Semnificatii mudre executate cu mainile Skip to main content
Semnificatii mudre executate cu mainile

Mudrele sunt folosite de mii de ani, asta pentru ca oamenii au intuit faptul ca cele 5 elemente (eterul, aerul, focul, apa si pamantul) se regasesc si in organismul uman.

La nivelul mainilor se afla punctele energetice care corespund acestor elemente, iar folosirea mudrelor reprezinta o tehnica prin care aceste elemente pot fi controlate.

Fiecarui element in corespunde un deget de la mana:

Degetul mare: Eterul

Degetul aratator: Aerul

Degetul mijlociu: Focul

Degetul inelar: Apa

Degetul mic: Pamantul

Mai mult decat atat, in Kundalini Yoga se spune ca fiecare zona a mainii este asociata cu o parte a corpului si cu o zona a creierului. Asadar, mainile sunt considerate a fi o oglinda pentru trupul si mintea noastra.

Citeste: MUDRELE, GESTURI TĂMĂDUITOARE

Practicate inca din antichitate alaturi de pranayama, asane si meditatie, mudrele s-au dovedit eficiente in imbunatatirea starii fizice, mentale si spirituale. Mainile pot crea o legatura intre forta pranica si energia universala.

Miscarile subtile ale mainilor si degetelor fac conexiuni importante la nivelul sistemului nervos, stimuland nadis-urile, adica caile pe care energia “curge” prin organism.

Cele mai folosite mudre la cursurile de yoga

Dhyana Mudra – aceasta mudra este folosita deopotriva in hinduism si in budism, fiind renumita pentru capacitatea sa de a spori concentrarea, dar si pentru proprietatile tamaduitoare. Aceasta mudra este folosita in timpul meditatiei.

mudra

Jnana Mudra – cunoascuta ca fiind mudra cunoasterii, Jnana Mudra activeaza glanda pineala, relaxeaza mintea si sporeste concentrarea. Aceasta mudra sporeste elementul vaayu in organism – adica Aerul. In aceasta mudra, degetul mare reprezinta brahma (n.r. realitatea suprema), in timp ce degetul aratator reprezinta sufletul individului – uniunea acestor doua entitati genereaza intelepciune si cunoastere.

jnana mudra

Buddhi Mudra– aceasta mudra este folosita pentru claritate mentala. Ea foloseste elementul Apa.

Buddhi mudra

 

Prana Mudra – prana mudra poate fi folosita pentru revitalizare, pentru energizare, atunci cand organismul e obosit. Aceasta mudra asigura buna circulatie a energiei prana prin organism.

mudre

Prithvi Mudra – aceasta mudra mai este numita si mudra pamantului intrucat amplifica prezenta elementului pamant in organism. Elementele de pamant sunt componente vitale ale oaselor, cartilagiilor, pielii, parului, unghiilor, muschilor si a organelor interne. Aceasta mudra creeaza stabilitate, incredere si putere.

Ganesha Mudra – aceasta mudra activeaza chakra inimii, adica anahata, si stimuleaza increderea, curajul, compasiunea si empatia. Aceasta mudra risipeste temerile.

mudre

 

 

*Mai sunt 4 locuri la retreat-ul de la Marari Beach, o plaja paradisiaca din sudul Indiei. Se va vizita si zona Puducherry, iar comunitatea Auroville cu templul Matrimandir fac parte din itinerariul calatoriei. Inscrierile se incheie pe 15 noiembrie 2017 - pentru mai multe informatii, dar si pentru inscrieri intra aici.

Comenteaza cu Facebook