Interviu Ella Miu: “Yoga m-a ajutat sa ma vindec” Skip to main content
Interviu Ella Miu: “Yoga m-a ajutat sa ma vindec”

Ella Miu a intrat in contact cu yoga in urma unui diagnostic grav. Practica a ajutat-o sa se vindece, a devenit constanta in viata ei, apoi i-a devenit profesie. Ella a infiintat primul studio de yoga din Prahova, a devenit promotoare a practicii si beneficiilor yoga atat pentru adulti, cat si pentru copii, iar yoga i-a devenit stil de viata. Aflati mai multe despre Ella din interviul exclusiv pe care l-a oferit cititorilor Yogasat.

ella miu

Am pasit prima data intr-o yoga shala autentica din Thailanda, conditionata de un diagnostic sever. Stiu, suna cliseic, insa nu spun ca (doar) prin  yoga m-am vindecat, ci sustin ca m-a ajutat. A fost un ajutor enorm, tinand cont ca, in tara, protocolul medical nu a reusit sa eradicheze diagnosticul, care a evoluat masiv in mai putin de jumatate de an.

In Asia, am luat contact pentru prima oara cu yoga traditionala. In Ploiesti sau imprejurimi, prin 2009-2010, nu gaseai  niciun loc dedicat in care sa poti practica yoga, se tineau ceva clase in salile de sport, dar la nivel de fitness.

Astfel ca intalnirea mea cu yoga s-a intamplat cand aveam cea mai mare nevoie. Nu a fost deloc usoara, dar ce schimbare se materializeaza vreodata din zona de confort? Pe atunci nu stiam ca NU trebuie sa ma fortez pentru a-mi atinge degetele de la picioare ca sa “fac” yoga, imi parea o disciplina severa, iar declicul s-a produs cand mi-am dat voie sa fiu, pur si simplu, pe salteluta, fara asteptari.

Din acest punct, totul a decurs organic: au urmat yttc, cursuri de formare, specializare si diferite workshopuri care m-au hranit, m-au dospit si m-au metamorfozat in ceea ce sunt astazi. Cunostintele acumulate mi-au dat un reset total, mi-am imbunatatit rezultatele analizelor si vitalitatea.

Intoarsa in tara, in orasul meu natal, am decis ca e cazul si timpul sa demitizez din ceea ce yoga insemna la momentul respectiv, astfel ca in 2014 am fondat primul studio de yoga din Prahova: Equilibrium Yoga, punand astfel Ploiestiul pe harta oraselor in care practica yoga reprezinta un stil de viata.

Yoga este un stil de viata pe care mi l-am insusit. Yoga inseamna echilibru, intimitate, autenticitate, iubire, se subintelege ca nu ma refer doar la partea fizica. Daca ar fi sa-i dau o definite, as spune ca Yoga este una dintre cele mai puternice unelte de transformare personala, care actioneaza pe toate cele patru paliere ale fiintei umane: fizic, mental, emotional si spiritual, iar cand realizam aceasta complexitate a practicii yoga, devine magie pura.

CITESTE INTERVIU MONICA TUDORA: “SA PRACTIC YOGA E CA SI CUM M-AS LASA IUBITA DE CINEVA”

Fara dar si poate, yoga inseamna mai mult decat trendul promovat agresiv si cu frivolitate pe retelele sociale, prin posturi care ne trimit cu gandul la Cirque du Soleil. Pentru mine, yoga inseamna echilibru, de unde si denumirea studioului din Ploiesti in cadrul caruia ghidez clasele: Equilibrium Yoga.

ella miu 2

Exista oameni care cred ca yoga inseamna sa te incolacesti exclusiv in niste posturi, altii care cred ca yoga e o religie ori o miscare spirituala de tipul New Age, sau ca yoga inseamna sa venerezi zeitati hinduse ori sa rostesti mantre toata ziua, sau ca yoga e sport.

Asanele sau posturile din yoga sunt doar o optime din ce inseamna yoga. Sigur ca exista atatea tipuri de yoga (in special in yoga sportiva), incat cred ca e dificil, ca incepator, sa te decizi astazi ce fel de yoga vrei sa practici. In functie de scopul pe care il ai, vei rezona cu practica ce ti se potriveste.

Practic yoga traditionala, constienta. Iau lectii zilnic, de la majoritatea fiintelor cu care intru in contact, fie ele oameni, plante, animale. Nu pot spune ca urmez orbeste pe cineva anume, simt ca termenul de maestru/ guru si-a pierdut din valoare. Insa apreciez si ma inspira oamenii simpli, de la acestia avem cel mai mult de invatat. Obisnuiesc sa spun ca adevaratul Maestru se afla in interiorul fiecaruia dintre noi, iar scopul vietii noastre este sa-l eliberam, sa-i permitem sa se manifeste.

Suntem mai mult decat ceea ce putem cuprinde cu ochii fizici, oamenii incep sa se trezeasca si sa caute, sa-si doreasca sa se cunoasca mai bine, iar majoritatea aleg sa o faca prin intermediul acestei practici. Din pacate, sau din fericire (ca sa mentin un ton pozitiv), yoga a devenit un trend, asta scazandu-i cu mult din esenta (din cauza instructorilor formati pe fast-forward si a maestrilor auto-proclamati), dar i-a si crescut notorietatea.

De-asta insist pe autenticitate, fara a fi autentic si intim, tu cu tine, yoga ramane doar un cuvant oriental, un trend in online, fiindca in offline lucrurile stau diferit. Iar din postura de yoga teacher sau instructor, fara o sadhana, nu te poti aseza in fata clasei pentru a ghida pe cineva, fiindca nu ai ce sa le dai oamenilor alora, indiferent cate like-uri ai pe retelele sociale.

Fac in asa fel incat sa-mi pot aloca zilnic un timp (care difera, in functie de necesitati) si spatiu pentru Sadhana (practica regulata), asta nu fiindca trebuie, ci pentru ca am nevoie sa ma ascult si sa ma inteleg, doar asa functionez. Sadhana implica perseverenta si rabdare, iar starea de awareness nu se deprinde in 3 pasi si 10 secunde, nu ai cum sa grabesti practica si nici sa gasesti vreun shortcut.

Oamenii simt daca esti un ghid bun, ei vin la clase sa ia, iar datoria noastra, ca teacheri sau indrumatori, este sa nu fim goi pe dinauntru, ci sa fim autentici: “omul sfinteste locul”, mi-a spus un om drag in momentul in care a revenit la clase, iar aceasta a fost o  incurajare ca ma aflu pe drumul care trebuie.

Chiar daca, in Romania, practica yoga nu s-a viralizat de foarte mult timp, a cunoscut o crestere exponentiala in ultimii  5 ani. In U.K. si in unele tari din nordice, de exemplu, recent s-au introdus in scoli ore de yoga, si mare mi-a fost bucuria. Sunt o promotoare a claselor de yoga pentru copii de cativa ani buni, am semnat petitii in sensul asta, am participat la workshopuri legate de terapia prin yoga pentru copii si adolescenti. In multe dintre scoli e promovata sub denumirea de mindfulness, fara sa se stie la scara larga ca acest mindfulness se trage de fapt din yoga.

ella miu 3

Lucrez cu copiii  si sunt mama de 11 ani; faptul ca lucrez cu copiii ma determina sa fiu o mama constienta si viceversa,  experienta cresterii propriului copil ma ajuta in lucrul cu cei mici. Educand copiii sa acorde atentie relatiei dintre corp si minte, sa isi constientizeze emotiile, cei mici reusesc sa faca fata stresului (sunt la fel de expusi ca adultii, doar ca mai vulnerabili), sa isi dezvolte si modifice abilitatile cognitive (memorie, atentie, rationament), le dezvolta motricitatea si imunitatea.

CITESTE INTERVIU MIHAELA COJOC: „YOGA ESTE DRUMUL CATRE TINE, CATRE SINELE SUPREM”

Nu de mult, oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga felul in care yoga functioneaza si o gasesc drept o resursa valoroasa pentru curricula scolara internationala. Exista studii facute de catre oamenii de stiinta cu background in neurostiinte si psihologie care sustin acest lucru, studii facute undeva prin2008 pe sute de mii de copii cu varste intre 5 si 15 ani (Benavides & Caballero, Eastman – Mueller , Wang & Hagins, Durlak et al., Schsussler, Nosaka & Okamura, Harris, etc). Scolile si gradinitile de stat opteaza din ce mai des, in cadrul perioadei Scoala Altfel, sa experimenteze yoga in natura sau in studio.

La fel, exista studii  facute de cercetatori in stiintele nutritiei si ale sanatatii, care arata cum angajatii performeaza semnificativ mai bine in cadrul locului de munca, la nivel de focus mental, relatii interpersonale si organizare, ultimul dintre acestea fiind realizat in cadrul Universitatii din Bristol. Companii de success precum Google, Apple si Forbes au introdus yoga in programul angajatilor, acestia bucurandu-se de un nivel de sanatate optim, nivel de stres redus, motivatie crescuta  si mai putine probleme medicale. Chiar si in Romania exista companii care si-au recompansat angajatii cu abonamente la yoga sau team building-uri in cadrul carora s-a practicat yoga.

In prezent, in Romania, e imbucurator faptul ca exista mai multa deschidere si dorinta din partea cadrelor didactice, a medicilor si a terapeutilor care promoveaza stilul de viata sanatos, recomandand adultilor si copiilor sa practice yoga.


Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

 

 

 

Comenteaza cu Facebook