Pranayama – efectele benefice asupra trupului Skip to main content
Pranayama – efectele benefice asupra trupului

Pranayama, cunoscuta si sub denumirea de respiratia yoghina, consta intr-un set de tehnici care permit controlul respiratiei. Practicata de yoghini de mii de ani, pranayama a fost studiata si de catre oamenii de stiinta, care au descoperit o multime de efecte benefice pe care pranayama le are asupra mintii si trupului.

Tehnicile pranayama sunt practicate in timpul sesiunilor de yoga pentru o mai buna concentrare, pentru mentinerea linistii mintii si inducerea calmului. Beneficiile respiratiei yoghine nu se opresc insa aici.

Pranayama actioneaza direct asupra sistemului nervos autonom,  care la randul sau controleaza digestia, respiratia, bataile inimii, functiile imune si functiile de excretie.

Citeste: SEMNIFICATIA RESPIRATIEI (PRANA) IN HINDUISM

Un studiu facut in anul 2009, facut pe un esantion de 39 de oameni care au practicat timp de 5 minute tehnici de respiratie, a scos la iveala faptul ca pranayama reduce tensiunea arteriala.

Brahmari, o tehnica pranayama care presupune producerea unui sunet similar cu zumzaitul albinelor, creste activitatea undelor cerebrale denumite theta, care in mod normal isi intensifica activitatea in timpul meditatiei profunde. Totodata, brahmari este eficienta in reducerea stresului cronic.

Pranayama are o multime de efecte benefice si pentru bolnavii de diabet. Pacientii cu diabet care practica de doua ori pe zi, timp de 4 zile pe saptamana, pentru o perioada de 3 luni pranayama, se bucura de beneficiile acestor tehnici de respiratie. Mai exact, respiratia diafragmatica reduce stresul oxidativ, precum si indicele de masa corporala, dimensiunile taliei si nivelul de zahar din sange.

Citeste: 8 RAMURI DIN YOGA

Si boala de reflux gastroesofagian poate fi ameliorata cu tehnicile de respiratie yoghine. Practicata zilnic timp de 30 de minute, pranayama reduce simptomele de reflux gastric, ba chiar le elimina complet daca este folosita in asociere cu recomandarile ayurveda pentru boala de reflux.

Un alt studiu facut in ultimii ani a confirmat faptul ca pranayama poate ameliora durerile, fie ele acute sau cronice. Sapte minute de pranayama sunt suficiente pentru ameliorarea durerilor de orice fel, prin inducerea unei stari profunde de relaxare a trupului.

*Pranayama trebuie practicata sub indrumarea unui instructor cu experienta, altfel pot aparea efecte nedorite. 

 

**In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com

Comenteaza cu Facebook