori obiectul dependenței pentru a înlocui conexiunile neuronale întrerupte de traumă, dar și pentru a uita trecutul.

Vindecarea dependențelor prin (re)stabiliriea unor conexiuni

Studiile au demonstrat că dependențele pot fi tratate mai ușor dacă individul stabilește sau restabilește conexiunea cu comunitatea din care face parte. Așadar, comunicarea și relațiile interumane ajuta la tratarea dependențelor. Iubirea este cea care vindecă sufletul, mintea și trupul.

Comenteaza cu Facebook