Sistem de 10 chakre din tratatul „Sangita Ratnakara“ (Oceanul de muzica și dans) Skip to main content
Sistem de 10 chakre din tratatul „Sangita Ratnakara“ (Oceanul de muzica și dans)

În tradiția clasică vedica sistemul de chakre nu este pomenit. În tradiția tantrică timpurie au apărut primele informații despre chakre și se disting în prima fază cinci chakre care corespund celor cinci elemente de bază. Într-un tratat scris în jurul anului 1245, „Sangita Ratnakara“ (Oceanul de muzica și dans) se descrie un sistem format din 10 chakre.

Ce este important în acest tratat nu este faptul că se descriu 10 chakras in loc de 7 chakras, faptul important este că anumite stări emoționale și mentale (bhavas) sunt asociate cu anumite chakre, mai exact cu "petalele" chakrelor. Chakrele care apar în acest tratat „Sangita Ratnakara“ (Oceanul de muzica și dans) mai apar descrise și în alte tratate (Sat Chakra Nirupana) doar ca unele din cele 10 sunt descrise ca chakre secundare.

În sistemul Sangita Ratnakara“ (Oceanul de muzica și dans) cele  10 chakre:

CHAKRA nr.1. Adhara: "Între anus și organele genitale se află Adhara-chakra. Are patru petale. Ele corespund celor patru tipuri de Bliss (Ananda): [1] "superior Bliss' de nord-est, [2]" fericire înnăscută "în sud-est, [3]" Bliss erou „sud-vest, și [4] "Bliss a uniunii" în nord-vest. Kundalini se afla așezat în această floare de lotus. Ridicându-se până la baza craniului, ea eliberează. "

CHAKRA nr.2. Svadhisthana „La radacina (baza) este genitală constând din șase petale Svadhisthana cakra (Kallinatha - înțelept care a scris un comentariu la Sangita Ratnakara, adaugă că acesta este situat pe șase lățime degetul de mai sus Adhara cakra). Numărătoarea petalelor începe de la est (subiectiv aceasta este partea din față) și ele exprimă: modestie, cruzime, distrugere de mândrie, amorțeală, , suspiciune. [Potrivit lui Simhabhupala – înțelept care a scris un alt comentariu la Sangita Ratnakara , Această chakră este adăpostul unei puteri de pasiune nesăbuită. "

CHAKRA nr. 3. Manipuraka: "În zona [ombilicului] există o chakră Manipuraka compusă din zece petale. petale numărătoarea inversă începe de la răsărit (față): [1] un somn profund, [2] dependenta, [3] invidie, [4] aspersiune, [5] rușine, [6] frică, [7] compasiune, [8] amorțeală , stupoare, [9] degenerare, depravare și, de asemenea, [10] depresie. Această chakră este locația soarelui. [Simhabhupala a dat această definiție: o energie de specială, viață (prana), numită "soare" (surya). "

CHAKRA nr. 4. Anahata: "Anahata chakra este in inima. Acesta este locul pentru închinarea lui Shiva sub forma de Pranava Om. Chakra are doisprezece petale. petale începe numărătoarea de la est (față): ​​[1] instabilitatea distrugere, [2] argumente clare, [3] conștiința vinovată [4] așteptări [5] Transparența [sau nici o pretenție] [6], anxietate, [7] efort, [8] autocontrol, [9] bigotismul, [10] dezechilibru, [11] înțelegere și [12] curaj [o credință sau]. "

În ceea ce privește muzicieni yoghini, nu este nevoie să cultive orice stări emoționale și mentale (bhava) legate de chakrele 1,2 și 3.  La chakra a patra este necesitatea de a dezvolta abilități legate de petalele 1, 8 și 12. Se spune despre cântăreții care nu scapă de stările corespunzătoare petalelor 4, 6 și 10 din chakra 4 își vor pierde abilitățile naturale.

Citeste: CHAKRELE, DE LA A LA Z

CHAKRA nr. 5. Vishuddhi: "În gât există o chakră vishuddhi compusă din șaisprezece petale. Este locul lui Saraswati (zeița de vorbire, muzică și învățare). [Simhabhupala: "Zeita vorbirii, dacă o contemplați în această locație, dă un discurs perfect"]. Când sufletul stă în cele șaisprezece petale ale acestei chakra sunt acumulate următoarele calități (numărând de la est, față): [1] Pranava (Om), [2] Udgita, cântând [3] mantra-hum Phat, [4] vasat -mantra, [5] mantra Swadha executat în ritualul stramosilor, [6]mantra executate în ritualuri pentru zei, [7] namaha cuvânt de salut, [8] nectar [bucurie], [ 9] șapte note muzicale în ordinea pornind de la Sadh [10] Bivol (Lord Siva) [11] Gandhara, [12] Madhyam [13] Panchama, [14] dvaivata, [15] Nishada, [16 ] otravă [durere distructivă, suferință, nefericire]. "

Se spune că muzicienii trebuie să cultive calități corelate cu petalele de la 8 la 15, pe Vishudha.

Acum, să aruncăm o privire la 6 până la 10 chakre din sistem care unește cele 10 chakre, descrise în tratatul „Sangita Ratnakara“ (Oceanul de muzica și dans) .

CHAKRA nr. 6. Lalana-chakra: "În [regiunea] palatului (limbă) este compusă din douăsprezece petale ale chakrei Lalan.  Petale incep din est (față), și includ următoarele beneficii: [1] starea de otrăvire, intoxicare, [2] trufia, [3] simpatie, atașament, [4] afecțiunii, [5] tristețe, șoc [Simhabhupala " care suferă din motive neclare "], [6] lăcomie, [7] frustrare, [8] emoție, confuzie, [9]" val "[Simhabhupala a scris:" energie vitala respirație (prana) minte (Buddhi) și corpul ( deha), există șase valuri de foame și de sete, durere și iluzia, bătrânețe și moarte „], [10] credință, [11] satisfacție, precum și [12] reverență și respect.“

„În a X [credință] și al Xl-lea [satisfacție] petală a lui Lalana chakra este abilitatea muzician, în timp ce primul [otrăvire, intoxicare], a patra [durere] și a cincea [tristețe, șoc] în știința yoga este considerată distructivă.“

CHAKRA nr. 7. Ajna-chakra: "[În regiune] între sprâncene este ajna-chakra, care constă din trei petale. Recompensele sunt manifestările [celor trei gunas]: sattva, [2] rajas și, de asemenea, tamas ".

CHAKRA nr. 8. MANAS Chakra „Următorul este compus din șase petale Manas Chakra, fructul este [stăpânirea] după cum urmează: [1] visare, somn, [2] bucuria gustului și a aromei, [3] percepția mirosurilor [4] Senzațiile vizuale , [5] sentimentul de atingere, [6] percepția sunetelor. "

CHAKRA nr. 9. Soma-chakra: "Mai sus sunt cele șaisprezece petale ale soma-chakrei. Pe fiecare dintre cele șaisprezece petale există un Kalas (șaisprezece "forțe, puteri, numere, șaisprezece cifre, părți, aspecte"). Sufletul primește recompensa atunci când ajunge la aceste petale(lobi), numărătoarea este din est (față): [1] compasiune [2] extract, indulgență, [3] onestitate, integritate, [4] fermitate, [5] despătimirea [6] determinare, perseverență, [7] bucuria [8] încântare, [9] vibrant, [10] lacrimi (bucurie), în timpul meditației [11] nemișcare a minții, [12] soliditate, [13] efort, [ 14] claritatea minții, [15] generozitatea, [16] depășirea minții ". Multe dintre însușirile de mai sus sunt descrise în tratatul  "Sharada-tilaka-tantra" ca atribuite în yama și nyama.

CHAKRA nr. 10. Sahasrapatra chakra: "La baza craniului (deschiderea craniana) este un lotus, format dintr-o mie de petale, continand nectar. El hrănește corpul cu nectar. Sufletul de la baza craniului, plin de nectar, este multumit si poate atinge varfurile muzicii.

Yogini Muzicieni sunt cei care canta raga, muzica clasica indiana. Fiecare raga consta intr-o serie de structuri melodice cu motive muzicale, considerate în tradiția indiană ca având capacitatea de a "colora mintea" și de a activa emoțiile publicului.

Poate că muzicienii întreabă de ce Sharangadeva (autorul tratatului „Sangita Ratnakara“ ) da detalii atât de precise și descrie în detaliu fiziologia ezoterică a lucrării muzicologiei.

Răspunsul este dat în următoarele rânduri: "Numai atunci când sufletul este pe anumite petale / kalases, puteți obține măiestrie în muzică. Unele alte petale / kalas sunt dăunătoare pentru muzică, și există și cele care sunt neutre în efectele lor.

Grație și Putere

Sha Hadhim

 

*Poti participa la cursul complet de chakre sustinul de Adrian L. Moldovan, care incepe in luna martie. Pentru inscrieri si informatii suplimentare, intra aici.

Comenteaza cu Facebook