Dieta yoghina bazata pe principiile ayurvedice Skip to main content
Dieta yoghina bazata pe principiile ayurvedice

Alimentatia are o mare influenta asupra vitalitatii si a pranei (forta vitala). Extinde-ti practica yoga si asupra alimentatiei, aplicand principiile ayurvedice, pentru a-ti asigura hrana trupului si claritatea mintii.  Avem nevoie de un corp hranit si totodata usor, care sa ne permita o buna baza pentru practica, cat si de o minte limpede, care sa ne faciliteze exercitiile yoga.

Printre alimentele recomandate se numara untul clarificat (ghee), untul din seminte de floarea soarelui, ceaiuri, condimente si plante. E bine sa aveti in frigider varza kale, morcovi si sfecla. Puneti la pastrare borcane cu gem de casa si miere cruda organica. Consumati cat mai multa paine din spelta incoltita si supa de linte.

CITESTE HRANĂ PENTRU SUFLET: LEGĂTURA DINTRE MÂNCARE, TRUP, MINTE ȘI SPIRIT

Toate aceste alimente asigura necesarul nutritional al organismului si ajuta in practica yoga. Alimentatia este unul dintre cele mai importante aspecte ale practicii yoga, deoarece hrana corpului reprezinta baza hranei mintii si a emotiilor. E lesne de inteles, daca incercam sa ne imaginam cum ar fi sa practicam yoga consumand pe parcursul zilei doar cafea cu zahar. Nu ne-ar ajuta sa obtinem o minte echilibrata, calma, cu care sa lucram apoi, mult mai usor, in practica asanelor.

In traditia ayurvedica, alimentele sattva includ majoritatea legumelor, untul clarificat (ghee), fructe si seminte integrale. In contrast, alimentele tamas, precum ceapa, carnea si usturoiul, cat si alimentele rajas, precum cafeaua, ardeii iuti si sarea, pot spori hiperactivitatea sau delasarea.

Pentru o dieta adecvata, nu este nevoie sa consumam doar alimente sattvice. Hrana potrivita fiecaruia este in functie de constitutia personala, numita vikriti in traditia ayurvedica, cat si de starea actuala a fiecaruia (prakriti). Ambele trebuie luate in considerare, iar nevoile individuale sunt diferite de la un om la altul.

CITESTE DIETA UNUI YOGHIN: 10 ALIMENTE FAVORITE ȘI 10 DE EVITAT

Pe langa hrana fizica, se recomanda ca dieta unui yoghin sa ia in considerare si sa includa valorile si invataturile filosofice ale practicii. Ahimsa, conceptul de non-violenta, poate influenta optiunile alimentare, de pilda. In cazul yoghinilor, regimul alimentar reflecta, totodata, etica personala. Iar aceasta este absolut necesara pentru evolutia spirituala. Astfel, dieta poate avea un impact mai mare si poate conta chiar mai mult, in mod direct, decat ceea ce gandim sau credem.

Un yoghin se educa si se disciplineaza atat in alimentatie, cat si in practica, pe baza principiilor si valorilor yoga. Conteaza ceea ce hraneste corpul si spiritul. Conteaza mult dezvoltarea constiintei asupra unei alimentatii care sa reflecte etica personala, intampinand totodata nevoile fizice ale organismului.  In privinta hranei, este importanta nu doar calitatea acesteia, ci si provenienta. O practica yoghina este aceea a binecuvantarii alimentelor ce urmeaza a fi consumate, printr-o scurta rugaciune. Un adevarat yoghin este constient de faptul ca hrana trupului este, totodata, si o hrana spirituala.

 

*In luna februarie a anului 2019 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook