Ziua Internationala Yoga si solstitiul de vara, 21 iunie 2019, ce efect au cele mai puternice energii solare Skip to main content
Ziua Internationala Yoga si solstitiul de vara, 21 iunie 2019, ce efect au cele mai puternice energii solare

Pe 21 iunie are loc solstitiul de vara, este momentul din an cand ziua este cea mai lunga si noaptea cea mai scurta. Solstitiul de vara marcheaza inceputul verii astronomice si este influentat de puternicele energii solare, ale caror efecte se resimt maxim in aceasta zi. Pe 21 iunie, in fiecare an, aceasta zi reprezinta prilejul unor transformari importante in viata si mai ales in constiinta noastra.

Tocmai de aceea, ziua solstitiului de vara a fost aleasa pentru a deveni sarbatoarea internationala a practicii si a filosofiei yoga. Pe 11 decembrie 2014, cele 175 de state memre ONU au votat unanim declararea datei de 21 iunie Ziua Internationala Yoga. Initiativa i-a apartinut premierului indian Narendra Modi, care a declarat in cadrul discursului sau de la ONU: ''Yoga este un dar nepretuit al stravechilor traditii ale Indiei. Reprezinta unitatea dintre minte si trup, gandire si actiune, cumpatare si abundenta, armonia dintre om si natura, o abordare holistica a sanatatii si a bunastarii. Nu este vorba despre exercitiu, ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea si natura. Prin schimbarea stilului nostru de viata si cresterea responsabilitatii, ne poate ajuta sa facem fata schimbarilor climatice.”

CITESTE SFATURI DE PRET DIN MEDICINA AYURVEDA PENTRU SEZONUL CALD

Primul an in care s-a sarbatorit in mod oficial Ziua Internationala Yoga a fost 2015, iar scopul oficializarii acestei zile a fost acela de a spori nivelul de constientizare a beneficiilor practicii, la nivel mondial. In fiecare an, Ziua Internationala Yoga are o tema specifica:
- in 2015 “Yoga pentru armonie si pace”
- in 2016 “Conectarea tinerilor”
- in 2017 “Yoga pentru sanatate”
- in 2018 “Yoga pentru pace”
- in 2019 “Actiunea climatului”

In Romania, solstitiul de vara are loc pe 21 iunie, la ora 18:45. Solstitiu inseamna, literalmente, soarele sta. In credinta populara, solstitiul de vara este favorabil magiilor puternice, care isi pun amprenta pozitiva asupra unor schimbari amoroase, de sanatate sau prosperitate in casa. Soarele reprezinta prana, energia vitala. Solstitiul de vara sporeste vitalitatea si intensitatea practicii yoga.  

CITESTE CE ESTE SALUTUL LUNII – CHANDRA NAMASKAR

Aceasta zi este sarbatorita in toata lumea, fiecare zona avand propriile traditii si obiceiuri, perpetuate din vremuri stravechi. In tara noastra, solstitiul de vara este asociat cu sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica. In China, solstitiul de vara este asociat cu energiile feminine, de tip yin, si se sarbatoresc pamantul si feminitatea cu aceasta ocazie. In Franta, solstitiul de vara coincide cu Sarbatoarea Eponei, zeita fertilitatii si a cailor, iar pe vremea galilor se obisnuia sa se aprinda focuri uriase in cinstea ei. In America, solstitiul era sarbatorit de prin ritualuri inchinate Soarelui si oamenii tineau post.

salutul soarelui

Recomandari pentru practica yoga in ziua de solstitiu:

Energia solara puternica a acestei zile poate avea efecte uimitoare asupra corpului si mintii celui ce o foloseste si o directioneaza in practica sa yoga.

  • Practica yoga afara, cu picioarele direct pe iarba
  • Executa Salutul Soarelui sau Surya Namaskar, cu fata orientata catre est, repetat de 108 ori
  • Surya Bhedana Pranayama (n.r. tehnica de respiratie pe o singura nara) armonizeaza energiile solare si energia cereasca a lunii, asa ca este recomandata in ziua solstitiului de vara. Mircea Eliade spunea in cartea “Yoga: nemurire si libertate”: “In mare parte, fiziologia misticismului indian se bazeaza pe identificarea “sorilor” si “lunilor” in corpul uman”
  • Tine post negru, iar daca nu poti face asta, mananca numai alimente de provenienta vegetala
  • Fa o baie purificatoare in mare sau intr-un lac
  • Meditatia din ziua solstitiului de vara beneficiaza de influenta puternica a energiilor solare
  • Aprinde o candela inainte de meditatie
  • Stai la soare cel putin 15-20 de minute – iti poti face meditatia zilnica sub razele soarelui
  • Participa la sesiuni de meditatie si yoga alaturi de alti practicanti, pentru a beneficia de energiile care se creeaza atunci cand mai multi oameni mediteaza simultan

 

Comenteaza cu Facebook