Ayurveda despre consumul de lapte Skip to main content
Laptele regenereaza, prelungeste viata si vindeca, conform Ayurveda

Ayurveda subliniaza importanta si necesitatea consumului regulat de lactate. Orice persoana sanatoasa ar trebui sa bea lapte. Un individ care nu este capabil sa digere laptele poate fi considerat ca neavand o stare buna de sanatate. Acesta ar trebui sa urmeze un tratament care sa-l ajute sa digere laptele.

De ce are laptele o asemenea importanta?

Laptele contine o combinatie a multor beneficii pentru sanatate:

  • Vrishya este un afrodisiac care hraneste tesutul reproducator (shykradhatu), imediat dupa asimilare
  • Ojasya alimenteaza esenta tesuturilor, Ojas
  • Dipana sporeste focul digestiv, Agni
  • Jivaniya imbunatateste circulatia sanguina in tesuturile organismului
  • Prinana hraneste tesuturile
  • Manaskar imbunatateste activitatea mentala
  • Balya confera forta

Laptele ajuta mecanismele naturale de aparare ale organismului si sporeste imunitatea (vyadhiksamatva). Consumul de lapte sporeste rezistenta la boli, poate diminua perioada de boala si usura simptomele sale.

In Ayurveda, laptele este considerat un dar, esenta multor remedii care sprijina sanatatea. Produsele lactate sunt recomandate pentru toti, la toate varstele, de la nastere. Opiniile care declara ca laptele nu este bun, nu poate fi digerat, provoaca meteorism, alergii si orice alte probleme, sunt considerate complet eronate in Ayurveda. Daca omul nu are afectiuni digestive sau alte boli care sa impiedice digestia lactatelor, laptele preparat corect si in cantitate rezonabila poate fi digerat normal si hraneste intregul organism.

Laptele de vaca este considerat cel mai bun, dintre toate celelalte tipuri de lapte, deoarece contine in cea mai mare cantitate rasayana-dravya, o substanta care regenereaza, prelungeste viata si vindeca. Hatha yoga le recomanda laptele pentru consum zilnic celor care practica. Laptele are gust dulce si vipaka, efect metabolic al alimentelor sau tratamentelor, pentru stadiul asimilarii finale a substantei in organism. Vipaka dulce are efect anabolizant. Este uleioasa, intareste Ojas, hraneste tesuturile, calmeaza Vata si Pitta, creste Kapha si are calitati afrodisiace. Sporeste puterea generala a corpului, forta vitala si cea sexuala. Laptele de vaca revitalizeaza si intinereste.

CITESTE 3 TIPURI DE LAPTE VEGAN: INFORMATII NUTRITIONALE SI RETETE

Este de folos celor care se simt slabiti dupa o trauma, intareste mintea, da forta, sporeste lactatia mamelor care alapteaza si are efect laxativ, contribuind la o mai buna digestie. Previne epuizarea, anemia, ametelile, regleaza probleme de respiratie, tusea, foamea si setea patologice, febra cronica, afectinile urinare si sangerarile. Ajuta in caz de colici, edeme, sughit, diaree. Este recomandat pentru tratamentul alcoolismului, deoarece calitatile alcoolului sunt opuse Ojas.

Efecte negative se pot inregistra doar daca laptele este baut in cantitati necorespunzatoare, prea mult sau prea rece. Consumul adecvat le este recomandat in special copiilor si batranilor. Laptele cald de vaca, proaspat muls, sporeste puterea, este usor si revigorant. Ayurveda considera acest lapte ca fiind un adevarat nectar. Echilibreaza toate cele trei doshas si stimuleaza digestia. Cand este rece, laptele dezechilibreaza cele trei doshas. Consumul frecvent de lapte rece, printre alti factori, poate duce la aparitia afectiunilor reumatice. Laptele cald, mai ales cel proaspat muls (dharosna) nu are niciun astfel de efect.

Ce fel de lapte sa consumam si cand anume

Laptele de vaca este folositor in stare dharosna sau cand este corect preparat. Laptele de capra este bun atunci cand se raceste, dupa ce este fiert. Laptele provenind de la o vaca neagra are calitati superioare, calmeaza cele trei doshas. Laptele de la o vaca colorata calmeaza Vata si Pitta. Laptele de la o vaca alba sporeste Kapha si este mai dificil de digerat.

Ayurveda recomanda consumul de lapte in timpul zilei. La pranz, hraneste si actioneaza ca afrodisiac, sporestepofta de mancare, confera forta, calmeaza Kapha si Pitta si ajuta in problemele urinare. Dimineata este revigorant, intareste organismul si sustine focul digestiv. Seara, are efect calmant asupra celor trei doshas, este recomandat in special copiilor, imbunatateste vederea, stimuleaza productia de spermatozoizi si ajuta la vindecarea anemiei si a altor afectiuni. Daca beti lapte noaptea, tarziu, nu mergeti imediat la culcare. Aceasta scurteaza viata. Nu consumati lapte dupa ce ati mancat, deoarece poate sa nu se digere. Cand laptele este consumat cu zahar, sporeste Kapha si calmeaza Vata.

Contraindicatii

Laptele nu trebuie consumat daca este schimbat la culoare sau are gustul modificat, devenind acid sau daca nu este bun la gust. Nu trebuie amestecat cu acizi sau saruri, nici cu fructe, inclusiv banane. Astfel de combinatii, lapte cu banane, pot provoca afectiuni ale pielii si alte probleme de sanatate.

Laptele nu trebuie consumat in combinatii incompatibile, de exemplu cu miere. Mierea nu trebuie incalzita, in timp ce laptele se recomanda sa fie baut fierbinte. Laptele este contraindicat in cazuri de agni slabit, la debutul febrei, in stari dureroase cauzate de acumularea unor alimente digerate insuficient sau nedigerate si in alte cazuri patologice, in special din etiologia Kapha.

CITESTE ALIMENTE ALCALINE VS ALIMENTE ACIDE

Cum se prepara corect laptele

Laptele care s-a racit dupa muls este dificil de digerat. Cand este incalzit sau fiert si consumat cald sau fierbinte, alina Kapha si Vata. Cand este fiert si racit alina Pitta. Laptele crud, nefiert sau preparat necorespunzator provoaca exces de secretie de mucus si este greu de digerat. Produce amadosha, toxine endogene create prin acumularea alimentelor necorespunzator sau incomplet digerate. Daca laptele este fiert prea mult, devine “greu” si mai gras, proportional cu evaporarea.

Laptele ideal este dharosna, deoarece are numai calitati pozitive si beneficii. Laptelui i se pot adauga condimente care sa ajute digestia. Laptele se incalzeste pana cand este aproape de fierbere, dar nu se fierbe, se repeta de trei ori aceasta. Apoi se toarna dintr-un vas in altul, de la distanta, pentru a se aera si a deveni mai usor. Ar trebui sa fie fierbinte, dar sa nu sa friga. In cazul excesului de Pitta, ar trebui sa fie consumat caldut. Cantitatea laptelui depinde de capacitatile digestive. Nu este recomandabil sa reincalziti laptele deja fiert. Laptele muls de la vaci carora le-a fost luat vitelul, a diparut sau a murit, provoaca excesul tuturor celor trei doshas si le dezechilibreaza.

Comenteaza cu Facebook