Esti sigur de ceea ce vezi? Cercetatorii spun ca vezi doar ceea ce gandesti Skip to main content
Esti sigur de ceea ce vezi? Cercetatorii spun ca vezi doar ceea ce gandesti

Perceptia si memoria sunt mult mai profund legate decat se credea pana acum

Multi oameni inteleg incorect cum functioneaza creierul. Simturile percep date obiective faptice, apoi mecanismele profunde ale gandirii interpreteaza acele date, declanseaza anumite procese, iar in final contureaza concluziile si comportamentul nostru, in consecinta.

Insa perceptia si gandul sunt, in mod fundamental, interconectate, potrivit unor cercetari publicate in “Nature Human Behavior”, de catre Dwight Kravitz, profesor asistent de neurostiinta cognitiva, la Universitatea George Washington.

“Cream o falsa separare intre perceptia noastra asupra lumii si modul in care gandim despre ea”, spune Dr. Kravitz. “De fapt, aceste doua lucruri se petrec in acelasi timp, in acelasi loc, iar, ca rezultat, interfereaza unul cu altul. Ce ai in minte schimba ce vezi si ce vezi schimba ce ai in minte.”

Cercetarile de pana acum au stabilit ca perceptia si memoria vizuala pe termen scurt (abilitatea de a mentine si a manipula temporar informatiile), functioneaza in aceleasi parti ale creierului. Dar “Memoria vizuala pe termen scurt altereaza direct perceptia”, lucrare scrisa de studentul postdoctorand, Chenyue Teng, de la Departamentul de Psihologie al Colegiului de Arte si Stiinte Columbia, demonstreaza consecintele comportamentale ale acestei vecinatati.

CITESTE Ştiinţa confirmă existenţa meridianelor energetice

Cele trei experimente ale studiului au inclus mentinerea unui stimul vizual in minte (o culoare, o linie orientata intr-o anumita directie), apoi introducerea unui nou stimul, ca distragere, in timpul unei anumite activitati. Cand distragerea a parut similara continutului mentinut in minte, a deviat procesele vizuale catre sine.

In al treilea experiment, pe care Dr. Kravitz l-a considerat “cel mai putin pur academic”, voluntarilor li s-a cerut sa distinga intre doua culori sau directii, in timp ce retineau o a treia. Cand informatia retinuta a picat intre cei doi stimuli, voluntarii le-au clasificat ca fiind mult mai asemanatoare, cand a picat in afara celor doi stimuli, voluntarii au avut o tendinta mai mare de a le diferentia.

perceptie memorie

Retinerea unei culori afecteaza perceptia culorii unei imagini

Unui voluntar i se cere, de pilda, sa retina nuanta de roz pal, apoi i se arata doua nuante, una mai verde decat cea retinuta, iar alta mai roz. Voluntarii au avut sanse mai mari sa distinga intre cele doua noi culori. Dar daca ambele nuante noi ar fi fost mai verzi sau mai roz decat nuanta retinuta, la care se gandea voluntarul, acesta n-ar mai fi fost la fel de capabil sa le distinga.

“Sistemul uman nu este ca o camera (foto-video)”, explica Dr. Kravitz. “Modul in care gandesti, concepi lumea, schimba nu numai felul in care lucrurile se evidentiaza, ci si perceptiile tale de baza. Continutul real al lumii se modifica, acordandu-se treptat la ceea ce gandesti.”

CITESTE 7 moduri prin care mintea te sabotează

Dr. Kravitz considera ca viitoarele cercetari vor avea un impact major in privinta modului prin care stereotipurile pe care le pastram in minte ne afecteaza perceptia.

“Pentru a descoperi efecte aici, la acest prim nivel de perceptie vizuala, inseamna ca, daca mergi catre judecati mult mai complexe – increderea pe care ti-o inspira chipurile oamenilor, parerea ca anumite lucruri e destul de posibil sa se intample – aceste judecati vor genera efecte similare, daca nu chiar mai mari. Lucrurile pe care le pastrezi in minte si tendintele pe care le ai vor schimba ceea ce vezi si modul in care te comporti.”

picture in picture

Memoria vizuala pe termen scurt afecteaza in mod direct perceptia

Memoria vizuala pe termen scurt se afla la baza unor comportamente foarte importante, de la orientarea atentiei, la luarea unor decizii complexe. S-a demonstrat stiintific ca impactul memoriei vizuale pe termen scurt se extinde pana la cele mai profunde niveluri de procesare perceptiva de baza, interactionand direct cu realitatea si distorsionand chiar si aparenta fizica a ceea ce percepem vizual. Ceea ce pastram in minte si ceea ce vedem sunt interconectate la nivelul fundamental al procesarii.

perceptie

“Nu vedem lucrurile asa cum sunt ele, le vedem asa cum suntem noi.” (Anais Nin)

“Frumusetea pe care o vezi in mine este o reflexie a ta.” (Rumi)

“Cu cat te cunosti mai bine pe tine, cu atat mai multa rabdare ai cu ceea ce vezi in altii.” (Erik Erikson)

Livia Bonarov

Comenteaza cu Facebook