Industria wellness, tărâmul “conspiritualității” Skip to main content
infinit-conspiratie

Există o conexiune între curentul new age de “lumina și iubire” și teoriile conspirației, din ce în ce mai des folosite, în special în era Covid.

Este deja evident trendul “lucrătorilor în lumină” de a vedea conspirații reptiliene în orice eveniment planetar real sau inventat: deja celebrul control 5G, rețeaua Bucegi-Egipt, șopârle care au venit de pe alte planete să ne conducă, în timp ce iau formă umană. Iar acești “lucrători în lumină” au, la rândul lor, adepți care nu mai discern demult adevărul, pentru că au senzația că deja îl dețin. De obicei, se manifestă în mediul online, pentru că în viața reală ar fi foarte repede aduși la tăcere.

Cum au ajuns “lumina și iubirea” atât de întunecate?

Doar simpla punere sub semnul întrebării a unor declarații cu iz de adevăr absolut poate isca un val de ură în comentarii pe Facebook sau block direct. În cel mai elegant caz…

Pe de altă parte, nu este prima data în istorie când lucrătorii în lumina au ales tabăra greșită. Naziștii foloseau astrologi, iar Hess, furer-ul adjunct a deschis un centru de terapii alternative. Există, în continuare tendința oamenilor, indiferent de lumina lor, de a purta un război. Iar atunci când inamicul este incert sau, mai rău, este propria persoană, războiul interior se va manifesta sub forma de trolling, ură, anularea semenilor.

Citește și: Nevroza omului modern – cancel culture (yogasat.ro)

Ne-am pierdut abilitatea de a recunoaște fake news

Pe măsură ce lumea a devenit din ce în ce mai zgomotoasă, ne-am pierdut abilitatea de a discerne adevărul. Tocmai din acest motiv, există și o nevoie mai acută de a-l căuta, în multitudinea de stimuli, diversiuni și informații la care suntem supuși. Nu mai știm cum să citim o informație complet și profund. Capacitatea de menține atenția pe ceva concret este și ea mult diminuată, iar acest lucru îl putem observa cel mai bine în meditație. Nu știm să ne luăm adevărul din fluxul copleșitor de informații despre vaccin, despre coronavirus, despre autenticitatea unui video de pe YouTube și cu atât mai puțin despre practicile spirituale sau teoriile conspirației.

De asemenea, există tendința ca abilitățile noastre cognitive să fie “adormite” atunci când informațiile vin de la cineva apropiat sau cineva în care avem încredere, făcând eforturi reduse sau inexistente când este vorba de a analiza veridicitatea lor. La fel se întâmplă și când un procent critic de oameni susțin ceva anume – devine adevăr absolut, iar discernământul dispare. Cel mai recent exemplu este cel al crizei de hârtie igienică de la începutul pandemiei Covid – s-a epuizat doar toată lumea cumpăra hârtie igienică. Nimeni nu știa de ce cumpără, în schimb…

“Dincolo de ideile despre cum se face greșit și cum se face corect, există un spațiu. Ne întâlnim acolo” – Rumi

Suntem capabili să ne întâlnim în acest spațiu. Există cazuri nenumărate în care părți adverse s-au coalizat pentru o cauză comună, ceva mai mare decât ei. Ne învârtim cu toții în jurul deconectării și a fragmentării competitive aduse de societatea modernă, așa că munca de aflare a adevărului este una și mai dificilă.

Cu toate acestea, munca este în sarcina fiecăruia dintre noi. Este nevoie să ne facem propriul studiu, propria analiză, să punem la îndoială orice informație, să ne folosim discernământul în orice moment al existenței noastre. Și nu, video-urile de pe YouTube nu se pun la research…

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook